Nosta työtehoa ja hyvinvointia – tällä kertaa ilman IT:tä


Nosta työtehoa ja hyvinvointia – tällä kertaa ilman IT:täAjattelin vaihteen vuoksi kirjoittaa muutaman sanan työtehon ja hyvinvoinnin lisäämisestä työpaikoilla. Ei sanaakaan IT:stä eikä pilvipalveluista, vaan maksuttomia neuvoja, jotka on heti otettavissa käyttöön. Keskityn kolmeen asiaan:

  1. liikuntaan
  2. oikeanlaiseen ravintoon
  3. ja lepoon

Liikunta

Sulavan konsultit Hannu ja Teemu vankasti epämukavuusalueella.

Ihminen on luotu liikkumaan. Nykyaikainen länsimainen elämäntapamme tekee meistä sairaita. Liikumme autolla työmatkat, menemme kauppaan autolla ja työajan vietämme pääasiassa istuen. Vapaa-aikana keskivertokansalainen ei juurikaan tee fyysistä työtä, vaan se vietetään TV:n ääressä tai tabletin näyttöä tuijottaen.

Tarvitsemme joka päivä riittävän annoksen liikuntaa, jotta pysymme terveinä ja toimintakykyisinä. Alex Stubb kiteytti asian hyvin: tunti harjoittelua tuo kaksi tuntia tarmoa päivään. On jokseenkin aivan sama, mitä liikuntaa harrastat, kunhan liikut säännöllisesti ja liikkuessa tulee hiki. Välillä on hyvä olla vähän aikaa omalla epämukavuusalueella ja maistaa hiukan maitohappoa.

Työpaikoilla liikunnan järjestäminen on varsin helppoa. Hissin asemesta voit liikkua kerroksesta toiseen käyttämällä portaita. Kerran tunnissa nouse työpöytäsi äärestä ja tee muutamia voimisteluliikkeitä: kyykkyjä, punnerruksia ja vatsaliikkeitä. Jos omistat kahvakuulan, tuo se työpaikallesi ja opeta samalla kollegallesi perusliikkeet kahvakuulaharjoittelusta.

Sisäiset kokoukset on muuten hyvä järjestää neukkarissa, jossa ei ole lainkaan tuoleja, vain korkeita baaripöytiä. Seisten turhat jaarittelut jäävät minimiin ja osallistujat keskittyvät itse asiaan. Aikaa säästyy näin varsinaiseen työntekoon. Ideointipalavereista saa enemmän irti, kun porukka lähtee ulos kävelylenkille. Liikunta aktivoi pääkoppaa ja raikas happi piristää.

Tarjoa työntekijöillesi liikuntaseteleitä tai kannusta muuten heitä liikkumaan. Järjestä kevään ajan kestävä liikuntakisa tai maksa puolimaratonin osallistujamaksu heidän puolestaan. Näytä itse esimerkkiä, sillä moderni johtaja on rautaisessa kunnossa. Työelämä on niin vaativaa tänä päivänä, että huono fyysinen kunto ei kerta kaikkiaan enää riitä. Kuten Tami sanoo, on turha yrittää tehdä 6 tunnin kondiksella 8  tunnin työpäivää. Sitä paitsi, kun harjoitellessa vierailee säännöllisesti epämukavuusalueella, eivät tiukat tilanteet projekteissa tai vaativan asiakkaan edessä enää niin paljoa hätkäytä.

Ravinto

Sulavalla leivonnaiset vaihtuivat hedelmiin.

Sulavalla leivonnaiset vaihtuivat hedelmiin.

Ihminen on pohjimmiltaan laiska otus ja syö, mitä hänen eteensä annetaan. Helppo tapa huolehtia työntekijöistäsi on huolehtia siitä, että saatavilla on oikeanlaista ravintoa. Vaihda palaveripullat ja -viinerit hedelmiin tai kunnon ruisleipiin. Huolehdi, että työpaikkaruokala tarjoaa raikkaita salaatteja, kasviksia ja hedelmiä einesten sijaan. Ravitsemuksesta saa niin helposti sodan aikaiseksi, että jätän enemmän neuvomisen tähän. Kyllä te tiedätte, minkälaista ruokaa TULISI syödä. Oikeaa ruokaa, sellaista, mitä isoäiti ja -isä söivät.

Jätä turha tissuttelu pois. Muutama päivittäinen alkoholiannos vaikuttaa uneen, terveyteen ja alkaa ennen pitkää näkyä naamassa ja kropassa.

Lepo

Kirjan kanssa kiinni unen päästä.

Kehittyminen ja palautuminen tapahtuu levossa ja siksi riittävän unen saaminen on tärkeää. Rauhoitu ajoissa ennen nukkumaanmenoa. Lue hyvää kirjaa ja jätä älypuhelin tai tabletti rauhaan. Superihmisiä on tietysti olemassa, mutta suurin osa väestöstä tarvitsee 7-8 tuntia laadukasta unta yössä. Jos olet päivän aikana liikkunut riittävästi ja syönyt terveellisesti, ei unen tuloa joudu pitkään odottamaan. Jos heräät yöllä pohtimaan asioita, kirjaa ne muistivihkoon. Näin saat ne pois mielestäsi ja pääset takaisin uneen.

Tuumasta toimeen

Yksinkertaisia asioita, eikö totta? Ota nämä käyttöön ja kannusta kollegoitasi ja alaisiasi muuttamaan elämäntapojaan hiukan terveellisempään suuntaan. Huomaat samalla, kuinka oma työtehosi nousee ja etureppu alkaa pikkuhiljaa pienentyä.

PS. Muista myös johtoryhmän sparraus pilvipalveluista, jos olet kiinnostunut varmistamaan, että asiat sujuvat jouhevasti jokapäiväisessä tietotyössä. Laitetaan johtoryhmän elämäntapojen lisäksi myös firman työkalut uusiksi! Näillä menetelmillä saat tunnin tehokasta työaikaa per päivä ja toisen mokoman moderneilla tietotyövälineillä – näillä eväillä Suomelle lisää kilpailukykyä!