Stadin kahvilat etätyöntekijälle: Steam Coffee (Kaisaniemi)


Stadin kahvilat etätyöntekijälle: Steam Coffee (Kaisaniemi)Syyssateiden myötä olen ottanut tavaksi piipahtaa kerran pari viikossa etäilemässä keskusta-alueen kahviloissa. Vaikka olen melko tottunut etätyöntekoon ja yrittäjänä mielestäni osaan manageerata omaa aikaani kohtalaisen tehokkaasti, yllätyn aina miten tehokas yksi tunti voi kahvilassa olla verrattuna iltapäivään toimistolla.

Ei, ei meidän toimisto hälyinen tai huono ole – siellä vain työnteko on usein enemmän muiden kanssa tietojen vaihtoa ja kommunikointia. Olen oppinut, että on nykyisin erityisen tärkeää tunnistaa eri työnteon tavat ja tilanteet jotta osaa valita kulloinkin sopivan ja oikean tavan olla tuottava. Näin säästyy myös omalta ärtymykseltä, kun “se speksi pitäisi saada valmiiksi” ja keskeytyksiä on pitkin päivää.

Steam Coffee

Testiaika ja päivä: Maanantai 25. elokuuta, 2014, klo 8:00-9:15

Steam Coffee (Kaisaniemenkatu 3) on toimistoni lähellä oleva viihtyisän tuntuinen kahvila. Kahvila on Kinopalatsi-leffateatterikompleksia vastapäätä ja heti vieressä on Robert’s Coffee kilpailemassa samoista asiakkaista.

Paikka on tilava. Pääsalissa on asiakaspaikkoja kolmisenkymmentä ja palvelutiskin takaa aukeaa toinen lähes samankokoinen avoin tila pöytineen. Tilassa on neljän hengen loosheja sekä kahden ja neljän hengen pöytiä. Poiketen Kauppakeskus Sellon Robert’s Coffeesta, privacy filteriä ei läppärissä täällä oikeastaan tarvitse. Istumapaikkoja on hyvin vapaana näin maanantaiaamuna. Pöytien sijoittelun ansiosta ei kukaan istu suoraan selustassa kurkkimassa suuria liikesalaisuuksia exceleistä.

Sisätilojen ilmanvaihto on hieman äänekäs mutta ajaa asiansa – ei liian viileä, ei liian kuuma. Lämpötila kahvilassa on arviolta tasainen 21 °C.

Tuolien selkänojat ovat muotoiltua vaneria mutta istuinosat ovat mielestäni aavistuksen liian pehmeitä ja löllöjä. On raskasta istua pidempiä aikoja läppärin kanssa, kun tuoli ei anna riittävästi tukea ja ryhtiä joutuu korjaamaan jatkuvasti. Vika voi kyllä olla ryhdissänikin – teen aktiivisesti töitä sen parantamiseksi. Loosheissa on sama ongelma mutta selkänoja on pehmustettu.

Pöydät loosheissa ovat paksua tammea – tukevat, jämptit ja riittävän tilavat vaikka neljälle it-maantieritarille. Myös pienemmät pöydät on hyvin mitoitettu.

Tilojen akustiikka on melko hyvä. Kaisaniemenkadun liikenteen humina kuuluu läpi selvästi mutta ei häiritsevästi – kuten nyt kaupungissa voisi olettaakin. Keittiön kylmälaitteiden humina erottuu myös selvästi mutta kohtuullisen vähän häiritsevänä. Taustalla soiva musiikki on leppoisaa R&B:tä – SoundHoundin mukaan juuri nyt soi Miguel:

2014-08-25 05.30.32

Kahvilassa on oma wifi tarjolla, salasanan saa kysymällä. En vaivautunut sitä nyt kysymään – palvelupisteen tarjoilijan suomenkieli oli sen verran heikkoa, että ajattelin säästää meiltä molemmilta vaivan ja minimoin kommunikoinnin. Ei silti, sain mitä tilasin ja hyvinkin tehokkaasti – ensi kerralla koitan siis myös wifin nopeuden.

