Power BI:n hinnoittelu ja lisensointi muuttuvat


Power BI:n hinnoittelu ja lisensointi muuttuvatMicrosoft avasi eilen sitten sivut, joissa kerrotaan tulevasta uudesta isoille organisaatioille suunnitellusta Power BI Premium -tuotepaketoinnista. Myös ilmaisen version käyttöehtoihin vaikuttavia muutoksia voi havaita jo Power BI:n -tuotehinnastosivulla.

Vaihtoehtoja on nyt siis kolme: Free, Pro ja Premium, joista Pro ja Premium sopivat yrityskäyttöön ja Free henkilökohtaiseen käyttöön.

Uuden hinnoittelun myötä vaihtoehdot selkeytyvät merkittävästi ja muutokset astuvat voimaan 1. kesäkuuta 2017. Premium on luvattu saataville Q2/2017 aikana.

Kokoan tähän oleellisimmat pointit ja tulen kirjoittamaan lähipäivinä myös perusteellisemman kuvauksen uudesta hinnoittelumallista. Vanhasta hinnoittelusta voi lukea tästä jutustani, jos se enää ketään kiinnostaa.

Power BI Premium lyhyesti

Käyttäjäkohtaisen Power BI Pro-lisensoinnin rinnalle tarjotaan isommille organisaatioille Power BI Premium -paketointia.

Uudesta Power BI Premium-tuotteesta kerrotaan mm. seuraavaa:

 • tarjolla on asiakaskohtaisesti varattua serverikapasiteettia (dedicated capacity),
 • Pro-lisenssit tarvitaan vain sisältöä tuottaville ja jakaville käyttäjille,
 • Pro-käyttäjillä on käytössä enemmän kapasiteettia kuin aiemmin,
 • kaikkea Pro-lisensseillä tuotettua sisältöä voi jakaa täysin rajoituksetta ilmaiskäyttäjille (HUOM! Siis vain, kun on hankittu Premium-lisenssi),
 • mahdollisuus julkaista ja jakaa sisältöä joko omassa konesalissa (on-premises Power BI Report Server) tai pilvipalvelun kautta,
 • datan päivitys jopa 48 krt vrk,
 • jne.

Lue Power BI Premiumin tarkempi kuvaus White Paperista ja tutki hintaa Power BI Premium -laskurin avulla. Laskurista voi todeta, että minimikuukausihinta on 4200 € per kk + kehittäjille hankittavat Pro-lisenssit.

Jos olet kiinnostunut hybridi tai on-premises -ratkaisusta, lue myös tämä.

Pro-tunnuksen käyttöehtojen muutos

Maksulliseen Pro-tunnukseen ei ole tulossa muutoksia, joskin Premium-asiakkaiden Pro-käyttäjillä tulee olemaan enemmän kapasiteettia käytettävissään.

Myös Premium-asiakkaiden pitää hankkia Pro-lisenssit kehittäjille ja käyttäjille, joiden on tarpeen tuottaa Power BI -raportteja ja jakaa niitä muille.

Ilmaistunnuksen käyttöehtojen muutos

Power BI Desktop tulee edelleen säilymään kaikille ilmaisena työkaluna, mutta pilvipalvelun ilmaiskäyttöön tulee muutoksia.

Positiivisia muutoksia ilmaiseen Power BI -palveluun:

 • sillä voi käyttää mitä tahansa tietolähteitä,
 • sillä voi ajastaa päivitykset tapahtumaan useammin kuin aiemmin ja ajastuksissa voi käyttää Personal Gateway -palvelua,
 • aiempaa enemmän tallennustilaa (1 GT -> 10 GT).

… mutta ilmainen Power BI -palvelu tulee jatkossa soveltumaan vain henkilökohtaiseen käyttöön, ei enää yrityskäyttöön,  sillä

 • ilmaistunnuksella ei voi jakaa koontinäyttöjä (dashboards) muille käyttäjille,
 • ilmaistunnuksella ei pysty katsomaan jaettua sisältöä, kuten koontinäyttöjä ja niiden taustalla olevia raportteja.

Ilmaisella tunnuksella voi kuitenkin edelleen jakaa sisältöä täysin julkisesti Publish to web -toiminnolla esimerkiksi blogeissa tai muissa julkisissa sivustoissa esitettäväksi.

Mahdollisuus käyttää julkaistua tietojoukkoa Excel-pivottien tietolähteenä tulee myös poistumaan ilmaisilta käyttäjiltä.

Huomaa että vain Power BI Premium -asiakasorganisaatioissa Pro-käyttäjät voivat jakaa tuottamaansa sisältöä ilmaiskäyttäjille.

Olemassa olevat ilmaiskäyttäjät, jotka ovat käyttäneet palvelua vähintään kerran aikavälillä 2.5.2016 – 2.5.2017, saavat yhden vuoden ajaksi ilmaisen Pro-kokeilulisenssin, jos haluavat edelleen jatkaa heille jaettujen sisältöjen käyttöä 1. kesäkuuta jälkeen.

Heille on lähetetty tästä ilmaiskäyttömahdollisuudesta jo sähköposti:

Lue ilmaisen tunnuksen käyttöön liittyvistä muutoksista Power BI Community –sivustolle perustetusta Changes to the free Power BI service -foorumilta.

Miten tästä eteenpäin?

Muutos tarkoittaa sitä, että pienempien (suurinpiirtein alle 500 henkeä) tähän asti ilmaisia tunnuksia kokeilleiden organisaatioiden pitää varautua hankkimaan kaikille sellaisille käyttäjille Pro-tunnukset, joille sisältöä halutaan jakaa.  Vanhat käyttäjät saavat vielä vuoden ilmaisen jatkoajan, mutta uusille käyttäjille tarvitaan maksullinen Pro-lisenssi. Hintahan on tällä hetkellä 8,40 € per käyttäjä per kuukausi, mikä on hyvin edullinen ja houkutteleva hinta kilpaileviin tuotteisiin verrattuna.

Yli 500-600 henkilön organisaatiot hankkivat todennäköisesti Power BI Premium -lisenssin, sillä tulee olemaan edullisempi vaihtoehto kuin erikseen kaikille hankittavat käyttäjäkohtaiset Pro-lisenssit ja tarjoaa lisäksi on-premises -vaihtoehdon, mitä monet isommat organisaatiot tarvitsevat myös, jotta pystyvät jakamaan kaikkea sisältöä.

Lue myös Matt Allingtonin juttu.
Tämä teksti on julkaistu myös HExcelligentissä.Microsoft MVP (Microsoft Most Valuable Professional). Heidi toimii vanhempana konsulttina ja kouluttajana Sulavalla ja hänen keskeiseen osaamisalueeseen kuuluvat Power BI ja Excel. Hän on toiminut konsulttina, kouluttajana ja luennoitsijana yli kahdenkymmenen vuoden ajan ja kirjoittaa myös Excel ja Power BI –aiheista blogia HExcelligent.fi