Surface 2 työkäytössä


Surface 2 työkäytössäKirjoitin alkuvuodesta Surface RT-tabletista työkäytössä. Tämän jälkeen moni on laitetta ihmetellyt ja Microsoft teki lopulta laitteen osalta kuuluisan 900:n miljoonan taalan alaskirjauksen. Itse olen käyttänyt laitetta nyt lähes vuoden – ja pääosin erittäin tyytyväisenä. Myös muita tyytyväisiä käyttäjiä löytyy maailmalta paljon.

Nyt minulla on ollut ilo käyttää laitteen uutta Surface 2-versiota hetken aikaa. Oman käyttökokemukseni perusteella on helppo todeta, että laite on uudistunut ja parantunut todella merkittävästi. Surface 2 korjaa valtaosan keskeisistä valituksenaiheista, joita ovat olleet mm. satunnainen hitaus, Outlookin puuttuminen ja vähäinen sovellusvalikoima.

Mikä sitten on muuttunut?

Laite on käytännössä uudistunut täysin. Ulkoisesti Surface 2 muistuttaa edeltäjäänsä, vaikka onkin aavistuksen ohuempi ja kevyempi – ja toki myös väritys on muuttanut erityisesti takakuoren ja reunojen osalta. Yksi erittäin keskeinen muutos on näytön resoluutio, joka on noussut Full 1080p HD-tasolle (1920 x 1080). Lisäksi näyttö toistaa värit selkeästi paremmin. Prosessori on päivittynyt uudempaan (1.3GHz Tegra 3 -> 1.7GHz Tegra 4) ja Surface 2 on huomattavasti edeltäjäänsä nopeampi. Sovellukset käynnistyvät ja toimivat erittäin nopeasti, eron huomaa käytössä hetkessä.

Kamera on parantunut selvästi. Takakameran tarkkuus on kasvanut 1.2MP -> 5MP ja etukameran 1.2MP -> 3.5MP. Itselleni kamera on merkittävä tekijä erityisesti videoneuvotteluiden kannalta. Surface 2:n etukamera toimii erityisesti hämärässä tai muuten heikoissa valaistusolosuhteissa paremmin kuin minkään muun näkemäni tabletin tai kannettavan etukamera.

Akkukesto on kasvanut noin 25% – akku kestää normaalissa käytössä kymmenisen tuntia. Minun ei ole kertaakaan tarvinnut ladata laitetta kesken työpäivän. Ja luonnollisesti laite tulee Windows 8.1 –käyttöjärjestelmällä, joka parantaa käyttökokemusta merkittävästi. Sovelluskaupan valikoima on kasvanut vuodessa kymmenkertaiseksi ja kaupassa on nyt yli 100 000 sovellusta.

Ai niin – pieni, mutta tärkeä yksityiskohta: Surfacea pystyy nyt käyttämään ongelmitta sylissä. Tämän mahdollistaa laitteen takana olevan ”kickstandin” uusi syliasento.

Miksi Surface 2?

Minulle Surface 2 on ensisijaisesti työväline, mutta luonnollisesti käytän sitä muuhunkin. Lisäksi lapseni käyttävät laitetta jatkuvasti, lähinnä pelaamiseen ja ohjelmien katseluun. Jo yksistään tästä syystä esimerkiksi iPad ei olisi minulle vaihtoehto, sillä se ei tue useita käyttäjäprofiileita. Jos laitteessa ei ole tukea käyttäjäprofiileille, ei työpaikan luottamuksellisia tietoja – esimerkiksi sähköposteja tai dokumentteja – sisältävää laitetta voi antaa hetkeksikään käyttöön lapsille tai muille perheenjäsenille, ystävistä tai tutuista puhumattakaan. Pienet lapset saattavat lähettää luottamuksellisia tietoja vahingossa maailmalle, hieman vanhemmat taas voivat hyödyntää niitä tahallaan tai tahtomattaan.

Kaikki Sulavan tietojärjestelmät ovat pilvessä ja minulla ei ole mitään päivittäistä tarvetta perinteisille Windows-sovelluksille. Officea sen sijaan käytän jatkuvasti. Olen kirjoittanut Surfacella satoja dokumentteja, tehnyt ja pitänyt kymmeniä esityksiä, tehnyt lukemattoman määrän OneNote-muistiinpanoja ja osallistunut päivittäin Lync-kokouksiin. Surface 2, tai oikeastaan Windows 8.1, tuo tullessaan Outlookin myös RT-versioon – tämä on keskeinen parannus.

Olen vuoden alusta lähtien matkustanut Suomen ja Sveitsin välillä vähintään pari kertaa kuussa. Surface on lähes poikkeuksetta ainoa laite mukana matkoilla. Sen avulla saan hoidettua kaikki työtehtäväni. Itseasiassa perinteisen kannettavan käyttö vaikkapa ahtaissa Airbus 319/320 –lentokoneissa on lähes mahdotonta. Surface 2:lla taas mahtuu työskentelemään ongelmitta. Ja kuten aiemmin todettua, Office on työvälineistäni tärkein ja Officen RT-versiolla kaikki perusasiat hoituvat täysin ongelmitta.

