Sulavan tekstianalysointisovellus Office 2013:lle julkaistu


Sulavan tekstianalysointisovellus Office 2013:lle julkaistusulavatextanalyzerblog3

Sulava Text Analyzer

Sulavan juuri julkaistu tekstianalyysisovellus avaa pelin Microsoftin Office kauppapaikassa olemalla ensimmäinen siellä julkaistu suomalainen Office 2013 -sovellus. Sovelluksella saat koostettua yhdellä napin painalluksella listauksen tekstissäsi olevista käsitteistä, esineistä ja asioista, sekä niiden välisistä suhteista. Sovellus kertoo myös tekstin aihealueet sekä parhaiten tekstiä kuvaavat sosiaaliset avainsanat (tagit). Tämän lisäksi sovellus näyttää erilaisia tilastotietoja tekstistä.

Käsiteanalyysi

Jos sovelluksella analysoi vaikkapa Wordin esimerkkitekstin (vihje: kirjoita Wordiin rand() ja paina Enter), sovellus päättelee aihealueeksi Technology Internet ja ehdottaa sosiaalisiksi avainsanoiksi mm. Software, HTML ja Microsoft Word. Huomattavaa on, että mitkään näistä sanoista ei esiinny tekstissä, vaan taustalla käytettävä OpenCalais-palvelu tekee tekstille ns. käsiteanalyysin, ja käyttää lisäksi apunaan metadataa, jota se on muodostanut muiden palvelussa analysoitujen tekstien perusteella. OpenCalais-palvelu ei tallenna varsinaisia analysoitavia tekstejä.

Esimerkkitekstistä muodostetut aihealueet, sosiaaliset tägit, sekä niiden alapuolella tekstistä löytyneet esineet ja asiat sekä niiden väliset suhteet.

Statistiikkaa

Käsiteanalyysin lisäksi sovellus laskee tekstin merkkimäärän, sanamäärän, kielellisen tiiviyden sekä näyttää tekstissä eniten käytetyt sanat. Eniten käytettyjen sanojen perusteella voit esim. päätellä toistetaanko tekstissä liiallisesti tiettyjä sanoja ja mahdollisesti harkita synonyymien käyttämistä.

Tilastotietoa analysoidusta tekstistä.

Käyttäminen

Tekstin analysointi on helppoa: korostat analysoitavan tekstin itse dokumentista ja painat sovelluksen Submit-painiketta. Sovellus on englanninkielinen ja tekstin käsiteanalyysitoiminnallisuus (Metadata-välilehti) osaa toistaiseksi käsitellä ainoastaan englannin, espanjan ja ranskankielistä tekstiä. Espanjan ja ranskan tuki on kuitenkin huomattavasti rajoittuneempi ja tukee lähinnä vain esineitä ja asioita (engl. Entities). Sovelluksen toiminnallisuus, joka esittää tilastotietoja on käytettävissä kaikilla kielillä.

Käyttöönotto

Sovelluksen voi asentaa Office-sovelluskaupasta osoitteesta http://office.microsoft.com/en-us/store/sulava-text-analyzer-WA104003812.aspx, ja se toimii ainoastaan Microsoft Office tai Excel 2013:n yhteydessä. Huomaa, että sovellus toimii Windows-työpöytäversion lisäksi myös WinRT-laitteissa. Käsiteanalyysitoiminnallisuus vaatii OpenCalais-rekisteröitymisen ja sieltä saatavan avaimen syöttämisen sovellukseen.