Sulavana Orlandossa: uutisia Windows Serveristä, -Autopilotista ja Azuresta

Ignite 2018 Jussi Roine


Sulavana Orlandossa: uutisia Windows Serveristä, -Autopilotista ja AzurestaOtsikon sanaleikistä huolimatta kaikki Sulavalaiset ovat kunnossa…

Viikko kääntyy lopuilleen aurinkoisessa Floridassa ja tämän vuotinen Microsoft Ignite -konferenssi on pian viimeisiä esityksiä vaille valmis.

Mitä viikko antoi itselle – tietysti paljon tuotejulkistuksia, parannuksia ja päivityksiä vanhoihin jo hyviksi todettuihin ratkaisuihin, sekä tapaamisia vanhojen ja uusien tuttavuuksien kanssa.

Minua eniten kiinnostanut tuotejulkistus oli Windows Server 2019, jossa on panostettu suorituskyvyn kasvuun joka osa-alueella ja se onkin suunnattu isoihin konesaliratkaisuihin. Toki samaa versiota voidaan käyttää vaikkapa PK-yrityksen tiedostopalvelimena, mutta Microsoftin visioissa noista ”muinaisjäänteistä” pitäisi päästä pikkuhiljaa eroon.

Loppukäyttäjiä ajatellen siirtyminen pois perinteisistä tiedostopalvelimista onnistuu kivuttomimmin OneDrive tai Azure Files -palveluiden avulla. Jo viime vuonna julkistettuun Azure Files Sync -palveluun saadaan jatkossa suorituskykyisemmät SSD-levyt ja maksimikapasiteettia on kasvatettu 100Tb asti.

Perinteinen Active Directory -palvelu ei ole saanut juurikaan uusia ominaisuuksia, mutta integrointi Azure Active Directoryyn on entistä vahvemmin mukana.

Azuren infraratkaisut taas tulevat tarjoamaan entistä rajumpaa suorituskykyä prosessointitehon, nopeampien verkkojen ja storage-ratkaisujen osalta. Microsoft julkaisi myös Azure Data Box -ratkaisuja datan siirtämiseksi Azure-konesaleihin käyttämättä siihen verkkoyhteyttä.

Kouluttajaroolin näkökulmasta kiinnostavia uutisia olivat myös Microsoftin sertifiointien uudistuminen ja niiden muuttuminen roolipohjaiseen malliin. Ensimmäisenä uuteen malliin siirtyvät Azure-sertifioinnit ja muut sitten hieman myöhemmin.

Työasemapuolella Windows Autopilot saa pari toivottua uudistusta; mahdollisuuden liittää käyttöön otettu Windows 10 -asennus joko Azure Active Directoryyn tai perinteiseen Active Directoryyn automaattisesti sekä Autopilotin käyttäminen Windows 7-> Windows 10 -siirtymissä. Myöskin suurta kiinnostusta herätti Windows Virtual Desktop, joka palauttaa henkiin jo kerran kuopatun Azure RemoteApp -idean.

 

Kuule uusimmat uutiset webinaarissa 4.10 ja osallistu Windows Server 2019 -kurssille

 

Näistä ja paljon muusta voit kuulla lisää ensi torstain webinaaripäivässä, minkä lisäksi tulossa on Windows Server 2019 – uudet ominaisuudet -kurssi, joka tulee koulutustarjontaan lokakuun aikana.Master of the Universe. Windows Server oriented Trainer and Technology Consultant - Microsoft MVP, MCT, MCSE, MCSA, MCITP, MCP, MS, ISI. Likes also #IOS devices.