Suomalaiset haluavat oppia ohjelmoimaan


Suomalaiset haluavat oppia ohjelmoimaanViime viikolla julkaistussa TrendIT-tutkimuksessa on paljon kiinnostavia tutkimustuloksia suomalaisten suhtautumisesta teknologiaan. Yksi tutkimustulos on kuitenkin yllättävyydessään ylitse muiden: suomalaiset haluavat oppia nyt sankoin joukoin ohjelmoimaan.

Tutkimuksessa kysyttiin avoimella kysymyksellä, minkä teknologiaan liittyvän taidon tutkittavat haluaisivat oppia. Vastauksissa nousi esille vanhoja kunnon toimisto-ohjelmia, kuvankäsittelyä ja tietysti sosiaalista mediaa, mutta ohjelmoimaan halusi oppia useampi kuin edellä mainittuja yhteensä. Mistä ilmiössä on kyse?

Voisi kuvitella, että koodausinnostuksella olisi jotain tekemistä vaikkapa nousukiidossa olevan pelihypen kanssa. Että kaikki suomalaiset haluaisivat saada osansa pelialan menestyksestä ja se ei noin vain onnistu ilman pelien tekemiseen liittyvä taitoja, kuten ohjelmointia. Avoimessa kentässä tutkittavat saivat kuitenkin perustella toivettaan, ja vastauksista käy ilmi, että vain kaksi vastaajaa halusi ohjelmoida juuri pelejä. Mobiilisovelluksiakin halusi ohjelmoida vain neljä. Suurin osa halusi yksinkertaisesti ohjelmoida.

Nainen 30v tiivistää kansan tahdon kommentissaan: ”Koodaaminen on mielenkiintoista. Olisi hauska osata tehdä itselle pieniä työkaluja.”

Tavallisia kansalaisia on 2000-luvun koko ensimmäinen vuosikymmen parjattu uusavuttomuudesta, jonka vastareaktiona on ollut varsinainen DIY-aalto käsitöineen, ruokakuvineen ja itse koottuine fiksipyörineen. On väitetty, että nykynuori ei osaa enää itse asentaa edes käyttöjärjestelmää kun selainpohjaisten pilvipalveluiden käyttö on tehty niin helpoksi. Nyt DIY-rintamaan liittyy myös DIY-teknologia.

Oma osansa trendissä saattaa olla myös sillä, että Suomessa ohjelmointia aletaan opettaa peruskouluissa kaikille lapsille vuonna 2016. Ohjelmoinnin osaamisen tärkeys tulevaisuuden avainosaamisena on siis tunnustettu ministeriössä asti. Vanhemmat eivät ehkä halua jäädä ulkopuolisiksi globaalista kielestä, jota heidän jälkikasvunsa tulee puhumaan suvereenisti kuin englantia.

Kun Linda Liukkaan lapsille suunnattu ohjelmointiopas ”Hello Ruby” ilmestyy kesällä 2014, se saavuttanee Suomessa Pikku Prinssin kaltaisen suosion. Kirja ostetaan ehkä iltalukemiseksi lapselle, mutta tosiasiassa illan pimeinä tunteina sen avulla opetteleekin koodaamaan äiti.Karoliina Partanen (ent. Harjanne) toimii Sulavalla Chief Experience Officerina (CXO). Hän vastaa asiakaskokemuksen viemisestä uudelle tasolle niin tarjooman kuin asiakas- ja työntekijäkokemuksenkin näkökulmasta.