SharePoint 2016 ja Project Server 2016 valmistuivat–mitä tämä tarkoittaa IT-ammattilaiselle?


SharePoint 2016 ja Project Server 2016 valmistuivat–mitä tämä tarkoittaa IT-ammattilaiselle?SharePoint 2016 ja Project Server 2016 palvelinohjelmistot valmistuivat piin päivänä, 14. maaliskuuta. Kyseessä on siis RTM-versio (Release to Manufacturing), jonka perusteella tuotteiden julkinen jakelu esimerkiksi VLSC:n kautta käynnistyy toukokuussa. Voit ladata trial-version täältä. Onsight on ollut mukana SharePoint ja Project Serverin varhaisessa testiohjelmassa viime vuoden alkupuolelta lähtien, ja kuukausien aikana olemme pyrkineet keräämään mahdollisimman laajan näkemyksen ja ymmärryksen nyt julkaistuista versioista. Tässä blogiartikkelissa valotan tarkemmin SharePointin ja Project Serverin uusia ominaisuuksia ja sellaisia huomioitavia asioita, jotka it-ammattilaisen olisi hyvä tietää.

Release Candidate, RTM, GA – miksi niin monta eri versiota?

SharePointilla on viidentoista vuoden historia. Aloitin itse SharePointiin tutustumisen Site Serverillä, jonka 2.0 versio julkaistiin 1997. Siinä vaiheessa unelma kattavasta portaali- ja alustapalvelusta oli harhainen visio – Site Server kykeni lähinnä toimimaan teknisenä taustamoottorina yksittäisille toiminnoille kuten indeksoinnille, haulle ja sisällönhallinnalle. Harmillista kyllä, Site Server on poistettu jakelusta – olisi mukava muistella vanhoja hyviä aikoja!

Pitkään historiaan mahtuu paljon tarinoita. Olen pyrkinyt rakentamaan omat tarinani SharePointin osalta seuraavaan historiikkikuvaan, joka kuvaa yksinkertaistettuna vuosien aikana tapahtuneita julkistuksia.

image

Vihreät pilvet (BPOS-D ja BPOS-S) kuvaavat myös Office 365-pilvipalvelun esiversioita. Näihin kokemuksiin pohjautuen Microsoft siirtyi SharePoint 2016:n myötä kevyempään päivitysmalliin jonka juuret ovat Office 365:n konesaliratkaisuissa. Päivitysmalli tunnetaan nimellä zero downtime patching, josta lisää hetken kuluttua. Osaltaan ZDP:n ansiosta viime vuonna julkistetut esiversiot kuten beta ja release candidate-versiot voidaan päivittää buildista toiseen. Nyt jakeluun julkaistu trial-versio on base build 16.0.4351.1000. Tulevat SharePointin versiopäivitykset kasvattavat tätä, aivan kuten esiversioissa. Samalla päivitysprosessi on kevyempi, yksinkertaisempi ja mikä tärkeintä – nopeampi.

Ero release candidaten ja RTM-buildin välillä on melko pieni. Luonnollisesti tuotantoon tai testikäyttöön ei tulisi asentaa tässä vaiheessa mitään muuta versiota kuin RTM-bitit, koska RC-versiota ei pysty päivittämään in-place päivityksenä lopulliseen RTM-versioon. Päivitys toki onnistuu rakentamalla uusi SharePoint 2016-farmi ja päivittämällä tietokannat mutta useimmiten vaiva on melko suuri hyötyyn nähden.

Viralliset lisenssiavaimet ovat tulossa toukokuussa ja siihen asti tuotantomaista kehitystyötä, testausta ja alustavaa käyttöönottoa voi toteuttaa trial-avaimella. Myöhemmin MSDN:ään ja VLSC:hen julkaistavat avaimet voi vaihtaa trial-avaimen tilalle, ja ympäristö säilyy RTM-versiona.

Miksi Project Server 2016 on mukana SharePoint 2016-versiossa?

