SharePoint Conference 2014, Las Vegas: Huomioita hyvistä luennoista (maanantai)


SharePoint Conference 2014, Las Vegas: Huomioita hyvistä luennoista (maanantai)[Uusin päivitys tähän artikkeliin tehty 4. maaliskuuta klo 3.00 Suomen aikaa]

Tässä artikkelissa nostan esiin SharePoint Conference 2014-konferenssin aikana kuuntelemiani luentoja ja niistä mieleen jääneitä havaintoja ja vinkkejä.

Luennot jotka löydät tästä artikkelista:

  • SharePoint Power Hour – New developer APIs and features (Rob Howard)
  • Microsoft’s roadmap for Enterprise Social (SPC282, Christophe Fiessinger, Juliet Wei)

SPC2014

Viikon aikana tarjolla on yli 100 luentoa, ja aikaa valitettavasti vain n. 15 luennon seuraamiseen. Luennot ovat saatavilla 30 päivän kuluessa seminaarin päättymisestä joten nostan tähän artikkeliin esiin myös tulevina viikkoina mielenkiintoisia luentoja, joita olen jaksanut (= ehtinyt) sisäistää.

Olen koonnut yhteen seminaarin julkistukset toiseen blogiartikkeliin, jonka löydät täältä.

SharePoint Power Hour – New developer APIs and features

Puhujana Rob Howard, Programn Manager, Microsoft. 

App Model

Luennon alussa on hyvä, yhden sliden (!) tiivistelmä mistä app modelissa on kyse. Linkitän nämä kolme olennaista asiaa esityksestä tähän:

App Model

App model – mistä kyse?

Trust model

App model: Trust model

SP App Model 3

App model: käyttöliittymät

App model esiteltiin marraskuussa 2012, edellisessä SPC:ssä. Microsoft on mitannut yli 2 miljardia kuukausittaista remote API-rajapintakutsua SharePoint Onlinessä. Paljon kumppaneita, pieniä ja suuria jotka rakentavat omaan sisäiseen käyttöönsä appseja ja konvertoida full-trust code (FTC) -pohjaisia ratkaisuja appseiksi.

Versio 1 app modelista on nyt valmis, ja lisätyötä tarvitaan jotta app model on yhä parempi tulevaisuudessakin. Ensimmäinen “solution pack” julkaistiin tänään, tarkemmat kuvaukset ja sample-koodit löytyvät täältä: http://blogs.msdn.com/b/vesku/archive/2014/03/03/announcing-office-app-model-samples-codeplex-project.aspx. Katso myös Codeplexistä Office App Model Samples: http://officeams.codeplex.com/. Luvassa on myös lisää solution packeja tulevaisuudessa – näistä ei kuitenkaan kerrottu (tai näytetty) vielä mitään konkreettista.

Uusia “preview”-featureita jaossa Office 365:ssa. Näillä kerätään käyttäjiltä palautetta ja käyttökokemusta ennen kuin uusia toimintoja lisätään osaksi Office 365-tarjoomaa. Microsoft kerää myös UserVoice-palvelun kautta käyttäjiltä ja kehittäjiltä palautetta puutteista ja parannusehdotuksista: http://officespdev.uservoice.com/

Stack Overflow on keskitetty paikka kehittäjien palautteisiin ja Microsoftin kehittäjäyhteisön tukemiseen. Käytä tageja [ms-office] ja [sharepoint].

What’s new in apps for SharePoint

Microsoft julkaisi uudet SharePoint client componentit, jotka paketoitiin osaksi SharePoint SP1:stä.

Uudet APIt Office 365:ssa ja on-premise-alustoissa:

  • Site collection management
  • Specify content type IDs
  • AlternateCssUrl
  • SiteLogoUrl
Tässä välissä Rob kävi läpi demon, joka oli SharePoint-hosted app, jonka kautta provisioidaan sivustokokoelmia. Demossa käytettiin TokenHelperiä access tokenin (app-only token) poimimiseen. Uusi SiteCreationProperties() -metodi, joka tulee Microsoft.Online.SharePoint.Client.Tenant.dll-assemblyssä mukana. Tämä muuten toimii sekä Office 365:een, että myös SharePoint 2013 (on-premises), nimestä huolimatta :).
SPDemo
Lopuksi demossa luotiin sivusto, luontivaiheessa passataan access token ja sivuston propertyt. Kuten oikeissa demoissa aina oli käyttöliittymä karu mutta toimiva.
Demon jälkeen julkistus: SharePoint Store tukee nyt subscriptioneita – eli appseja voidaan myydä nyt vaikkapa kuukausimaksulla, eikä pelkästään kertamaksulla. Pieni mutta mukava uudistus!
Muita julkistuksia tämän jälkeen:
 
