OneDrive – uusi sukupolvi


OneDrive – uusi sukupolvionedriveMicrosoft on yhdistänyt OneDrive-kuluttajasovelluksen ja OneDrive for Business -sovelluksen samaan Appiin mobiililaitteissa. Eli yhdellä sovelluksella voi käyttää useita OneDrive- sekä OneDrive for Business -tilejä. Sama on nyt tapahtumassa myös OneDriven Windows-sovelluksen osalta. Sovelluksesta on ollut saatavilla esiversio jo pitkään, mutta käyttöönotto on ollut hankalaa. Lisäksi esiversion tuki Office-sovelluksien osalta on loistanut poissaolollaan.

Nyt tilanne on kuitenkin hieman parantunut. Versiosta 17.3.6378.0329 lähtien uusi OneDrive for Business Windows-työasemasovellus osaa päivittää itsensä siten, että vanhoja synkronointeja ei tarvitse poistaa käsin eikä synkronoida uudestaan. Myös Office-tuki on palautettu uuteen synkronointisovellukseen, joten Office-sovellukset ymmärtävät, että tiedosto on synkronoitu pilvestä ja osaavat siten tarjota mm. oikeat jakotoiminnot käyttöön.

Uusi versio ei valitettavasti vieläkään tue SharePoint Online -kirjastojen synkronointia. Mikäli käyttäjä on synkronoinut SharePointin kirjastoja vanhalla (groove.exe) sovelluksella, vanha synkronointisovellus jää käyntiin uuden rinnalle. Jos kirjastoja ei ole ollut synkronoituna uuden sovelluksen käyttöönottohetkellä, vanha synkronointisovellus sammuttaa itsensä ja poistaa itsensä automaatisesti käynnistettävien sovellusten listalta.

SharePoint-kirjastojen synkronointituki on odotettavissa uuteen OneDrive-sovellukseen loppuvuoden 2016 aikana.

Uuden sukupolven OneDrive-sovellus jaellaan osana Windows 10 -käyttöjärjestelmää sekä uusien Office -versioiden mukana. Toistaiseksi Officen mukana asentuu sekä vanha että uusi OneDrive-sovellus. Uuden OneDrive for Business tilin lisääminen uuteen OneDrive -sovellukseen käynnistää edellä mainitun päivitysprosessin. Uutena ominaisuutena OneDrive for Business käyttäjällä on nyt mahdollisuus valita, mitä kansioita haluaa millekin laitteelle synkronoida.

Tilanne on siis vielä hieman sekava. Käyttökokemukset uudesta synkronointisovelluksesta ovat olleet positiivisia. Uusi sovellus vaikuttaa selkeästi vakaammalta kuin edeltäjänsä. Toivottavasti vanhentunut Grooveen pohjautunut OneDrive for Business -sovellus voidaan sammuttaa ja unohtaa lopullisesti vuoden loppuun mennessä.