Project Server on aina ollut SharePointin rinnalla mutta selkeästi omassa leirissään. Nyt ensimmäistä kertaa Project Server 2016 on oletuksena mukana SharePointin asennuksessa. Erillistä asennusta Project Serverille siis ole, joskin erillinen konfigurointi tulee Project Serverille toteuttaa. Lisenssimallin virallisia julkistuksia ei vielä ole tehty, joten omissa käyttöönotoissa tulee tällä hetkellä käyttää Project Serverille erillistä aktivointiavainta.

Project Server perii myös SharePointin ulkoasun (eli ammattislangilla chromen), jolloin käyttökokemus on yhtenäisempi aiempiin versioihin nähden. Project Server ei ole päälleliimattu lisätoiminto, vaan yksi taustapalvelu muiden taustapalveluiden joukossa.

image

Vaikka Project Serverin tuomille projektin- ja salkunhallinnan ominaisuuksille ei olisi mitään tarvetta, ei turhia palveluita käynnistetä ellei konfiguraatiota suoriteta Project Serverin osalta loppuun. Vielä tässä vaiheessa konfigurointi on enemmänkin it-operaatio kuin projektipäällikön suorittama, joten suosittelen vahvasti Project Serverin käyttöönottoon riittävää suunnittelua, jotta kriittiset asetukset ja kertaluontoiset valinnat kohdistetaan oikein.

Mitkä ovat viisi tärkeintä uudistusta SharePoint 2016Confused smileta?

Tämän kysymyksen kuulen usein seminaareissa ja koulutuksissa. On vaikea sanoa mitkä ovat tärkeimmät, koska lopulta asiakkaat päättävät omissa käyttöönotoissa hyödyllisimmät ominaisuudet.

It-ammattilaisen viisi tärkeintä uudistusta SharePointissa

Tärkeimpänä zero downtime patching: Jokainen SharePoint-ympäristöjä ylläpitävä tietää miten raskasta on ajaa Cumulative Updateja ja Public Updateja tuotantoympäristöihin hallitusti. ZDP pyrkii korjaamaan tämän ongelman streamline-tekniikalla: Aiemmat 30-35 erillistä MSI-pakettia (jotka oli kyllä paketoitu .exe-kääröön) on nyt yhdistetty kolmeen MSI-pakettiin. Patchien asennus on nyt erittäin nopeaa: Ripeimmillään päivitin 5 palvelimen SharePoint 2016-betafarmin uudempaan buildiin alle puolessa tunnissa. Käyttökatkon voi nyt välttää täysin, jos on valmis rakentamaan Minrole-mallin mukaisen ja vikasietoisen alustan.

Seuraavana Minrole-arkkitehtuurimalli: Suomessa Minrolen hyöty on pienehkö. Minrole on useita asioita: yksinkertaisimmillaan Minrole määrittelee mitä palveluita yksittäinen SharePoint-farmin palvelin ajaa, eli kyseessä on roolipohjainen määritelmä. Ensimmäisessä inkarnaatiossa Minrole ei salli poikkeamia, joten rooleja on viisi: front-end, application, distributed cache, search ja custom. Samalla Minrole tekee useita asioita pellin alla: valvoo, että farmin palvelimet toteuttavat oikeaa roolia ja lyö sormille, jos rooleista poiketaan. Minrole myös auttaa mitoittamaan ja hallitsemaan suuria farmeja, koska farmiin on helppo heittää vaikkapa 4 hakupalvelinta lisää: Aja PSConfig, valitse search, next-next-finish. Minrole provisioi automaattisesti noodille roolin määrittelemät asetukset ja palvelut.

image

Minrolen haasteeksi muodostuu vaatimustaso: ollakseen aidosti vikasietoinen ympäristö, SharePoint 2016-farmi jossa Minrole on käytössä, vaatii minimissään 9 palvelinta. Ja tämä on vähimmäisvaatimus. Kun arkkitehtuuriin lisätään BI-ominaisuudet, työnkulun moottori ja omat räätälöinnit, ollaan helposti 13-15 palvelimissa. On tässä vaiheessa selvää, että aidosti Minrolea ei kyetä hyödyntämään ennen kuin useamman roolin voi yhdistää samalle palvelimelle.

Jos et tiedä miten roolit tulisi valita, valitse Custom – se vastaa vanhan SharePoint 2013-version “asenna mitä vain, mihin vain, ja huolehdi itse”-mallia.

