SharePoint ei ole enää vain SharePoint


SharePoint ei ole enää vain SharePointOlimme 29-31.5.2017 European Collaboration Summitissa, joka pidettiin tänä vuonna Zagrebissa. Toimin itse arkkitehtina Onsightilla SharePoint, Office365 ja Azure -tuotteiden parissa. Oma historiani on vahvasti SharePointin puolella ja odotin että saisin paljon uutta tietoa SharePointin uusista ominaisuuksista ja tulevaisuudesta, etenkin intranet ja extranet-sivustojen rakentamisen näkökulmasta.

Moderni intranet

Itse SharePointin osalta uusia julkistuksia oli suhteellisen vähän. Dan Holme kertoi SharePointin uusista moderneista tiimisivustoista ja moderneista viestintäsivustoista (Modern Teamsite ja Communication Sites), jotka tulevat olemaan tulevaisuuden ratkaisujen rakennuspalikoita. Moderneja julkaisusivustoja (Modern Publishing Sites) ei ole tulossa, tällä hetkellä Microsoft työskentelee julkaisun tärkeimpien ominaisuuksien tuomiseksi moderneihin viestintäsivustoihin. Uusi sivueditori, uudet sisällöntuotantomahdollisuudet ja SharePoint Framework vaikuttavat todella lupaavilta. Näistähän ollaan saatu makupaloja jo jonkin aikaa (linkki).

Suurin ihmetyksen aihe on kuitenkin se, että moderneilla sivustoilla ei vieläkään ole modernien alisivustojen tukea virallisesti. Vaikuttaisi että intranet syvällä määritellyllä sivustorakenteella ja sellaisena kun me sen nyt tunnemme, on kuollut. Tulevaisuuden intranetit tulevat olemaan kasa yksittäisiä sivustokokoelmia, jotka on linkitetty toisiinsa navigaation avulla niin että kokonaisuus näyttää loppukäyttäjälle hierarkiselta, vaikka se ei sitä todellisuudessa ole. Tiimit ja yksiköt tekevät työtään omissa Groupseissa tai Teamsseissa, joista he julkaisevat tarvittavaa tietoa muille esimerkiksi uutiskeskuksen avulla. Toinen vaihtoehto on tehdä heille oma viestintäsivusto, jonka kautta julkaisu tapahtuu. Loppukäyttäjä näkee hänelle relevantit sivustot ja syötteet omalla SharePointin aloitussivullaan. Nähtäväksi jää, tuleeko tämä visio toteutumaan sellaisenaan vai pitääkö nykyisen kaltainen intranet pintansa lopulta.

”SharePoint ei ole enää vain SharePoint”

Modernien sivustojen lisäksi itse SharePointin osalta uusia mullistuksia oli suhteellisen vähän. Suuri osa esityksistä keskittyi SharePointin ulkopuolelle, mutta kytkeytyi tavalla tai toisella SharePointiin. Mielestäni ei ole ollenkaan väärin piirtää SharePointia kaiken keskiöön Office 365:ssa ja liittää muut palvelut siihen. Tällaisia palveluita on mm. Flow, PowerApps, PowerBI ja erilaiset apit. Suuri osa esityksistä kertoi siitä, miten erilaisten SharePointin ja Office365 APIen (mm. Graph ja REST) avulla voidaan näyttää ja tietoa muualta Office 365:sta ja tarvittaessa myöskin muokata sitä. APIt nostaa SharePointia entistä enemmän kaiken keskiöön. Flow esityksessä nähtiin myös hieno demo siitä, miten PowerBI:llä voi tehdä raportin SharePointin datasta, johon voidaan sitten asettaa hälytyksiä (kun esim. tietty raja-arvo ylittyy) ja käynnistää sen perusteella Flow, joka puolestaan lähettää sähköpostia esimerkiksi projektipäällikölle tai ylläpitäjälle.

SharePointin haku on edelleen kätevä tapa esittää tietoa. Sen avulla on helppo toteuttaa erilaisia nostoja esimerkiksi Groupseista ja Teamseista tai muualta SharePointista, ilman että tarvitsee kirjoittaa riviäkään koodia. Tällä hetkellä haku suljetuista Groupseista ei valitettavasti onnistu klassisilla sivuilla, mutta moderneilla sivuilla tämäkin toimii jo.

Jos olisin sovelluskehittäjä

Kävin katsomassa muutaman vahvasti sovelluskehitysesityksen (osa ihan vahingossa) ja niissä kaikissa oli melko pitkälle sama sanoma. Tulevaisuus on SharePoint Frameworkissa ja erilaisten rajapintojen hyödyntämisessä. Lisäksi tämän päivän sovelluskehittäjän tulee tietää miten Azurea ja sen tarjoamia komponentteja palveluiden toteuttamiseksi Office 36:een. Tämän lisäksi Zagrebissa nähtiin mielenkiintoisia demoja mm. siitä miten Electron ja Cordova frameworkeja käyttäen voidaan toteuttaa alustariippumattomia työpöytä- ja mobiilisovelluksia käyttäen samoja tekniikoita, kuin esimerkiksi SPFx-webosan toteuttamiseen käytettäisiin. Tulevaisuudessa vahva JavaScript ja TypeScript osaaja on siis vahvoilla.

Yhteenveto

Kaiken kaikkiaan SharePointin ja Office 365:n tulevaisuus näyttää siis erittäin hyvältä ja vahvalta. SharePoint luo nahkansa, on hieno, moderni ja tärkeämmässä asemassa, kuin koskaan aikaisemmin. Modernit viestintäsivustot pitäisi olla ”First Release”-tenanteissa saatavilla ihan näillä hetkillä. Jatkossa asioita tullaan tekemään entistä enemmän sivustokokoelmina sivustojen sijaan. Lisäksi uudet modernit sivustot tulevat korvaamaan nykyiset SharePointin sivustot ja kaikki uudet ominaisuudet tullaan näkemään näiden päällä. Tämä kannattaa ottaa jo nyt huomioon uusia toteutuksia suunniteltaessa. Seuraavat suuret julkistukset tullaan todennäköisesti kuulemaan Microsoftin Ignite -tapahtumassa syyskuussa. Dan Holmen sanoin ”Let’s make SharePoint great again”.

Sovelluskehittäjän kannattaa viimeistään nyt alkaa opiskella moderneja web teknologioita (TypeScript, JavaScript jne). Uusien frameworkkien avulla samaa osaamista voidaan hyödyntää muuallakin, kuin selainpohjaisissa sovelluksissa. Lisäksi Azuren komponenttien hyödyntäminen tulee olemaan jatkossa entistä suuremmassa roolissa.Microsoft-arkkitehti, erityisosaamisena SharePoint, Office 365 ja Microsoft Azure. Microsoft MCSE, Sähköposti: marko@sulava.com