SPC: SharePoint-vuoden huippuhetki


SPC: SharePoint-vuoden huippuhetkiOsallistuin viime viikolla Microsoftin nelipäiväiseen SharePoint Conference -tapahtumaan Anaheimissa noin 7500 muun IT-ammattilaisen kanssa.

Neljän päivän aikana 240 sessiosta ehti kuunnella vain noin kymmenesosan. Lisäksi paikalla oli harvinaisen paljon tuoteryhmien edustajia, joilta sai hyviä vastauksia teknisiin kysymyksiin. Oma mielenkiinto kohdistui SharePoint Onlinen lisäksi erityisesti vauhdilla suosiota kasvattavaan FAST-hakuteknologiaan. Myös SharePointin hallinnasta olivat luennoimassa kovat nimet Spencer Harbarista alkaen.

Välivuosi julkaisujen osalta

Edellinen konferenssi järjestettiin toissavuonna Las Vegasissa, jolloin julkistettiin SharePoint 2010:n testiversio. Tänä vuonna julkistukset loistivat poissaolollaan. Ainut varsinainen uutinen oli lupaus SharePoint Onlinen ensimmäisestä isosta päivityksestä vuoden lopussa. Lisäksi julkistettiin SharePointille uusi korkeimman tason MCA-sertifikaatti.

Avauspuheenvuorossa keskityttiin juhlistamaan yli vuoden käytössä ollutta SharePointin 2010-versiota useiden asiakasesimerkkien kautta. Luvut olivat vakuuttavia, tässä pari esimerkkiä: SharePoint on nopeiten miljardin dollarin myyntirajan rikkonut Microsoftin tuote, 125 miljoonaa lisenssiä myyty, ja 80% Fortune500- listan yrityksistä käyttää SharePointia www-sivuillaan tai extranetissa.

Azuresta yhä tärkeämpi

SharePoint Onlinen päivitys tulee sisältämään BCS-tuen liiketoimintajärjestelmien tiedon integroimiseksi. Kovin tarkkoja tietoja ei vielä kerrottu, mutta sen verran paljastettiin, että yhteyden kautta tietoja voi sekä lukea että kirjoittaa tietoja, ja että BCS-määritysten tekemiseen tarjotaan paremmat sovelluskehitystyökalut. Ilmeisesti tietoliikenneyhteydet BCS:n osalta tullaan sallimaan vain Azureen tehtyihin web service -rajapintoihin. Azurea on kuitenkin mahdollista kauttaa välipalvelimena tietojen noutamiseen organisaation sisäisistä järjestelmistä vaikkapa Service Busin avulla. Azure-osaaminen nousee SharePoint-asiantuntijoilla tämän myötä aiempaa isompaan rooliin.

Ennen tulevaa päivitystä Azuren ja SharePoint Onlinen integrointi on jo mahdollista selainteknologioilla, kuten JavaScriptillä ja Silverlightillä. Tästä nähtiin lukuisia esimerkkejä. Haasteena on monessa kohtaa vielä autentikointi, ja sen osalta nähtiinkin luovia ratkaisuja.

Hybridiarkkitehtuurit yleistyvät

Yleisesti pilvipalvelut olivat mukana  jossain muodossa pääosassa esityksiä. Monen esityksen avainsana oli hybridiarkkitehtuuri, joka koostuu omasta SharePoint-ympäristöstä, SharePoint Onlinesta ja Azuresta sekä identiteetin federoinnista.

SharePoint Onlinen osalta kiinnostava yksityiskohta oli Microsoftilla valmisteilla oleva työkalu, jonka avulla voitaisiin arvioida nykyiset sisällöt ennen niiden pilveen siirtämistä. Työkalu käy läpi mm. nykyiset SharePoint-sivustot ja verkkojaot, ja tuottaa SQL Serverin avulla raportit, joissa voidaan porautua esimerkiksi tiedostomassojen kokoon ja tuoreuteen. Näin voidaan tehdä päätöksiä siitä, mitä millekin sisällölle tehdään migraatiossa, ja välttyä ongelmatilanteilta. Työkalusta tulee varmasti yksi osa Sulavan jo nyt tekemien tiekarttaprojektien tiedonkeruuvaihetta.

Ensi vuonna veikataan

Tämän vuoden konferenssissa ilmoitettiin myös, että seuraava konferenssi pidetään jo ensi vuonna 12.-15. marraskuuta Las Vegasissa. Yleisen tulkinnan mukaan silloin päästäisiin näkemään SharePointin seuraava testiversio. Vihjettä kehityksen suunnasta annettiin jo tämän vuoden avauspuheenvuorossa: uutta versiota työstää kymmenkertainen määrä käyttöliittymäsuunnittelijoita aiempaan verrattuna.