SharePoint Conference 2014, Las Vegas: Ensimmäinen päivä


SharePoint Conference 2014, Las Vegas: Ensimmäinen päivä[Uusin päivitys tähän artikkeliin tehty 4. maaliskuuta klo 1.10 Suomen aikaa]

Kirjoitan laajemmin yksittäisistä luennoista muissa artikkeleissa, jotka löydät täältä: maanantai.

Ensimmäinen päivä SharePoint Conference 2014:sta on aluillaan. Tapahtuma järjestetään The Venetian Palazzo-hotellin katakombeissa, jotka onneksi aiempien vuosien puitteisiin nähden ovat kompaktimmat. Se kuuluisa 10 000 askelta mennee rikki lounasaikaan mennessä. Viikon aikana on luvassa yli 100 luentoa, mahdollisuus tehdä yli 50 eri hands-on labia ja tavata tietysti hurjasti SharePoint-asiantuntijoita saman katon alla – tiukka viikko edessä, siis!

Kokoan tähän blogiartikkeliin ensimmäisen päivän julkistukset, kuulumiset ja mielestäni olennaiset asiat joihin kannattaa tutustua.Päivitän artikkelia tämän päivän (ja viikon) mittaan, kun tietoa on enemmän saatavilla.

Julkistukset

Jeff Teper, Microsoftin Corporate Vice President, Office Servers and Services, julkaisi juuri keynoten alla varsinaiset isot päivitykset ja julkaisut:
 
Office Graph, joka on Yammerin Enterprise Graphin laajennus, on työkalu ihmisten välisten yhteyksien (relationship) kartoittamiseen ja visualisointiin. Työkalu louhii sähköposteista, pikaviesteistä, keskusteluista, SharePointista ja muista lähteistä tietoa ja pyrkii visualisoimaan näistä saatuja signaaleja.
Koodinimi “Oslo”, on uusi app, joka esittää tietoa visuaalisemmin ja perustuu (ilmeisesti) Office Graphiin. Tähän viitattiin usein nimellä “hero app”. Saatavilla vuoden 2014 jälkimmäisellä puoliskolla, ja nyt rajatussa beta-jakelussa. Tämä on osa Office 365:sta, eikä tietoa siitä saako “Oslon” myös osaksi SharePoint 2013:sta kerrottu. Tämä muistuttaa paljon Tweetdeck-sovelluksen streameja, ja ainakin demon perusteella vaikutti olevan Windows 8 app.
Groups, käyttää myös Office Graphia taustalla, antaa yhteenvetonäkymän kaikesta tiedosta ja datasta joka liittyy ryhmään liitettyihin henkilöihin. Esimerkkien perusteella groupsien avulla voidaan koota nostoja vaikkapa oman tiimin kaikesta sähköpostiliikenteestä, Yammer- ja Lync-viesteistä ja SharePoint-sisällöstä.
Kaikki edellämainitut (Office Graph, “Oslo” ja Groups) demottiin keynoten aikana osana Office Onlineä ja selainkäyttöä. Todennäköistä on, että ainakin Office Graph toimii myös sovellusrajapintana (API) ja sitä voidaan hyödyntää myös SharePoint 2013:sta ja muissa ajoympäristöissä. “Oslo” ja groups vaikuttivat olevan tiiviimmin (ainakin vielä) osa Office 365:sta, joten toivotaan, että nämä saadaan aikanaan myös hybridi- ja on-premises-alustoille.
Mobiiliversiot (iOS, Android, Windows Phone) luvattiin myös myöhemmin tänä vuonna.
SharePoint “2015” ja Exchange “2015” tulossa – kyllä – ensi vuoden aikana. Tämä vahvistettiin Jeff Teperin artikkelissa täällä: http://blogs.office.com/2014/03/03/technology-is-enabling-new-ways-of-working/. Tämän tiedon myötä näyttää siltä, että SharePointin (ja Exchangen) julkistussykli seuraa kolmen vuoden sykliä, ja nykyisillä 2013-versioilla pärjätään vielä tämä kalenterivuosi ja osa ensi vuotta. Ensi vuoden SharePoint Conference lieneekin sitten pelkästään tulevaisuutta, kun nyt katsotaan pitkältikin vain Office 365-laseilla kohti tulevaa.

