Oppimisympäristöt nykyaikaan


Oppimisympäristöt nykyaikaanKun opiskelin ATK:ta vuonna 1997, koodiesimerkit kirjoitettiin käsin piirtoheittimen kalvoille ja tehtävät jaettiin paperimonisteina. Harjoitustyöt tallennettiin tietysti oppilaiden omille 3.5″ korpuille, jotka hajosivat säännöllisesti. Miten oppilaitosten tietotyö on muuttunut 15 vuodessa?

Tunnen itseni etuoikeutetuksi saadessani olla mukana VIDICO-hankkeessa, johon Haaga-Helian Porvoon Campus osallistuu omalla Digital Campus -osakokonaisuudellaan. Olen projektin ohessa päässyt tutustumaan kenties Suomen moderneimpaan oppimisympäristöön. Jo Porvoon Campuksen rakennusarkkitehtuuri henkii nykyaikaa, avoimuutta ja yhteistyötä. Myös opetussuunnitelma on pistetty Porvoossa radikaalisti uusiksi. Näinhän opiskelu olisi aina pitänyt organisoida – projektimuotoisesti, yhdessä liike-elämän toimijoiden kanssa.

LeaP-projektijärjestelmä

Porvoon Campus lähti miettimään miten opiskelijoiden, opettajien sekä kumppaniyritysten toimintaa voitaisiin helpottaa ja tehdä näkyvämmäksi nykyaikaisen tekniikan keinoin. Mietinnän tuloksena Porvoo Campus käynnisti Campus Markets -projektin, jonka tuloksena syntynyt järjestelmä tunnetaan nykyään nimellä LeaP. LeaP kehitettiin Haaga-Helian ja Sulavan yhteistyönä projektitoimintaa tukevaksi järjestelmäksi, mutta LeaP tukee oppilaita ja henkilökuntaa myös oppimisalustana Moodlen rinnalla. LeaP-järjestelmän teknisenä alustana toimii Microsoft SharePoint 2010, joka on mukautettu Porvoo Campuksen tarpeisiin.

LeaP kehitettiin siten, että järjestelmä on helppo ottaa käyttöön myös muissa Haaga-Helian oppimisyksiköissä. Järjestelmän merkittävin hyöty on ehdottomasti sähköisen aineiston yhteiskäytössä. Uuden järjestelmän kautta Campuksen opiskelijat, ohjaajat sekä kumppaniyritykset voivat keskustella ja jakaa tietoa ajasta ja paikasta riippumatta. SharePoint työtilat tukevat luontevasti Campuksen eri prosesseja, jotka ovat työharjoittelu, opinnäytetyöt sekä oppimisprojektit. Ja onhan se kaikkien etu, kun opiskelijoilla on jo opiskeluaikaan käytössä samat tietotyövälineet, joita yritysmaailmassakin laajalti käytetään.

Ohjaajat voivat julkaista LeaPissa avoimen projektin, johon oppilaat voivat hakea mukaan. Hakuprosessi hoidetaan kokonaisuudessaan oppimisprojektin työtilassa: oppilaat jättävät työtilassa osallistumishakemuksen ja ohjaajat hyväksyvät hakijat projektiin parilla napin painalluksella. Projektin käynnistyksen yhteydessä työtila suljetaan projektiryhmän käyttöön. Työtila mahdollistaa myös oppilaiden arvioinnin. Arvioinnin voi tehdä kuka tahansa työtilan jäsenistä: toinen oppilas, kumppaniyrityksen edustaja tai ohjaaja/opettaja. Lisäksi SharePoint tarjoaa lähes loputtomat mahdollisuudet muokata työtilan sisältöä vastaamaan projektin tarpeita. LeaP-järjestelmää sovelletaankin Porvoossa jo lukukausi- ja opintojaksoaineistojen hallintaan sekä sisäisten työryhmien kokousaineistojen hallintaan.

Oppimisympäristöjen tulevaisuus?

LeaP taustalla hyrisee asiakkaan ylläpitämä paikallinen (virtualisoitu) palvelinlaitteisto. Uskon kuitenkin, että pilvipalvelut tulevat tulevaisuudessa syrjäyttämään perinteisiä palvelinarkkitehtuureja ja muuttuvat luontevaksi osaksi oppilaitosten oppimisympäristöjä. Tällä hetkellä opiskelijat käyttävät varmasti jo henkilökohtaisia pilviratkaisuja (kuten SkyDrive ja Dropbox), mikäli oppilaitoksella ei ole tarjota vaihtoehtoja. Hyvä esimerkki tällaisesta vaihtoehdosta on Microsoftin kesän aikana julkaisema, oppilaitoksille suunnattu Office 365 -pilvipalvelu. Palvelun perusversio on oppilaitoksille ilmainen(!) ja maksullisena laajennuksena on tarjolla myös Office Professional Plus -työasemasovellukset. Ilmaiseen pakettiin sisältyy toki selainpohjainen Office Web Apps -paketti.

Jos haluat lisätietoja, voit kilauttaa minulle tai muille sulavalaisille. Kerromme mielellämme lisää sekä LeaP-järjestelmästä että Office 365 -palveluista!