SPC: Office 365 on Microsoft-kukkulan kuningas


SPC: Office 365 on Microsoft-kukkulan kuningasMicrosoftin SharePoint-konferenssi käynnistyi maanantaina täällä Las Vegasissa yli 10 000 osallistujan voimin. Tiedot keynote-puheenvuoron julkistuksista levisivät vauhdilla: Microsoftin ostama sosiaalisen median pilvipalvelu Yammer integroituu yhä paremmin SharePointiin, Yammerin Enterprise-tilauksen hintaa tiputettiin 80% ja Microsoftin Enterprise Agreement -asiakkaat saavat Yammer Enterprisen osaksi Office 365 -tilausta ilman lisämaksua. Lisäksi SharePoint 2013:lle on tulossa virallisia sovelluksia Windows 8:lle, Windows Phonelle ja iOS:lle, ja sosiaalinen intranet on kaikkien huulilla.

Vielä mielenkiintoisempaa konferenssissa oli jo ensimmäisenä päivänä nähdä se muutos, joka on tapahtunut suhteessa Office 365:een. Vuosi sitten SharePoint-konferenssissa SharePoint Online oli yksi sivujuonne, tänä vuonna koko Office 365 oli kaiken keskiössä lähtien siitä, että keynoten SharePoint-ominaisuusdemot näytettiin Office 365:sta – ja nopeuden demonstroimiseksi vielä Euroopan palvelinkeskuksessa sijaitsevasta ympäristöstä.

Office 365 kattaa lähes kaiken

Office 365:n ensimmäinen versio julkaistiin puolitoista vuotta sitten. Aluksi Lyncin, Exchange, SharePointin ja Office-ohjelmiston sisältänyt paketti laajenee huimaa vauhtia. Seuraavassa versiossa mukana muun muassa Project ja Visio web-sovelluksineen, FAST-hakukoneesta tuotu hakuteknologia ja Yammer-integraatio. Office 365 -tilaukseen voi myös liittää samoilla tunnuksilla käytettävän Windows Intune -työasemahallinnan ja Dynamics CRM Onlinen. Lyncin seuraavan version ominaisuuslistassa on federaatio Microsoftin vastikään ostamaan Skypen käyttäjien kanssa. Lisäksi Office 365 -brändi laajenee kattamaan myös kuluttajat.

SharePointin sovelluskehitys muuttuu

Myös ohjelmistokehitysnäkökulmasta kehitys on huimaa. SharePointin 2010-versiossa uudistettiin palvelininfrastruktuuri pilveen sopivaksi, ja nyt 2013-versiossa on sovelluskehityksen vuoro. Yksi SharePointin uuden sovellusmallin tavoitteista on tehdä SharePoint Onlinesta paremmin laajennettava ilman, että räätälöidyt sovellukset haittaavat Onlinen neljännesvuosittaista päivittämistä. Uudessa sovellusmallissa on olennaisessa osassa Windows Azure, joka tarjoaa mm. helpot integraatiot sekä datan että autentikaation osalta.

Näin varaudut muutoksiin

Mitä muutos tarkoittaa IT-ammattilaisille? Enää ei riitä pelkän SharePointin tai nykyisen Office 365:n tunteminen, vaan lisäksi täytyy hallita jollain tasolla kaikki uudet liittyvät tuotteet ja teknologiat. Sovelluskehittäjien täytyy omaksua uudet avoimet kehitysstandardit – uudessa sovellusmallissa kehitystä tehdään muun muasa CSS3:lla ja HTML5:llä, ja lopputuloksen tulee toimia SharePointin oman käyttöliittymän tavoin kaikilla moderneilla selaimilla ja päätelaitteilla. IT-ylläpitäjät joutuvat palvelinvalvonnan sijaan miettimään, kuinka pilvipalveluita hallitaan, millainen hybridimalli organisaatiolle sopii, miten palveluita käytetään eri laitteilla ja kuinka säästynyt aika käytetään loppukäyttäjien palvelemiseen.

Mitä muutos tarkoittaa asiakkaalle? Jos haluaa pysyä Microsoftin tuotekehityksen mukana ja jatkuvien päivitysten piirissä, ei pilvipalveluita voi enää ohittaa. Jos Office 365:een on jo siirtynyt, ei tarvitse tehdä paljoakaan. Uuden Office 365 -version päivitykset ovat jo alkaneet Office Web Apps 2013 -päivityksellä, ja tulevat jatkumaan vaiheittain ensi vuoden aikana. Mainitut uudet tuotteet ja integraatiot on mahdollista arvioida ja kokeilla jo nyt omien tarpeiden kannalta, helpoiten Sulavan avustamana, ja ottaa käyttöön heti kun ne ovat saatavilla tuotantokäytössä.