IT Pro

IT-ammattilaisille kerrottiin ohimennen, että on-premises-versiot ovat yhä elossa (ei kai sitä kukaan epäillytkään?), ja uudet versiot ovat siis todellakin tulossa vuoden 2015 aikana.
Keynoten aikana alleviivattiin laajasti miten Office 365:ssa on Microsoftin tulevaisuus. Samalla myös vakuutettiin tietoturvaa, datan säilöntää ja yksityisyyttä – maailma muuttuu, mutta ei välttämättä aina yhtä nopeasti kuin Microsoftin keynoteissa toivotaan. Hybridiratkaisut ovat isossa roolissa tämän viikon tulevien esitysten perusteella, mutta varsinainen suunta on voimallisesti kohti pilveä. Kukaan ei tätä ääneen sanonut mutta on-premises kalskahtaa Microsoft-jargonissa jo melkein legacy-ratkaisulta.
Office 365:n Compliance-puolella on uusi Compliance Center, jonka alle on koottu (vanha) eDiscovery, arkistointi, auditointi ja salaustoimintojen asetukset. Yllätyn aina uudelleen miten voimallisesti Microsoft nostaa keynoteissaan esille eDiscoveryn ja legal hold-toiminnot, jotka ovat voimakkaasti Yhdysvaltain lainsäädännön ja erilaisten pörssiasetusten ajamia vaatimuksia mutta hyvin vähän käytössä tai tarpeen pohjoismaisissa yrityksissä – ainakaan samassa mittakaavassa.
SharePoint SP1 julkaistiin viime keskiviikkona, ohessa kuva Bill Baerin IT Pro-keynotesta jossa olennaiset muutokset.
SharePoint SP1
1 teratavun sivustokokoelmat Office 365:ssa oli yksi julkistuksista. Samalla viitattiin “unlimited scalability”-malliin, joka käytännössä konesalikielellä tarkoittaa, että pilven elastisuus on (ehkä) paremmin huomioitu Office 365-tenanteissa.
Codename Fort Knox: SharePointin Shredded Storagen shredit kryptataan AES256:lla pilvessä. Tämä on puhtaasti pilvipalvelussa tapahtuva salaus, eikä vaikuta varsinaiseen käyttöön. Lienee osana NSA:n jälkiaaltoja, kun tähän(kin) on herätty ;-). Fort Knox salaa siis yksittäiset shredit, ja ilmeisesti tallentaa shredit hajautetusti. Näin esimerkiksi yhden content-tietokannan varastaminen ei automaattisesti tarkoittaisi sitä, että kaikki data on vuotanut julki.
Alla oleva slide on myös napattu Bill Baerin esityksestä. Siinä on hyvin tiivistetty IT-ammattilaisen osaaminen nyt ja tulevaisuudessa: Mukana niin Office 365, sen vaatima infra, kuin on-premises ja näiden liittäminen hybrid-skenarioissa yhteen.
IT Pro-skillset
Office 365 IT Pro Network julkaistiin, joka kokoaa yhteen IT-ammattilaisten dialogin ja resurssit. Verkko toimii (tietysti) Yammerissa, osoitteessa http://yammer.com/itpronetwork
Paolon SP2013-kirja

