Pilvijuna meni jo – ehditkö enää kyytiin


Pilvijuna meni jo – ehditkö enää kyytiintinfoilMietitäänkö sinun organisaatiossasi vielä,  kannattaisiko Microsoftin pilvipalveluita ottaa käyttöön? Suuressa osassa suomalaisia organisaatioita mietintä on jo tehty, samoin kuin varsinainen siirtymä. Kun sanon, että pilvijuna meni jo, en tarkoita, etteikö siirtymää voisi ja kannata vielä tehdä. Tarkoitan sitä, että muut organisaatiot ovat saaneet jo aikaiseksi sellaisen tuottavuusloikan, jota hitaamman on vaikea kiriä kiinni ilman määrätietoisia toimia. Organisaation kilpailukyvyn kärsiminen ei kosketa vain IT-organisaatiota, vaan koko organisaation olemassaoloa ja tulevaisuutta.

Tiedätkö, mitä ovat Video, Delve, Sway, Flow, Planner, Meeting Broadcast, Groups, Flow ja PowerApps? Ne ovat uusia palveluita, joita Microsoft tuo tällä hetkellä kuukausittain osaksi Office 365:ttä. Jokainen palvelu ei lyö itseään läpi, mutta joistain näistä voi tulla uuden työkulttuurin peruspalikoita. Asiakkaamme käyttävät näitä parhaillaan päivittäisessä työssään sillä välin, kun sinä puuhailet sähköpostin ja verkkolevyjen parissa.

Asiakkaamme käyttävät näitä parhaillaan päivittäisessä työssään sillä välin, kun sinä puuhailet sähköpostin ja verkkolevyjen parissa

Miksi sinne pilveen kannattaa mennä? Perusteet löydät Sulavan lukuisista blogikirjoituksista, mutta kerrataan vielä. Kun Office 365 julkaistiin, siellä ei ollut kaikkia paikallisen ympäristöjen toimintoja. Viimeisen parin vuoden aikana tilalle on kääntynyt päälaelleen, ja uudet palvelut tulevat vain ja ainoastaan Office 365:een, joka mahdollistaa työtapojen modernisoinnin.

Lisäksi Office 365 -siirtymä tarjoaa monelle organisaatiolle kustannussäästöjä, vaikka puhuttaisiin vain mitattavista kustannuksista. Palvelut ovat käytettävissä halutessa kaikkialta eri päätelaitteilla ja moderneilla appeilla. Käyttäjäkohtainen lisensointi tarjoaa joustavuutta, ja käytännössä loputon skalaautuminen ja palveluiden nopea provisiointi turhan odottelun vähenemistä ja käytännössä rajatonta tallennustilaa. IT-henkilöstö voi käyttää aikansa palvelinten halaamisen sijaan liiketoiminnan parempaan tukemiseen. Pilvisiirtymä on se kuuluisa viimeinen migraatio, sen jälkeen pilvi pysyy automaattisesti ajan tasalla.

Eri kokoiset organisaatiot hyödyntävät pilvipalveluita eri tavoin. Globaalit jättiorganisaatiot ovat todenneet, että pilvipalvelut ovat ainut järkevä tapa toteuttaa maailmanlaajuiset palvelut. Keskikokoiset organisaatiot hakevat tehokkuutta ja kilpailuetua uusista kollaboraatiotoiminnoilla. Pienet organisaatiot saavat käyttäjäkohtaisen lisensoinnin ansiosta viimeisimmät välineet edullisesti ilman sidottua pääomaa.

Jos perustaisit nyt uuden yrityksen, lähtisitkö palvelinkauppaan ostamaan AD- ja sähköpostipalvelimia?

Jos perustaisit nyt uuden yrityksen, lähtisitkö palvelinkauppaan ostamaan AD- ja sähköpostipalvelimia? En minäkään. Itse asiassa näin perustettiin myös Sulava jo vuonna 2010. Viime vuosien startupit ovat ottaneet alusta asti kaikki palvelut pilvestä ja luoneet niiden avulla itselleen uudet, tehokkaammat työtavat. Nekin ajavat organisaatiosi ohi, jos vielä jumitat paikallasi.