Pilvikumppanin valinnasta


Pilvikumppanin valinnastapro_amateurKävin pitkästä aikaa lounaalla vanhan ystäväni kanssa ja vaihdoimme kuulumisia. Molemmat meistä olimme äskettäin vaihtaneet työpaikkoja ja kerroimme, mitä teemme työksemme tätä nykyä. Kun kerroin, että myyn Microsoftin pilvipalveluita, hän totesi, että pilvikauppiaita on tätä nykyä todella paljon. ”Mikä oikein erottaa teidät näistä muista tarjoajista? Ja miksi juuri teidät tulisi valita kumppaniksi?”. Tämä kysymys pani minut miettimään asiaa hiukan laajemmin.

Pilvimarkkina kasvaa

Tosiasia on, että lähes jokainen itseään kunnioittava IT-yritys tarjoaa pilvipalveluita – joko vain sen takia, että niin pitää tehdä ollakseen trendikäs tai siksi, että yrityksellä on oikeasti jotain tarjottavaa tälle alueelle. Pilvimarkkina kasvaa merkittävästi tulevina vuosina, puhutaan jopa 36 % vuotuisesta kasvusta.

Tämä näkyy myös omassa tarjouskannassamme – pipelinemme on lihavampi kuin koskaan. Samaan hengenvetoon on todettava asiakkaiden olevan varsin hintatietoisia. Sain kommentin eräältä asiakasehdokkaalta, että tarjouksemme Office 365 -siirtymäprojektista oli liian kallis. Asiakasehdokas valitsi yrityksen, joka ”tarjosi saman palvelun murto-osalla työmääristämme ja kustannuksistamme”. Hänen oli vaikea ymmärtää, miksi olemme kalliimpi kuin kilpailijat.

Mielenkiintoiseksi asian tekee se fakta, että saamme jatkuvasti yhteydenottoja asiakkailta, joiden Office 365 -migraatioprojekti on mennyt tai on menossa surkeasti pieleen. Tämä kertoo siitä, että kaikki käyttöönottoprojektit eivät ole menneet niin kuin toimittaja on asiakkaalleen ja itselleen uskotellut.

Kriittistä osaamista

Kysyin teknisiltä kollegoiltani, mitkä ovat pilvipalveluiden käyttöönoton kriittisimpiä kohtia. Tässä muutama saamani vastaus:

  • Käyttäjähallinnan kuntoon laittaminen niin, että voidaan siirtyä käyttäjäkohtaiseen lisensointiin ja tunnusten elinkaaren hallintaan.
  • Päätelaiteympäristön suunnittelu niin, että pilvipalvelujen käyttö on mahdollista ja helppoa.
  • Loppukäyttäjän näkökulmasta saumattoman yliheiton suunnittelu niin, että työtunteja ei menetetä turhaan.
  • Uusien välineiden mahdollistamien työtapojen jalkauttaminen organisaatiossa, jotta tehdyistä investoinneista saadaan hyöty irti.

Pilvikumppanin valinnan tarkistuslista

Yleisesti ottaen pilvikumppanin valinnassa on hyvä ottaa huomioon seuraavat seikat, jotka pätevät mihin tahansa IT-palvelukumppanuuteen.

1) Sitoutuminen julkiseen pilveen

Tarjoaako toimittaja todellisia suuren mittakaavan julkisia pilvipalveluja, vai onko vanhat oman konesalin purkit vain brändätty uudestaan? Onko toimittajan tavoite suojella vanhaa ansaintamalliaan?

2) Toimittajan koko

Onko toimittaja sopivan kokoinen sinulle? Jos toimittaja on liian iso organisaatioosi nähden, et todennäköisesti saa parhaita resursseja käyttöösi, heidät on kiinnitetty isompien avainasiakkaiden toimituksiin. Lisäksi iso laiva kääntyy hitaasti ja palveluprosessit saattavat olla raskaanpuoleisia.

Pieni toimittaja on ketterä ja pystyy sopeutumaan tarpeisiisi, mutta kärsii usein toimitusongelmista. Hiukan isompi toimeksianto nielee toimittajan kaikki resurssit pitkäksi aikaa ja saattaa aiheuttaa sinulle katkoksia palvelukehityksessä.

3) Henkilökemiat

Toimiiko Sinun ja toimittajan edustajien välinen henkilökemia? Ihmiset ovat erilaisia ja kaikki eivät vain tule toimeen keskenään. Kannattaa kysyä itseltään asioiden mennessä hyvin, haluatko selvittää myös erimielisyyksiä ko. tahon kanssa. Miten toimittaja reagoi, jos asiat menevät pieleen?

4) Osaaminen

Aiemmin käsiteltiin jo kriittisiä kohtia erityisesti Office 365 –pilvipalveluiden käyttöönotoissa. Varmista, että toimittajalla on riittävästi käytännön kokemusta projektiisi. Et todellakaan halua olla toimittajan ensimmäisiä pilottiasiakkaita. Osaaminen koskee toisaalta yrityksen kokemusta käyttöönotoista, toistaalta myös projektiin kiinnitettyjen henkilöiden omaa kokemusta ja pätevyyttä.

Mukavaa syksyä ja onnistuneita pilviprojekteja!

PS. Se syy, miksi Sulava on aavistuksen kalliimpi kuin toiset: Me teemme kerralla oikein ja asiakastyytyväisyytemme on todistetusti poikkeuksellisen korkea. Siksi.