Office Web Widgetit, joka voidaan asentaa osaksi Visual Studiota Nugetin avulla (löytyy Visual Studiossa haulla nimellä Office Web Widgets). Löydät widgettien kuvaukset ja teknisemmän eisttelyn täältä: http://www.nuget.org/packages/Microsoft.Office.WebWidgets.Experimental/. Huomaa nimessä kohta Experimental! Näiden widgettien avulla voidaan helposti lisätä omaan SharePoint-appiin (SP Hosted tai Provider hosted) widgettejä, kuten People Picker – joka on tuttu full-trust code-mallilla tehdyistä räätälöinneistä.
Office Web Widgets
Workflow Apps on uusi laajennus, jolla työnkulut saadaan pyörimään osana appsin host webiä. Normaalistihan SharePoint-hosted appseissa workflow’t eivät näy host webin, eli isäntäsivuston scopessa ollenkaan. Tämä toiminto on saatavilla vain Office 365:een (toistaiseksi), luvattu julkaisu maaliskuun loppuun mennessä. Ei tietoa on-premises-tuesta.
Workflow Apps
Custom File Extension, jonka avulla SharePoint saadaan ymmärtämään yrityksen omia tiedostoformaatteja. File Extensiolle voi määritellä ikonit, New file-actionin, preview-näkymät ja millä sovelluksella (MIME-tyypillä) tiedosto aukeaa. Toimii OneDrive for Busineksessa ja SharePointin asiakirjakirjastoissa.
Custom File Extension

Tässä Custom file extension demon kautta esitettynä:

Custom File Extension

Device Apps and Web Sites powered by O365

Uutena julkistuksena on Azure AD OAuth, osana Office 365 Preview’tä. Tämän avulla saadaan käyttäjätunnistautumisen yhdellä authentikointi-flow’lla. Tämä toimii myös laitteille (device apps), web-sivustoille, Exchangelle, AD Graphille ja SharePointille. Käyttää taustalla OAuth 2.0:aa, sekä Multi-Factor Authenticationina (optiona). Myös federoiduille käyttäjille, joten AD FS:llä ja DirSyncillä hallitut tunnukset sopivat tähän myös.

Tämä toiminto on tulossa tämän viikon lopulla kaikkiin Azure-tenanteihin saatavilla. Esimerkkinä: Sovelluksille, jotka on federoitu Azure AD:n kautta, voidaan antaa oikeuksia toisiin sovelluksiin.

Azure AD OAuth

Ja vielä lisää julkistuksia: Office 365 Discovery Services Preview. Tämä on palvelu (ja samalla rajapinta) palveluiden löytämiseen (discovery) hyödyntäen Windows Azure AD:ta ja Office 365:n palveluita. Tämä on siis kehittäjille suunnattu rajapinta, jonka avulla voidaan paikallistaa dynaamisesti muita rajapintoja. Samalla tämän palvelun avulla voidaan paikallistaa missä data on sekä minkälaisella kredentiaaleilla (Microsoft account, organization account) siihen on pääsy.

MSDN:stä löytyy jo suht’ kattava artikkeli palvelun käytöstä ja hyödyntämisestä: http://msdn.microsoft.com/en-us/library/dn605898(v=office.15).aspx

Office 365 Discovery Services Preview

Office 365 API Preview mainittiin myös, ja tähän tuo yllä mainittu Discovery Services nojaa. Katso MSDN:stä tarkempi esittely: http://msdn.microsoft.com/en-us/library/office/dn605892(v=office.15).aspx. Kantavana ajatuksena Office 365 API (Preview)-julkaisussa on, että kaikki eri laitteet ja alustat voivat käyttää nyt samaa API-rajapintaa (Windows 8, iOS, Android) hyödyntäen OAuth-autentikointia. Taustalla on aina Windows Azure AD, ja teknologiana välissä REST. Nämäkin APIt saat asennettua Visual Studioon Nugetilla, nimellä Office 365 API. 

Microsoft’s Roadmap for Enterprise Social (SPC282)

Puhujina Christophe Fiessinger ja Juliet Wei

Tätä esitystä puffattiin keynoten yhteydessä joten päätin tulla kuuntelemaan – varmaankin – pääosin Yammerin roadmappia ja mahdollisia uusia julkistuksia. Esitysten kesto on muuten 75 minuuttia ja ainakin toistaiseksi esitykset joita olen käynyt kuuntelemassa ovat olleet enemmän asiaa ja vähemmän “smoke and mirrors”-tyylistä hehkutusta.

2014-03-03 15.38.17.jpg

Yammer on tällä hetkellä käytössä 400 000 yrityksessä maailmanlaajuisesti – jenkkiläisittäin tärkeää tietysti, että mahdollisimman moni Fortune 500-yritys käyttää Yammeria (tällä hetkellä 85%).

2014-03-03 15.57.37.jpg

Julkistus: Yammer Enterprise tulee saatavilla Academic- ja Midsize Business-asiakkaille. 

