Päivä myyntimiehen paratiisissa


Päivä myyntimiehen paratiisissaBlogi_Antti_Ahola_Myyntimiehen paratiisissaKahden torkutuksen jälkeen on vain pakko nousta, jotta lapset ehtivät aamiaiselle tarhaan. Aamukahvin juon kuitenkin rauhassa, ja samalla plärään kännyllä sähköpostit, joita juurikaan ei ole tullut. Sen sijaan Yammeriin on tullut monta mielenkiintoista keskustelua. Mieltä kummasti piristää ne kehun sanat, joita meidän tiimissä on syystäkin jaettu.

Skidit tarhaan ja R-kioskin kevätauringossa juon toiset aamukahvit rauhassa. Nyt on aikaa miettiä päivän tärkeimmät taskit ja vastailla samalla Yammeriin. Ei huvita lähteä istumaan 50 minuutiksi ruuhkaan. Taidan tehdä aamun tehtävät kotona ja painella sieltä suoraan asiakkaalle.

Skypetän muutamalle asiakkaalle. Tuntuvat vastaavan paremmin Skypeen nykyään kuin puhelimeen. Toisella ei nyt sattunut olemaan aikaa, koska oli juuri aloittelemassa meidän konsulttien kanssa koulutusta O365-palveluiden tehokkaammasta käytöstä. Toinen asiakas manaili meilitulvaansa ja totesi: ”tätä ..skaa tulee ihan uskomaton määrä. Onlinereita, liiketoimintojen kampanjoita, hierojan läsnäoloaikoja, kevätjuhlan ohjeistuksia – asiaa alle 10% ja sekin jo viisi päivää myöhässä.” Kysyn, kiinnostaisiko pohtia, jospa asioita voisi tehdä vähän tehokkaammin? Voisiko se työ muuttua vähän mielekkäämmäksi?

Matkalla asiakkaalle tajuan, että yllättäen unohdin tuunata tarjoukseen ne ainoat jutut, jotka minun piti tehdä. Puhelin nöyrään käteen ja soitto konsultille, joka on tulossa Skypellä samaan palaveriin. ”Arvaa mitä… unohdin taas sen…” Konsultti vastaa, ettei suinkaan ole yllättynyt. Hän varmistaa, että tarjousfilut on siellä, missä pitää eli SharePointtimme asiakaskansiossa ja fiksaa asiat lennossa kuntoon ilmoittaen samalla, paljonko olen hänelle velkaa. Käymme samalla tarjouksen juoksutusta läpi ja toteamme, että hinnasta saattaa tulla vähän ähinää.

Otamme meidän myyntikeisarimme mukaan puheluun. Se käy kotona huhkivalta konsultiltamme helposti, kun mieshän näyttää sopivasti olevan vihreällä Skypessä. Raahaamme keisarin mukaan puheluun kirjaimellisesti. Myyntikeisari kertoo, ettemme ole myymässä alennuksia tälläkään kertaa. Hän vilkaisee kuitenkin tarjouksen intramme asiakaskansiossa läpi ja toteaa, että kyllähän tämä olisi meille tärkeä saada.

Asiakkaalla on hyvä buugi, vähän hoppu ja erinomaista kahvia tarjolla. Yllätysvieraina mukaan tulevat liiketoiminnan kehityksestä ja myynnistä vastaavat kaverit. Mietin, että nyt olisi ollut todella …tin noloa näyttää keskeneräistä tekelettä. Kiitin kaikkia mahdollisia myyntijumalia, että dokkarit eivät olleet pelkästään minun mankelini kovalevyllä. Käymme hyvät keskustelut ja konsulttimme kertovat videon välityksellä projektin taskit yksityiskohtaisesti. Fiilistelen, koska mobiiliyhteydet toimivat aivan loistavasti. Ei olisi onnistunut viisi vuotta sitten.