Windows RT 8.1

Uuden käyttöjärjestelmäversion merkitystä ei voi ohittaa tai vähätellä. Microsoft on tehnyt valtavan määrän muutoksia, jotka tekevät käytöstä entistä helpompaa, selkeämpää ja suoraviivaisempaa. Itselleni kullanarvoinen muutos on esimerkiksi käyttäjäprofiilien synkronoituminen laitteiden välillä. Kun teen muutoksia aloitusnäytöllä yhdellä laitteella, ne tulevat automaattisesti voimaan myös muilla laitteilla. Asennukset sovellukset ja niiden asetukset synkronoituvat pilven kautta.

Ja kun vielä kaikki Sulavan tiedostot ja palvelut ovat pilvessä, niin käyttökokemus on samanlainen millä päätelaitteellani tahansa (tällä hetkellä käytössäni on Surface 2:n lisäksi, Surface Pro, Surface RT, sekä kannettavista Lenovo Ideapad ja Samsung 9). Itse pidin jo Windows 8:sta, mutta Windows 8.1 on todella merkittävä ja tervetullut parannus.

Uuden version myötä myös RT:n hallittavuus ja tietoturva työkäytössä ovat parantuneet merkittävästi. Keskeisiä uudistuksia ovat esimerkiksi entistä laajempi VPN-tuki ja ”Workplace Join” työpaikan verkkoon liittymiseksi.

Type 2 ja Touch 2-näppäimistöt

Surfacen näppäimistöt menivät täysin uusiksi. Type 2-näppäimistöä olen kokeillut vain pikaisesti, joten keskityn kokemuksiini Touch 2-näppäimistöstä. Ulkoisesti näppäimistö ei ole paljoa muuttunut ja toimii tietysti edelleen Surface 2:n suojakantena. Edellisessä Touch-näppäimistössä oli 80 sensoria, uudessa niitä on 1092 kappaletta. Kirjoitustarkkuus oli jo ennestään hyvä, nyt se on erinomaisen hyvä. Aivan uutena ominaisuutena näppäimistö tukee eleitä. Esimerkiksi tekstiä voi maalata liikuttamalla kahta sormea missä tahansa näppäimistöllä. Pyyhkäisy numerorivin yllä toimii backspacena. Sanakirjan ehdottamaa sanaa voi vaihtaa pyyhkäisemällä välilyönnin päältä. Näiden eleiden avulla työskentely erityisesti tekstidokumenttien kanssa on paljon tehokkaampaa, sillä sormia ei tarvitse turhaan nostaa näppikseltä.

Ja on sanomattakin selvää, että molemmat näppäimistöt ovat edeltäjiään ohuempia ja värivaihtoehtoja on tullut lisää. Ja näppäimistöt ovat nyt myös taustavalaistuja!

Yhteenveto

Kuten totesin yllä, matkoilla Surface 2 korvaa minulla läppärin. Muutamana päivänä viikossa se on muutenkin ainoa laite, jota käytän työpäivän aikana.

Windows-sovelluskaupassa on tällä hetkellä yli 100 000-sovellusta, joten valikoimaa löytyy sekä työkäyttöön että vapaa-ajalle. Yksi aivan olennainen uusi sovellus on Microsoft Dynamics CRM:n Windows 8-client, jonka kautta CRM:n käyttäminen on huomattavasti aiempaa mukavampaa ja tehokkaampaa. Toinen huomioimisen arvioinen appsi on Microsoft Power BI, joka tuo organisaation raportit tabletin aloitusnäytölle.

 

Surface 2 sopii minusta parhaiten tietotyötä tekeville toiseksi laitteeksi. Läppärin voi välillä jättää surutta toimistolle tai kotiin, asiat hoituvat mainiosti Surface 2:lla. Esimerkiksi myyntimiehelle tai konsultille Surface 2 on aivan oivallinen valinta myös pääasialliseksi laitteeksi.

Myös tämä blogi on kirjoitettu Surface 2:lla. Tekstieditorina käytin tavallista Wordia blogipohjalla ja tietysti käytössä on mm. suomen kielen oikoluku, dokumenttien samanaikainen muokkaus, muutosten seuranta ja keskustelut kommenteissa. Samaa tai vastaavaa en olisi pystynyt tekemään millään muulla tabletilla kuin Windows 8 –laitteella.Aki on Sulavan perustajaosakas ja toimitusjohtaja. Aki on työskennellyt IT-alalla vuodesta 1992 lähtien. Hän on ollut jo vuosikausia yksi Suomen arvostetuimmista IT-vaikuttajista. Sulavan projekteissa Aki osallistuu mm. uusien palveluiden innovointiin, tiekarttojen laatimiseen sekä asiakkaidemme johdon ja tietohallinnon sparraukseen.