Sovelluskehitys

Sovelluskehittäjille julkaistiin paljon pienempää ja isompaa, joista tässä mielestäni tärkeimmät:
  • PowerPoint content appsit, joilla PowerPoint-esityksiä voi laajentaa ja monipuolistaa
  • Outlook compose appsit, joilla saadaan lisää räätälöintimahdollisuuksia sähköpostin kirjoitusvaiheeseen
  • Access appseihin parempi tuki tuoda lisää omia appseja osana Accessia
  • Nippu uusia Office 365 API-rajapintoja
  • Android SDK for Office 365 (http://aka.ms/O365SDKForAndroid)
  • Visual Studio 2013 Office Developer Tools March Update – paljon uudistuksia kehitykseen, mm. Office 365 Cloud Business Apps (CBA)-templateen päivityksiä, parempi tuki Enterprise Datalle (erityisesti SAP), “Napa” Development Toolsin päivitys, uusi targetointimalli jossa VS2013 tunnistaa missä ajoympäristössä appsia ajetaan ja muokkaa Intellisenseä sen mukaan, uusia debuggaustoimintoja Excel-appseille, appsien targetoinnin määrittely (SPO tai On-premises). Lataa päivitys täältä: http://blogs.msdn.com/b/visualstudio/archive/2014/03/03/announcing-office-developer-tools-for-visual-studio-2013-march-2014-update.aspx
Lisäksi juuri SharePoint Conference aattona julkaistiin laaja kokoelma SharePointin app-malleja, lähdekoodia ja parhaita käytäntöjä. Tämän paketin ja lisätiedot löydät Vesa Juvosen blogista: http://blogs.msdn.com/b/vesku/archive/2014/03/03/announcing-office-app-model-samples-codeplex-project.aspx 
 
Android SDK, jonka listasin ylempänä, pohjautuu pitkälti REST-rajapintojen käyttöön Office 365:sta vasten. Demon perusteella SDK vaikutti käyttökelpoiselta mutta on toistaiseksi vaikea sanoa mikä on varsinainen tarve tai kysyntä Android-pohjaisten natiivi-appsien toteuttamiseen. Android SDK nyt ladattavissa myös GitHubista: https://github.com/OfficeDev/Office-365-SDK-for-Android. SDK:n avulla voidaan Androidista käpistellä SharePoint-listoja, tiedostoja (asiakirjakirjastoissa), Exchange-kalentereita, Exchange-kontaktitietoja ja Exchange-sähköposteja.
Android SDK tukee Androidin versioita 4.0.3, 4.1.2, 4.2.2, 4.3 ja uusinta 4.4.2:sta.

 

Sekalaista

OneDrive for Business on nyt saatavilla myös erillisenä tilauksena. OneDrive for Busineksen, joka aiemmin tunnettiin SkyDrive Pro’na, on pilvipalvelu tiedostoille ja tiedon synkronoinnille. Service Pack 1:n myötä OneDrive for Business voidaan ottaa käyttöön on-premise-pohjalta, tai osana Office 365:sta. Hinnat ja lisätiedot tästä: https://onedrive.live.com/about/en-us/business/
Pohdimme lounaan äärellä OneDrive for Business-tarjooman hyötyjä ja varsinaista käyttötarkoitusta. Yleinen konsensus tuntui – ainakin empiirisen havainnon mukaan ja pienellä otannalla – olevan se, että OneDrive for Business on erityisesti suomalaisille yrityksille tarpeen, kun SharePoint halutaan pitää on-premisenä, ja tarvitaan tiedostojen jakoa ja jaeltavuutta (laitteiden välillä) luotettavasti ja helposti. Varsinaisesti sitten Work Folders ja OneDrive for Business (osana SharePoint 2013:sta) ovat sitten sopivampia, kun halutaan pysyä tiukemmin omassa verkossa ja ilman erillistä pilvipalvelua tai hybridiratkaisua.
SPC Wall
SharePoint Social -toiminnallisuudet jäädytetään nykytasolle. Tämä ei sinänsä ole SPC14:sta julkistus, mutta tuli osana muiden uutisten myötä uudelleen esiin ja voimallisemmin painotettuna. Käytännössä tämä tarkoittaa (yhä) sitä, että SharePoint 2013:sta Newsfeed-toiminnallisuus on kuollut, kuopattu ja odottaa balsamointia. Yammer on se Enterprise Social-teknologia johon panostetaan, ja johon jatkossa uudet ominaisuudet (Office Graph, esimerkiksi) nojaavat. Mitään ohjeistusta Newsfeedistä poistumiseen ei ole, vaan sanoma on, “ryhdy käyttämään Yammeria”. Tämän viikon aikana on luvassa ainakin jonkin tason julkistuksia Yammerin ja Enterprise Socialin roadmapista – päivitän tätä artikkelia, kun näistä kuullaan lisää.
SUOMI!


Twitter: @jussiroine