Oppiaineiden opetus verkon yli Microsoft Teamsillä


Oppiaineiden opetus verkon yli Microsoft TeamsilläYhtenäiskoulun rehtorilla on edessään kiireinen elokuu, sillä saksan kielen opettaja jää äitiyslomalle heti koulujen alettua ja uusi opettaja tulee rekrytä ja perehdyttää talon tavoille. Rekrytoitavalta opettajalta vaaditaan joustavuutta, sillä hänen tulee opettaa saksaa myös kolmelle muullekin alueen koululle. Täytyykin muistaa varmistaa IT-tuelta, että laitteet ja tunnukset on varmasti heti valmiudessa, jotta itse opetustyö pääsee alkamaan. Etenkin kun on vielä epävarmuutta siitä, miten opetus tullaan syksyllä järjestämään.

Toki rehtori on miettinyt mahdollisuutta saksan etäopetukseen ihan normaaleissakin oloissa. Hän haluaisi myös oppilailleen mahdollisuuden oppia espanjaa, mutta toistaiseksi se on monestakin syystä ollut mahdoton toteuttaa. Hän suorittaa itsekin espanjan opintoja verkossa eikä epäile yhtään verkko-opetuksen toimivuutta myös nuoremmille oppilaille.

Rehtori pirauttaa IT-tuelle ja saa tietää, että heilläkin riittää kesällä tekemistä. Laitteet ovat toki kunnossa koulujen puolesta, kunhan vain ehtisi päivittää ne ajan tasalle. Yhtenäiskoulun rehtori tiedustelee IT-tuen näkemystä siitä, miten saksan kielen opettaja voisi helposti opettaa kolmen muunkin koulun oppilaita.

Haaste onkin helposti ratkaistavissa, sillä Microsoftin Teams taipuu tähänkin. Poikkeuksellisen kevään aikana ohjelman käyttö tuli pakon edessä tutuksi kaikille – niin opettajille, henkilökunnalle kuin oppilaillekin. Oppilaista kuoriutuikin varsinaisia mobiilikäyttäjiä ja muutamat kantavat läppäriäkin joka paikkaan, että saavat oltua yhteyksissä kavereihin. Erityisesti Teams-chatti on ollut hitti ja IT onkin siitä mielissään, koska se on henkilökunnan viestinnässä korvannut WhatsAppin käytön. Chatillä keskustellaan sekä kavereiden että opettajien kanssa.

Tekniikan puolesta kaikki on siis täydellisesti hallussa ja peruskoulutuksen on jokainen käyttäjä saanut, jotta pääsee opetuksessa sitä käyttämään. Oppiaineen opetus verkon yli toiseen kouluun ei siis teknisessä mielessä eroa millään tavalla, jos verrataan niin sanottuun Korona-opetukseen keväällä.

IT laittoikin puhelun päätteeksi rehtorille vielä muistilistan uutta opettajaa varten:

  • Tiimit ja kanavat kuntoon, oikeat oppilaat tiimeihin. School Data Syncillä saa kerralla koko koulun henkilöstön ja oppilaat ajan tasalle ja oikeisiin tiimeihin.
  • Kalentereihin ajan tasalle oppitunnit ja kokoukset
  • Tehtävät-osion kun pistää ajoissa kuntoon, niin kurssitehtävien julkaisu käy kuin tanssi omille tiimeille.
  • Kertaa, mitä pitikään tehdä ennen kokouksen järjestämistä. Esim. toimiiko oma mikki ja kamera, ja jos kamera on päällä, niin onhan asustus sen mukainen.

Rehtori on mielissään siitä, että IT-tuki on hoitanut laitteet kaikille kouluille, ja Teamsiin tiimit ja kanavat kuntoon. Opetus on teknisesti mahdollista heti syksystä alkaen. Onneksi siis yksi huoli vähemmän ja voi keskittyä vain rekrytoimaan parhaan mahdollisen open.

”Kaikki pitäisi olla kunnossa, laitteet ovat terveenä, henkilökuntakin on terveenä”

Lainatakseni Mertarantaa ennen MM95 -finaalia, miettii rehtori itsekseen ja jatkaa laiturin nokassa oleilua hyvällä mielellä.

Mobiili Teams

Kirjoittajat:

Helena Mäkinen

Helena Mäkinen

Digitaalinen muutos, modernit työtavat ja työssä oppiminen ovat Helenan osaamisaluetta. Hän on avuksi muutoksessa, kun työn tekemistä kokonaisuutena ja sen kaikkia osia joudutaan ajattelemaan uudelleen. Helenalla on lähes kymmenen vuoden työkokemus kasvatustieteilijänä ja pedagogina. Pedagoginen osaaminen sekä kokemus opetus- ja koulutusalalta ovat kasvattaneet hänestä kommunikoinnin ja vuorovaikutuksen ammattilaisen.

Petri Jämsen

Petri toimii asiantuntijana mm. Microsoft Office 365 -opetuksessa ja oppimisessa, kaikissa etäopetukseen liittyvissä haasteissa ja Microsoftin tuotteiden parissa opettajille ja opetushenkilökunnalle Microsoft Office365 opetuksessa ja oppimisessa -ryhmässä Facebookissa. Hänellä on yli 15 vuoden kokemus ”helpdesk”-hommista it-tuen roolissa. Asiakkaina on ollut niin pieniä oppilaita kuin kunnan johtoporrasta.