PK-yrityksen parhaat kaverit? – Microsoft Azure Backup ja Site Recovery


PK-yrityksen parhaat kaverit? – Microsoft Azure Backup ja Site RecoveryOlin syksyllä NamesDays -tapahtumassa puhumassa Microsoft Azure Backup ja Site Recovery-palveluista. Microsoft Azure elää ja kehittyy koko ajan, joten nyt pari kuukautta myöhemmin on hyvä tarkistaa mikä näiden kahden palvelun tilanne on.

Microsoft Azure Backup

Autentikointi varmistettavan kohteen ja Azuressa olevan Backup Vaultin välillä hoidetaan avaimella (Vault Credentials), joka luodaan Backup Vaultissa. Ei tarvitse siis tuskailla sertifikaattien kanssa, jos ne tuntuivat itselle haastavilta. Varmistettavaan palvelimeen tarvitaan lisäksi Azure Backup Agent, jonka uusimman version saa aina ladattua Azure portaalista. Viimeisimpään versioon (2.0.8694.0) on nyt tullut tuki myös 64-bittisille työasemakäyttöjärjestelmille, eli Windows 7 SP1 ja uudemmat voidaan varmistaa nyt suoraan Azureen. Tämä enteilee varmaankin sitä, että tulevassa Windows 10:ssä on natiivi tuki Azure varmistukselle.

image

Microsoft Azure Site Recovery

Site Recoveryn avulla voidaan luoda Disaster Recovery Plan, joka orkestroi System Center Virtual Machine Managerin avulla tarvittaessa halutut palvelut kahdennetussa konesaliympäristössä, niin että ne ovat aina saatavilla. Varsinkin Suomalaisissa pk-yrityksissä kahdennetut konesalit ovat ehkäpä liian hintavia toteuttaa, mutta yhden konesalin ympäristöjä löytyykin jo sitten huomattavasti enemmän.

Näihin ympäristöihin voidaan hyödyntää samaa Site Recovery-palvelua niin, että toinen konesali onkin Azuressa. Vaatimuksena on kuitenkin, että ympäristöä ohjataan System Center Virtual Machine Managerilla.  Site Recoveryyn on ilmestynyt uutena ominaisuutena mahdollisuus tehdä Disaster Recovery suoraan Hyper-V-palvelimesta Azureen. Tämä kuulostaa hyvältä ajatellen juurikin niitä pienyrityksiä, joilla ei System Center-lisenssiä ole käytettävissä, mutta haluavat varautua pahimman mahdollisen tilanteen varalta.

imageMaster of the Universe. Windows Server oriented Trainer and Technology Consultant - Microsoft MVP, MCT, MCSE, MCSA, MCITP, MCP, MS, ISI. Likes also #IOS devices.