SharePointia pilvestä – mikä muuttuu?


SharePointia pilvestä – mikä muuttuu?Microsoftin Office 365:een ja erityisesti pilvi-SharePointiin kohdistuu kovia odotuksia. Samalla moni asia SharePointissa ja sen käyttöönotossa on muuttumassa pilveen siirtymisen myötä.

Microsoftin nykyisen BPOS-pilvipalvelun selkeitä vetureita on  ollut kaksi. Ensinnäkin Exchange-sähköpostipalvelu, joka on jo käyttötavoiltaan vakiintunut tuote, ja jolla saavutetaan keskittämällä helposti skaalaetuja. Toisena menestystuotteena on ollut Office Communications Server osittain sen takia, että verrattuna  tuotteen on-premises-konfiguroinnin haastavuuteen, sen käyttöönotto pilvestä on todella vaivatonta. OCS on harvalla ollut valmiiksi käytössä, joten moni on aloittanut sen käytön suoraan pilvestä. Kolmanneksi hittituotteeksi uskon nousevan Office 365:n mukana tulevan SharePoint 2010:n.

SharePointin osalta BPOS:ssa mukana ollut 2007-versio on ominaisuuksiltaan pääosin Windows SharePoint Services -ilmaistuotteen tasolla, ja MOSS Standard -tasolta on ainoastaan muutama toiminto mukana. Paljon tulee kuitenkin muuttumaan, sillä Office 365:ssä olennaisena osana lähempänä on-premises-tasoa oleva SharePoint-pilvipalvelu. Sen lisäksi että versio nousee 2007:stä 2010:iin, myös käytettävät toiminnallisuudet laajenevat huomattavasti.

SharePoint 2010 pilvipalveluna (Microsoft)

SharePointin pilvipainotus on ollut nähtävillä 2010-version betasta asti. Taustapalveluiden malli on uusittu täysin, ja sitä kautta abstraktiotasoja lisätty. Pienissä ja keskisuurissa on-premises-asennuksissa muutos on tarkoittanut jopa asennusten vaikeutumista. Tausta-ajatuksena on kuitenkin se, että multi-tenancy-konfiguroitavana SharePoint 2010 toimii nyt jaetussa partneripilvessä ja mikä tärkeintä, tietysti Office 365:ssä. Vaikuttaa hyvinkin mahdolliselta, että seuraavan SharePoint-version kehitys tehdään vielä enemmän pilvipalveluiden ehdoilla.

Pilvi-SharePointissa moni asia muuttuu – näitä ovat mm. lisensointi, identiteetinhallinta, integraatiot ja räätälöintimallit. Näitä käsittelen tarkemmin seuraavassa kirjoituksessa.