SharePoint 2016 tulee pilvi sekä mobiili edellä – ja pian


SharePoint 2016 tulee pilvi sekä mobiili edellä – ja pianViimeiset 2 tuntia ovat olleet kenties radikaaleimmat koko Office 365:en historiassa. The Future of SharePoint -tilaisuudessa julkaistiin liuta ominaisuuksia, jotka käytännössä muuttavat kaiken sen, miten tietoa jaetaan ja esitetään organsaatiossa, ja se uusi tapa näyttää uskomattoman kauniilta, yksinkertaiselta ja käyttäjäystävälliseltä – myös mobiilissa.

Cloud first -> Mobile first

Pilven pysyessä yhä Microsoftin strategian kärjessä on-premisen sijaan, rinnalle nousi voimakkaasti mobiilikäyttö. Demoissa esiteltiin mobiilikäyttäliittymä käytännössä kaikkiin ominaisuuksiin työtiloista viestinnälliseen intraan, profiiliin ja tiedostojen selailuun.

mobileall

Ja mikä parasta, mobiiliapp on saatavilla heti tänään! Nopean testaamisen perusteella Sulavan oman nykyisen intran tiedostot avautuivat uudella iOS-appsilla mainiosti.

SharePointin työtilat säilyvät

Kaikkien yllätykseksi SharePointin työtilat eivät suinkaan ole poistumassa mihinkään tai korvautumassa groupseilla, vaan työtilat ovat saamassa uuden modernin ulkoasun, jossa tiedostojen ohella keskiöön nousevat uutiset ja työtilan tapahtumat activity feed -tyyppisesti.

newlook

Yksi mahtavimmista uudistuksista liittyi työtilojen luomiseen – uusi työtilojen luontimenetelmä muistutti ryhmien luontia ja oli huomattavasti aiempaa yksinkertaisempi.

easycreation

consistentview

Dokumentinhallinta vahvasti esillä

Dokumentinhallintaan liittyen esiteltiin jo First Release -asiakkailla käytössä olevia ominaisuuksia, mutta uutena tietona tuli, että metadatat tai tiedostojen pikamuokkaus eivät ole katoamassa mihinkään. Päinvastoin, metatiedon rooli tiedon luokittelussa kasvaa ja helpottuu.

metadata

Muihin jännittäviin uudistuksiin lukeutui, että OneDrivestä tulee kaikkien omien tiedostojen ensisijainen rajapinta, vaikka tiedostot sijaitsisivatkin SharePointissa. Omiin tiedostoihin tulee saataville kätevää analytiikkaa ja ulkopuolisille jaettuihin tiedostoihin voidaan jatkossa määrittää jaon päättymisaika.

analytics3

Viestinnällinen intra on törkeen hieno

Demoissa esitelty työtilasivusto vastasi jo aiemmin huhuttua authoring canvasta, johon sai kätevästi ja esteettisesti lisättyä tekstiä, kuvaa, videota ja web parttien tyyppisiä toiminnallisuuksia. Työtilojen ominaisuuksiin myös lukeutui jo mainitut uutiset.

authoringcanvas

Kuitenkin demoissa vilahti vielä erikseen Publishing content -tyyppinen sivupohja. Todennäköisesti nämä uuden tyyppiset julkaisusivustot jollain tavalla kokoavat video-, blogi ja uutissisällön muualta ympäristöstä ja tuovat sen järjestämiseen ja esittämiseen jotain extraa.

publishingsite

Flowlla automatiikkaa rutiineihin

Kokonaan uusi kiinnostava kokonaisuus oli Flow. Flow mahdollistaa hiukan vanhan workflown tapaan tiettyjen tapahtumien automatisoinnin, mutta aiempaa helpommin ja monipuolisemmin.  Flown avulla esimerkiksi kaikki sähköpostin liitetiedostot voidaan lähettää SharePointiin tai tiedoston omistaja saa sähköpostin, kun joku muokkaa omaa tiedostoa OneDrivessa. Testasimme tätä myös automaattisten Yammer-postausten kirjoittamiseen kun @SulavaOy mainitaan Twitterissä. Tulemme kirjoittamaan aiheesta lisää lähiaikoina.

flow

Avoimia kysymyksiä

Vaikka julkistustilaisuus oli täynnä uskomatonta tykitystä, muutamia kysymyksiä jäi avoimeksi. Mitä demoissa vilahtaneen Conversations-linkin takana tulee olemaan? Yammer, sähköposti vai jotakin kokonaan muuta?

Entä uuden käyttöliittymän kustomointi tai brändättävyys? Suurin osa ominaisuuksista vaikutti OneDrive- ja Group-tyyppisesti vakioiduilta, mutta devausvideoista löytyi viittauksia yksinkertaisiin logon tai brändivärien tapaisiin kustomointeihin.

”The future looks bright and that future starts today.”

Ensimmäiset mainituista uudistuksista (tiedostokirjastojen käyttöliittymä ja iOS-mobiiliapp) ovat tosiaan jo ulkona ja valtava määrä muita ominaisuuksia rollailee käyttöön jo tämän kuukauden aikana – loputkin tämän vuoden puolella.

schedule schedule2

Kuvaavaa oli, että on-premises-asiakkaat saavat jälleen tyytyä odottamaan uusia ominaisuuksia, tällä kertaa vuoteen 2017 asti.

Office 365 -asiakkaille tämä vuosi tulee olemaan yhtä silmäkarkin ja tietotyön juhlaa. Mikäli uudistuksissa mukana pysyminen kuitenkin huolestuttaa, apua on lähellä!Karoliina Partanen (ent. Harjanne) toimii Sulavalla Chief Experience Officerina (CXO). Hän vastaa asiakaskokemuksen viemisestä uudelle tasolle niin tarjooman kuin asiakas- ja työntekijäkokemuksenkin näkökulmasta.