Kuuluvuus on ainakin hyvä, peräti neljällä eri tukiasemalla:

image

Ilman omaa hotspotia täällä pärjää varmasti mainiosti.

Sähköpistokkeita on siellä täällä muutamia. Ikkunan vieressä olevissa pöydissä on 2-4 pistoketta/ikkunaväli, looshien vierestä löysin myös muutaman pistokkeen. Hätätapauksessa ja pienellä tuurilla laitteita saa siis ladattua mutta mitenkään suunnattomasti ei läppärikäyttäjiä täällä ehkä ole ajateltu – eikä välttämättä ole tarkoituskaan.

Astioiden keruu tapahtuu henkilökunnan toimesta. Reilun tunnin aikana kahvilassa kävi vajaa 10 asiakasta joten hyvinkin rauhassa ja häiriöttä saa täällä istua. Keskittyminen ei tuottanut ongelmia – tein tällä kertaa töitä ilman omia kuulokkeita ja se onnistui melko sujuvasti.

Omia pysäköintitiloja ei luonnollisestikaan ole – ratikka, metro, juna ja bussi tulevat kaikki kivenheiton päähän (ainakin jos heittää kuin Antti Ruuskanen). Autolla lähin pysäköintitila on Kluuvin maanalainen parkkihalli.

Myytävät tarjottavat ovat varsin jees. Kahvi on ehkä hitusen peruspresidenttiä laadukkaampaa mutta ei jätä kertomuksia kotopuoleen vietäväksi. Erikoiskahveja ja haudutettua teetä löytyy hyvä ja laajahko valikoima. Purtavaa löytyy croissanteista sämpylöihin, kakkuihin ja leivoksiin. Jopa kaltaiseni aavistuksen valikoiva ja nälkäinen it-konsultti löysi tarjottimelle hyvät aamiaisvermeet. Smoothie tehdään tilauksesta – oikein bueno maultaan. Suosittelen.

Hinnoiltaan Steam Coffee ei todellakaan ole Stadin halvin, jos ei kalleinkaan. Täytetty croissant, iso kahvi ja smoothie oli viivan alla 14,40 euroa. Kallista? Kyllä, jos vertaa ABC:n pahvikahviin ja täytettyyn elmukelmuleipään. Melko linjassa lähikahviloiden hintojen kanssa. Jäävesi on ilmainen.

Valaistus on leppoisa, hieman hämärä. Ei heijastuksia läppäriin – tällaisen tekisin kotiinikin, jos osaisin.

Kahvilassa on lepoisaa ja rauhallista.

Suositellaan etätyöhön

Kaisaniemen Steam Coffee’ta voi suositella helposti etätyöhön soveltuvaksi lähikahvilaksi. Mitään rasittavaa ei kahvilasta löydy – kaikki on oikein jees. Ehkä pienen pienen miinuksen voi antaa wifin piilotetusta salasanasta, jos nyt hakemalla pitää jotain keksiä. Puheluitakin täällä ehkä tohtisi ottaa. Oikein jees – will visit again! Tietynlainen ketjukahviloiden fiilis puskee hieman esiin mutta ei vielä häiritsevästi.

Arvostelu

Fiilis ja siisteys: [star rating=”4″]

Soveltuvuus etätyöhön: [star rating=”4.5″]

Taustahälyn määrä: [star rating=”2.5″]

Palvelun nopeus ja ystävällisyys: [star rating=”4″]

Wifi: Kyllä (salasanan saa tiskiltä)

Sähköpistokkeita: Muutamia

Kahvin laatu: Hyvä

Teen laatu: Ei testattu

Juomien hinnat: Kalliimmanpuoleinen

Uskaltaako läppärin jättää hetkeksi vahtimatta: Kyllä, jos asioit tiskillä

Ilmainen pysäköinti/pysäköintitilaa tarjolla: Ei

Yleisarvosana: [star rating=”4″]Twitter: @jussiroine