Kolmantena User Profile Servicen muutokset: Tämä on laaja aihe ja koitan tiivistää tähän olennaisen kyllästyttämättä kaikkia lukijoita. 2013-version murheenkryyninä ollut käyttäjäprofiilien hallintapalvelu perustui vahvasti beta-tasoiseen Forefront Identity Managerin synkronointimoottoriin. Tätä palvelua patchattiin monen monta kertaa, ja hiljalleen se suunnilleen stabilisoitui – omine kummallisuuksineen joita osaavat arkkitehdit logeista selvittelivät. FIM-pohjaisen synkronoinnin rinnalle Microsoft esittely jo AD Direct Importin (ADI), joka oli hyvin lähellä vanhan MOSS 2007-version mallia: Ota LDAPilla yhteys Active Directoryyn ja nykäise sieltä SQL-kantaan tarvittava metadata käyttäjistä ja muodosta profiili. ADI on yhä mukana 2016-versiossa, ja se on nyt oletusmoottori. Kiitos siitä, koska se riittää useimmissa käyttötarpeissa.

Se mikä ADIsta puuttuu on kuitenkin kaksisuuntainen synkronointi ja mm. profiilikuvan synkronointi AD –> SharePoint. Tätä varten on mahdollista käyttää ulkoista synkronointimoottoria. Vakiovalinta on Microsoft Identity Manager 2016 (MIM), eli vanhan FIMin seuraaja. Suosittelen jokaiselle it-arkkitehdille ja SharePoint-asiantuntijalle opiskelua MIMin perusteista ja erityisesti käyttöönotosta. Se nimittäin ei ole täysin triviaalia ja edellyttää vähintäänkin välttävää ymmärrystä identiteetinhallinnasta.

Neljäntenä Office Online Server, eli OOS, on uusi palvelintuote joka tulee jakeluun lähiviikkojen aikana. Aiemmin tuote tunnettiin nimellä Office Web Apps Server ja kummallisesti lyhennettynä WAC-nimellä (koska OWA oli varattu Outlook Web Appille, jonka nimi muuttui sittemmin Outlook on the Webiksi – ei ole helppoa!). OOS tarjoaa kolme asiaa, joista kaksi ensimmäistä ovat tärkeitä mille tahansa SharePoint-farmille: OOSin avulla voidaan avata ja muokata yleisimpiä Office-dokumentteja selaimessa (Word, Excel, PowerPoint, OneNote). Kyseessä on siis täysin sama ominaisuus kuin Office 365Confused smilesa oleva Office Online. Toinen tärkeä ominaisuus on durable links, eli näennäisesti kiinteät linkit dokumentteihin. Näin dokumentin nimen vaihtuessa tai dokumentien siirtyessä SharePointin sisällä, säilyy kiinteä linkki OOSin erillisen ominaisuuden avulla. Pieni mutta hyödyllinen lisä.

Teknisesti haastavin toiminto jonka OOS tarjoaa on uudistetut BI-ominaisuudet. Vanhat PowerPivot ja PowerView-pohjaiset BI-ratkaisut on siirretty osaksi OOS-palvelua. Näin SharePoint-infra kevenee mutta vaatii BI-skenarioissa aina OOS-palveluiden käyttöönoton ja asianmukaisen mitoittamisen. Rinnalle on hyvä harkita myös SQL Server 2016-versiota, koska se tarjoaa uudistetut raportointi- ja mobiilikäytön ominaisuudet.

Viimeisenä uudistuksena hybridiominaisuudet: SharePoint 2016 mainostetaan olevan “pilvessä haudottu.” Tästä olen itse ehkä hieman eri mieltä mutta mielipiteitäkin tietysti maailmaan mahtuu. Ajatuksena on, että SharePoint 2016 integroituu tiiviimmin SharePoint Onlineen. Ei aivan saumattomasti mutta kohtalaisesti.