Esityksessä nostettiin esiin jo vähän kulunut keskustelu, SharePoint Social (Newsfeed) vai Yammer? Vastaus on tietysti Yammer, koska se on ollut jo useita kuukausia Microsoftin suositus ja myös se alusta, johon panostetaan. SharePoint 2013 SP1:n myötä Yammerin käyttöönotto on ehkä hitusen luontevampaa, kun Newsfeed voidaan syrjäyttää ja SharePoint saadaan liittymään osaksi Yammer-verkkoa paremmin. Mitään uusia toiminnallisuuksia ei Newsfeediin tai ylipäänsä SharePointin social enterprise-toimintoihin olla enää lisäämässä, ja seuraavassakin SharePointin versiossa (“2015”) lienee Yammer voimallisesti mukana, ja Newsfeed korkeintaan legacy-mielessä roikkumassa mukana – tai ehkä kokonaan poistettu.

2014-03-03 15.47.39.jpg

2014-03-03 16.09.37.jpg

Yammeria hostaa tänään kolmas osapuoli, eikä Microsoft. Microsoft on nyt siirtämässä vuoden 2014 aikana Yammerin ylläpitoa ja hostingia omaan ympäristöönsä (Azure? Ei mainittu). Näin Microsoft saa paremmin ymmärrystä miten Yammeria käytetään, ja miten Yammeria voi paremmin kehittää. Myöskään mainintaa tässä ei ollut siirtyykö Yammer samalla pois nykyisestä Linux + Apache-alustasta – olettaisin, että hyvinkin vilkkaasti ja ripeästi. Uutena alustana lienee Windows Azure.

Yammerin on-premises -versiota ei tällä hetkellä ole. Sellaista ei myöskään ole tulossa. Yammerin parhaat toiminnallisuudet ovat tulossa kuitenkin SharePointin “2015” versioon, jolloin ne toimivat myös on-premises-alustalla. Epäselvää näin aikaisessa vaiheessa on se, minkälainen malli tähän tulee suhteessa on-premises <> hybrid <> cloud-arkkitehtuureihin.

Uudet ominaisuudet

Jo aiemmin tänään keynotessa julkaistiin Inline Social, Groups ja Office Graph.

Inline Social – kevään 2014 aikana Yammer-keskustelufeedit tulevat osaksi Microsoftin muita palveluita (Office 365, Dynamics mainittiin).

Christophe Fiessinger demosi kirjautumista Yammeriin Office 365 portaalin kautta, jossa Yammer on saumattomasti osana Office 365-palveluita. Tämä ei sinänsä ole suuri muutos, mutta kuitenkin hyvä optio nostaa Yammer enemmän keskiöön. Samalla se pistää miettimään Yammerin ja SharePointin keskinäistä suhdetta, ja esimerkiksi sitä mihin SharePointin Community Portalia pitäisi jatkossa (enää) käyttää.

Datan synkronointi profiilien välillä. Käyttäjän profiilikuvan pitäisi jatkossa päivittyä automaattisesti eri palveluiden ja Yammerin välillä.

Office Graph – palvelu, joka nostaa esiin sisältöä, signaaleja ja asiayhteyksiä louhimalla Exchange, SharePoint, Lync ja Yammer-palveluita. Tässä on myös extensibility-mahdollisuus, eli graphia voidaan ilmeisesti laajentaa ja muokata paremmin oman yrityksen käyttöön sopivaksi. Office Graph (app) on saatavilla Windows 8:lle ja selaimelle, myöhemmin myös muille laitealustoille (iOS, Android, Windows Phone).

Office Online ja Yammer-yhdistelmä on saatavilla kesään 2014 mennessä. Tammi- ja helmikuussa ajetun preview’n perusteella Office Onlinen ja Yammerin yhdistäminen luontevasti ei toiminut täysin, ja kesään mennessä pitäisi tulla tuotantoon valmis versio. Esimerkkinä Word-dokumentti, joka on Office Onlinessä auki, ja sen rinnalla Yammer-feedi liittyen dokumenttiin. Tämä toimii myös esimerkiksi kuvien yhteydessä ja muistuttaa hieman jo kuopattua SharePointin tags-toimintoa. Tämä toiminto on automaattisesti kytketty päälle, mihin tietysti jokainen IT-ammattilainen toivoo, että löytyy vipu mistä sen saa myös globaalisti pois päältä.

2014-03-03 16.22.09.jpg

Microsoft Social Listening on Dynamics CRM:n päällä toimiva analyysityökalu, joka on saatavilla kevään 2014 aikana.

2014-03-03 16.24.18.jpg

2014-03-03 16.25.35.jpg

Esityksessä demottiin Groups-toimintoa ja huomiona tuli samalla, että käyttöliittymä on Cards-pohjainen, eikä enää niinkään tiili-pohjainen kuten Modern UI:ssa yleensä. Cards-malli toimii yleisesti (mielestäni) paljon paremmin, ja on rauhallisempi silmälle. Cards on myös voimakkaasti Googlen design-kielessä joten onkin mielenkiintoista seurata tulevina kuukausina miten tämä ottaa tuulta alleen – tai tuleeko Cards-mallista yleensäkään virallista. Cards on myös Office Graph-palvelun demoissa vahvasti esillä.

Allaolevassa kuvassa Cards-näkymä vasemmalla.

2014-03-03 16.34.25.jpgTwitter: @jussiroine