Huomaan, että asiakas on aika haltioissaan konsulttimme osaamisesta. Kädet lerpattavat taaksepäin, eikä ketään tunnu puristavan mikään. Pikaviestittelen samalla meidän myyntikeisarille, että nyt näyttää melko hyvältä. Ehkäpä saataisiin tuliaisiksi hyväksyntä. Saan vapaat kädet sillä ehdolla, että tämä klousataan nyt.

Setti oli hyvä. Asiakas diggasi ja kysyy, milloin saataisiin virallinen tarjous, jotta voidaan tällä porukalla päättää, mitä tehdään? Ennen kuin asiakas saa lauseensa loppuun, meidän konsulttimme toteaa, että tarjous on nyt teillä. Laitoin sen samaan paikkaan OneDriveen, jonne laitetaan mahdollisen projektin dokumentaatiotkin. Kysyn myyntireiskamaiseen tapaan virnuillen, haluavatko he, että poistun aulaan siksi aikaa, kun teette päätöstä?

Huomaan, että IT:n vetäjä näyttää tyytyväiseltä. Hän on onnistunut haalimaan tehokkaan toimittajan, jolla tuntuu olevan osaamista. Liiketoiminnan kehityksen ja myynnin maakarit puolestaan selvästi pohtivat, miten tällainen malli toimisi omassa myyntiorganisaatiossa.

Asiakkaan edustajat ovat vielä ajatuksissaan, kun konsulttimme linjoilta kysyy, voitaisiinko aloittaa kahden viikon päästä projekti, sillä Plannerin mukaan näyttää, että juuri tuolloin vapautuisi toinen huippuresurssi tekemään tätä. Aikataulua voitaisiin myös vähän puristaa. Aikaa jäisi myös kouluttaa vaikka teidän myyntinne käyttämään näitä härveleitä, ennen kuin uusi kampanjanne pyörähtää päälle.

Aika loppuu, ja on pakko jatkaa matkaa. Asiakkaan edustajilla on 0 minuuttia aikaa siirtyä talon toiseen päähän palaveriin, johon on kutsuttu myyjät koko uudelta maalta. Näen, että hän laskee päässään ajamisen ja ajankäytön kustannuksia.

Vähän harmittaa, kun asiakas ei tilannut laakista. Harmi muuttuu kuitenkin hymyyn parkkipaikalla, kun Skypeen kilahtaa viesti: Jäätiin tähän meidän kehitysjohtajan kanssa vielä fundeeraamaan ja päätettiin, että otetaan teidän setti. Nyt voin olla tyytyväinen ja vielä tyytyväisempi olen, kun konsulttimme vastasi hymiöllä ja heitti Yammeriin saman tien, että kauppa tuli. Tiedän, että kohta Yammer laulaa.

Mietin, onko järkeä taaskaan lähteä ajamaan ruuhkassa himaan, no ei ole. Kurvaan ABC:lle ja teen sopparin valmiiksi. Pari hankalaa kohtaa. Skype ja ruudunjako auki ja työstämme konsultin kanssa yhteistyönä homma valmiiksi. Vielä tarvittaisiin meidän johdon läpiluku ja kuittaus. Myyntikeisarin on aika tehdä oma osansa ja se tuntui olevan mieluinen. Läpiluku, kuittaus ja PDF:ksi asiakkaalle jaettuun asiakaskansioon. Meni niin vähän aikaa, että ehdin päivittää CRM:n sopimusneuvottelut-tilaan.

Lähden himaan ja soitan vielä asiakkaalle, että nyt ois muuten sopparikin jo siellä valmiina. Asiakas kertoo, että meidän kanssa on aika siisti asioida. Asiat tapahtuu nopeasti ja helpon näköisesti. He kuulema haluaisivat ottaa meistä mallia. Ilmoitan, että olemme talkoissa mukana. Kotiin ajellessani mietin, millaista tämä kaikki oli kymmenen vuotta sitten, ja miksi ihmeessä on vielä organisaatioita, joissa eletään kuin kymmenen vuotta sitten?