image

Hybridiominaisuuksista yksinkertaisemmat ovat OneDrive for Business ja Sites. Näin ODfB voidaan heittää pilveen, mutta on-premises SharePoint voidaan pitää itsellä. Tässä suhteessa mikään ei ole muuttunut SharePoint 2013-version hybridiratkaisuun mutta nyt toteutus on arkkitehtonisesti paljon yksinkertaisempi ja helpohko ottaa käyttöön uuden työkalun avulla. Sites-toiminnon hybridiominaisuudella voidaan seurata haluttuja sivustoja on-premissä, ja saada sivustot nousemaan Sites-näkymään pilvessä. Kolmas ja järein hybridiominaisuus on cloud hybrid search, jonka avulla on-premissä voidaan indeksoida halutut sisältölähteet (SharePoint, levyjaot jne.) mutta varsinainen indeksi ja indeksin louhinta tapahtuu pilvessä. Teknisesti indeksi siirretään Azure Storageen, ja mountataan SharePoint Onlineen haluttuun tenanttiin käyttöön. Näin oma SharePoint-farmi saadaan yksinkertaisemmaksi ja keveämmäksi, kun raskas laskenta tapahtuu pilvessä.

Kuvassa käyttäjä on tehnyt haun SharePoint Onlinessä, mutta hakutulokset palauttavat myös on-premisenä löytyvästä SharePoint 2016-palvelimesta sisältöä.

image

Oman kokemukseni mukaan cloud hybrid search on huikean hyvä mutta myös melko 1.0-ratkaisu tässä vaiheessa. Esimerkiksi suorituskyvyllisesti olen päässyt vain 5-8 itemiin/sekunti indeksointivauhdissa, koska Azure tuo väliin jonkin verran latenssia. Vastaavasti indeksi ei tiettävästiole salattu pilvessä, joten kaikki oma sisältö on mahdollisesti pilvessä salaamattomana. Myöskään in-transit salausta ei ole (pl. HTTPS-yhteys).

SharePoint 2016 tarjoaa paljon muutakin it-ammattilaiselle mutta tässä mielestäni tärkeimmät ja suurimmat tekniset uudistukset.

Päivitys vanhemmasta SharePointista 2016-versioon

Pelisäännöt päivitykseen ovat samat kuin 2010 –> 2013 päivityksessä. In-place-päivitystä ei tueta (paitsi build-to-build, kuten aiemmin viitattiin zero downtime patchingin yhteydessä), joten ainoa keino siirtyä versiosta toiseen Microsoftin standardoimalla tavalla on migroida tietokannat versiosta toiseen. Näin siirtymä 2010-versiosta 2016-versioon edellyttää joko välipäivityksen 2013-versioon, tai kolmannen osapuolen työkalun käyttämistä sisällön ja asetusten siirtoon.

Jos haluat päivittää 2013-versiosta 2016-versioon tietokantoja siirtämällä, tarvitset lähdeympäristöön vähintään 4303.1000 buildin (tai uudemman). Jos käytössä on 2010 (tai 2007) versio SharePointista, voi olla viisaampaa investoida hyvään migraatiotyökaluun ja työaikaan, kuin tehdä keinotekoinen migraatio ensin 2013-versioon. Tällöin ei tarvitse erikseen testata ja korjata 2013-version tuomia mahdollisia ongelmia. Tässäkin toki pitää huomioida lähdeympäristön tarpeet, tuotava data ja datan määrä. Ei ole yhtä ainoaa oikeaa tapaa vaan asiat riippuvat usein monesta tekijästä – joten pelkästään migraatiotavan valintaan on viisasta käyttää muutama tunti aikaa.

Opi lisää SharePoint 2016-versiosta

Microsoftin julkistama Reviewer’s Guide on kohtalaisen hyvä tiivistelmä uusista ominaisuuksista. Tekniset sertifioinnit it-ammattilaisille ovat tulossa lähikuukausina, samoin kuin sertifiointeihin valmentavat koulutukset. Onsightin oma SharePoint 2016-koulutus on myös laajentunut RTM-julkistuksen myötä kaksipäiväiseksi ja on ensisijaisesti suunniteltu it-ammattilaisille ja arkkitehdeille. Technetiin on nyt myös päivitetty hieman laajemmin uudistuksista artikkeleita.

Olen itse puhumassa kevään aikana SharePoint 2016-alustasta ja teknisistä uudistuksista mm. seuraavissa tapahtumissa:

Hauskoja hetkiä SharePointin parissa! SmileTwitter: @jussiroine