Power BI on pilvessä – mitä on Excelissä ja SharePointin on-premises versiossa?


Power BI on pilvessä – mitä on Excelissä ja SharePointin on-premises versiossa?Preview-vaiheessa olevan Power BI for Office 365 –palvelun tuleva hinnoittelumalli julkistettiin alkuviikosta, joten olemme nyt lähempänä lopullista versiota kuin koskaan aiemmin.

Power BI:n ytimenä on Excel 2013 Pro Plus ja Power Pivot täydennettynä muutamilla muilla Exceliin aktivoiduilla apuohjelmilla sekä Office 365 -pilvipalvelulla. Raportteja voi tuottaa ja dataa voi analysoida ilman pilveäkin, mutta raporttien jakelu mobiililaitteissa sekä kyselyiden, datalähteiden ja raporttien keskitetty hallinta ynnä muutamat muut herkulliset ominaisuudet vaativat Office 365 SharePoint-ympäristön ja BI-sivustoille julkaistuja raporttikirjoja.

Paljon kysymyksiä ja lähes yhtä paljon vastauksia

Joitakin ominaisuuksia on suppeammin tarjolla myös SharePointin perinteisessä versiossa (2013), joka on asennettu yrityksen omille palvelimille (on-premises), joten Power BI:n hyödyntämismahdollisuus perinteisessä SharePointissa onkin yksi vakiokysymyksistä. Lisäksi kiinnostaa mitä Power BI:n ominaisuuksista Microsoft aikoo tuoda näihin on-premises SharePoint-toteutuksiin ja millä aikataululla?

Tulevaa en uskalla ennustaa, mutta keräsin nykyiset apuohjelmat ja niihin liittyvät toiminnallisuudet artikkelin lopussa olevaan vertailutaulukkoon. Taulukosta näet mitä apuohjelmia voit käyttää pelkässä Excel 2013 Pro Plus –työasemaversiossa, mitä Excel + SharePoint (on-premises) tarjoaa ja mitä laajin palvelukokonaisuus eli Power BI for Office 365 tulee näillä näkymin sisältämään. Jos kiinnostaa myös välineiden käytettävyys vanhoissa 2010-versioissa, artikkelin lopussa taulukko myös niistä.

Power BI keinu

 

Power BI Excel-apuohjelmat lyhyesti

Power BI perustuu Excelissä luotuihin Power Pivot työkirjoihin, joihin tiedot voidaan ladata, muokata ja muuntaa Power Query –apuohjelmalla (ent. Data Explorer). Power Pivotin tietomallista tuotetaan pivot-raportteja ja –kaavioita ja niitä yhdistelemällä sekä hyödyntämällä osittajia, sparklines-kaavioita sekä ehdollisia muotoiluita voidaan tuottaa esimerkiksi dashboard-tyyppisiä vuorovaikutteisia raportteja. Edellä mainittujen lisäksi tietoa voi visualisoida ja siihen voi porautua interaktiivisten Power View –kaavioiden avulla. Paikkatietoa havainnollistetaan Power Map –apuohjelmalla (ent. GeoFlow), jolla tuotetaan myös havainnollisia kartta-animaatioita videoina.

Jos et ole käyttänyt Excelin Power BI –perusvälineitä, löydät aloitusohjeita täältä (kaikkia ohjeita ei ole vielä saatavilla suomeksi):

Mihin pelkkä Excel riittää?

Pelkkä Excel apuohjelmineen riittäisi monille tiedon analysointiin ja raportointiin, mutta raporttien jakeluun Excel ei tarjoa muuta kuin tiedostomuotoisen jakamisen tai tuloskaavioiden kopioinnin PowerPointteihin. Power Pivot –työkirjojen jakaminen tiedostoina on haastavaa, sillä tiedostot voivat olla hyvin kookkaita tehokkaista pakkausalgoritmeista huolimatta. Lisäksi tiedostojen jakaminen sellaisenaan on tietoturvariski: Power Pivot –työkirjaan ladatut tiedot ovat työkirjassa suojaamattomina. Tässä vaiheessa astuu peliin SharePoint. Raportteja voi jakaa joko on-premises SharePointin PowerPivot Gallery –kirjastoissa tai Power BI for Office 365 BI –sivustoilla. Power BI for Office 365 tarjoaa pelkän jakamisen lisäksi runsaasti muita mahdollisuuksia, mm.:

  • Power Query –kyselyiden jakaminen yhteiseen käyttöön
  • mobiilikäyttö
  • Data Management Gateway keskitettyyn datayhteyksien hallintaan
  • organisaation datasta etsiminen Power Query:llä (EnterPrise Data Search)
  • Q & A, jolla tietomallista saa ad-hoc –tuloksia jopa englanniksi selväkielisesti kysymällä:

Paavo Nurmi is best

Vertailutaulukko 2013

 

2013_eka
2013_toka

 

Vertailutaulukko 2010

 2010_eka

2010_tokaMicrosoft MVP (Microsoft Most Valuable Professional). Heidi toimii vanhempana konsulttina ja kouluttajana Sulavalla ja hänen keskeiseen osaamisalueeseen kuuluvat Power BI ja Excel. Hän on toiminut konsulttina, kouluttajana ja luennoitsijana yli kahdenkymmenen vuoden ajan ja kirjoittaa myös Excel ja Power BI –aiheista blogia HExcelligent.fi