Sokeriöverit Onsightissa?


Sokeriöverit Onsightissa?Joskus kauan sitten, urani alkutaipaleella juttelin yhden IT-alalla työskentelevän tuttuni kanssa. Tiesin hänen käyneen monen eri koulutusfirman kurssilla parin edellisvuoden aikana. Olipa ollut minunkin silloisen työnantajani asiakkaana. Kysyin häneltä, mikä oli paras, mitä suosittelisit muillekin. Tuttuni ei lähtenyt mielistelylinjalle – en sitä häneltä odottanutkaan, vaan rehellisyyttä. Hän vastasi, että koulutusfirma X oli paras. Ei minun edustamani, vaan eräs toinen.

Photo 10.9.2014 9.46.59Uteliaisuuttani sitten kysyin, miksi juuri se erottui joukosta; vastaus oli tullut kuin apteekin hyllyltä. ”Siellä oli parhaat suklaat,” vastasi tuttuni. Nuorena ammattiylpeänä kouluttajana olin hieman närkästynyt. Siis suklaat! Eikö kouluttajan asiantuntemus? Kurssin sisältö? Päivän rakenne? Kouluttajan persoona ja tapa kouluttaa? Suklaat ratkaisivat! Siihen aikaan ei minun työnantajani kilpaillut siinä sarjassa ollenkaan – meillä oli vain keksejä tarjolla.

Sittemmin olen oppinut, että koulutuksissa kouluttaja on vähän niin kuin suola ruuassa tai basso musiikissa. Sen huomaa, jos se puuttuu. Sen huomaa, jos sitä on liikaa tai liian vähän. Sen huomaa, jos se soittaa pieleen. Onnistuneessa koulutuksessa ei kouluttajan nimi, ei ehkä edes kasvot, välttämättä jää kurssilaisten mieleen. Olen monesti urani aikana jutellut erinäisten ystävien ja tuttujen kanssa, jotka ovat olleet ”meillä” koulutuksessa, ja uteliaana tiedustellut, kuka oli kouluttaja. Yhdeksän kymmenestä ei muista. ”Se oli sellainen mies, sillä oli silmälasit, ehkä vaaleat hiukset, en mä oikein muista.”

Photo 10.9.2014 9.55.07Oman kategoriansa muodostavat sitten ne karismaattiset jarisarasvuot, jotka kaikki muistaa, koska he koskettavat tunteita. Heidät muistetaan, ja heistä tulee niitä valovoimaisia konferenssipuhujia, jotka saavat temmattua massayleisön mukaansa – eivät niinkään asiaosaamisensa vuoksi, vaikka sekin olisi huippuluokkaa, vaan koska he osaavat liikuttaa yleisöä.

Yhdeksän kymmenestä kurssinkävijästä ei muista kouluttajaa. Yhdeksän kymmenestä kouluttajasta ei jää mieleen (allekirjoittaneen punaiset hiukset aavistuksen verran vinouttavat tätä statistiikkaa 😉 ). Se ei tarkoita sitä, etteikö kouluttaja tai kurssi olisi ollut hyvä ja onnistunut. Päinvastoin. Kurssilainen on saanut kurssilta tarvitsemansa.

Photo 10.9.2014 9.53.07Kouluttajan asiantuntemus on ehdottoman tärkeää. Kouluttajan koulutustaito on ehdottoman tärkeä. Väheksyä ei pidä kuitenkaan yleistä kurssiviihtyvyyttä. Siksi meillä on koko päivän ajan kurssilaisillemme tarjolla jäätelöä, suklaata, irtokarkkeja, limsaa ja pähkinöitä sekä tietenkin kahvia ja teetä – hedelmiä, vettä ja xylitol-purkkaa unohtamatta! Ei siksi, että joku joskus arvotti koulutuspaikan suklaiden perusteella, vaan siksi, että välitämme kurssilaisistamme. Laadukkaan koulutuksen lisäksi haluamme tarjota miellyttävät ja herkulliset puitteet ja rennon ilmapiirin.

Tervetuloa kursseillemme oppimaan ja viihtymään!Sanna on pitkän linjan Microsoft-osaaja ja taustaltaan kouluttaja. Viime vuosina hän on ollut mukana lukuisissa asiakasprojekteissa konsulttina ja kouluttajana osaamisalueinaan SharePoint, Office 365 ja Dynamics 365.