SharePoint Virtual Summit


SharePoint Virtual SummitTänään tiistaina 16.5. järjestetyssä SharePoint Virtual Summit -tapahtumassa julkaistiin ja esiteltiin SharePoint- ja OneDrive-työkalujen uusia ominaisuuksia.

Alkuun mukava yllätys. SharePoint ei olekaan kuollut vaan kovassa kasvussa!

Jeff Teper esitteli Summitin avauspuheenvuorossa pari johtoajatusta ja teemaa:

”Every group gets the new SharePoint” Käytännössä Ryhmät eli ”Office 365 Groups” sitoo tekemisen yhteen ja yhtenäistää ryhmän jäsenten hallinnan. SharePoint ei ole enää yksittäinen pölyttynyt sivusto jossain intranetin syövereissä vaan mobiili alusta älykkäämälle intranetille. Ryhmät näyttäisi olevan edelleen tuotekehityksen kärjessä Microsoftilla.

”Every user gets the new OneDrive” -teema lupaili yhtenäisen tiedostojen käyttökokemuksen työasemalla, selaimella sekä mobiililaitteissa. Helpotusta siis luvassa tiedostojen käsittelyyn yhdessä uuden Files On-Demand -ominaisuuden kanssa.

Uusia ominaisuuksia esiteltiin melkoinen lista. Ominaisuuksilla helpotetaan tiedon jakamista ja linkittämistä SharePointin, Ryhmien ja Teams välillä.

  1. Files On-Demand, OneDrive työasemasovelluksella ei enää tarvitse synkronoida koko kansiota tai kirjastoa. Files On-Demand tuo työasemalle kuvakkeet kaikista synkronoinnin piirissä olevista tiedostoista, mutta ei käytännössä siirrä niitä automaattisesti työasemalle.
  2. Uusi käyttöliittymä tiedostojen ja kansioiden jakamiseen yhtenäistää toiminnon kaikissa OneDrive- ja SharePoint-työtiloissa. Nyt joka paikassa (myös työaseman OneDrive-sovelluksessa) aukeaa samannäköinen ikkuna, jonka kautta voi helposti jakaa tiedostoja/kansioita sekä myös muuttaa aiemmin annettuja oikeuksia.
  3. Vanhat perinteiset sivustot voi jatkossa yhdistää ryhmiin, ryhmien resursseja voi helposti liittää ryhmän navigaatioon ja sivuille.
  4. SharePointin moderneja sivuja voi lisätä näkyviin Teams-kanaviin
  5. Uusia hakuominaisuuksia myös luvassa, mm. asiantuntijahaku

Communication Site

Moderni tiimisivusto (Team Site) saa rinnalleen uuden ”viestintäsivuston”, Communication Site:n. Uuden tyyppinen sivusto mahdollistaa tiimisivustoa monipuolisemman sivusisällön julkaisun nopeasti ja laajalle kohderyhmälle. Sivusto on suunniteltu toimimaan mobiililaitteissa, joten mitään ylimääräisiä tunkkauksia ei tarvita responsiivisen käyttöliittymän luomiseksi. Summitissa esiteltiin myös joukko uusia web-osia liitettäväksi sivuihin, sekä mahdollisuus valita uuden sivun asettelu eri sivupohjista. Uusissa sivuissa näytti olevan jopa kommentointiominaisuudet sisäänrakennettuna!

Aivan suoraa korvaajaa ei näistäkään vielä ole perinteisille julkaisusivustoille, jotka toistaiseksi säilyvät edelleen tuettuina SharePoint Online sekä SharePoint 2016 Server -ympäristöissä. MUTTA osia perinteisistä intranet-toteutuksista voidaan varmasti viedä uudelle Communication Sites -alustalle jo syksyllä:

Communication sites will begin roll out to Office 365 First Release customers Q2 CY 2017, with full worldwide rollout scheduled for Q3 CY 2017. ”

SPFx, PowerApps & Flow

Myös sovelluskehityspuolella tapahtuu paljon. Äskettäin julkaistu SharePoint Framework mahdollistaa komponenttien kehittämisen aivan uudella tavalla. SPFx-laajennuksilla onnistuu pian myös sivustojen ja listojen mukautukset. Dokumenttikirjastoissa jo käytössä olevat Webhook:it laajenee käytettäväksi myös listoihin sekä sivustoihin. Tapahtumassa lupailtiin myös PowerApps-pohjaisia lomakkeita SharePointin listoihin ja kirjastoihin, mikä kuulostaa jo lupaavalta Infopathin korvaajalta. Graph toimii tietysti yhteinäisenä rajapintana SharePointin sivustoihin, listoihin sekä sisältöön.

Lopuksi

Office Blogs -sivustolta löytyy hyvä yhteenveto uusista ominaisuuksista:

https://blogs.office.com/2017/05/16/new-sharepoint-and-onedrive-capabilities-accelerate-your-digital-transformation/

Ja kattava artikkeli uudesta Communication Site:stä:

https://techcommunity.microsoft.com/t5/SharePoint-Blog/Reach-your-audience-via-SharePoint-communication-sites-in-Office/ba-p/70079

Tässä siis pintaraapaisu uusiin ominaisuuksiin. Palataan näihin tarkemmin, kunhan pääsemme testaamaan uusia ominaisuuksia käytännössä.