Tämä on paras menetelmä SharePointin räätälöintiin


Tämä on paras menetelmä SharePointin räätälöintiinHoukuttelin sinut tähän blogi-artikkeliin parhaalla Clickbait-otsikolla jonka keksin, joten kiitos ja anteeksi! Paras menetelmä SharePointin räätälöintiin on SharePoint Framework, ja kerron sinulle seuraavaksi miksi.

Viime päivien aikana Microsoft Ignite tapahtumassa on kuultu hienoja uutisia siitä mihin suuntaan SharePoint on kehittymässä. Modernit tiimi- ja viestintäsivustot ovat nyt saatavilla ja seuraavien kuukausien aikana tulemme saamaan ominaisuuksia kuten Site Designs ja SharePoint Hub Sites, jotka mahdollistavat toimivan intranetin rakentamisen modernin SharePointin päälle. Site Designs salliii sivustotyyppien helpon räätälöinnin eri organisaatioiden tarpeisiin ja Hub-sivustot mahdollistavat saman aihepiirin sivustojen liittämisen yhteen jaettuun kontekstiin tarjoten mm. jaetun navigaation eri sivustojen välillä. Jos Site Designin menetelmät eivät riitä sivuston muokkaukseen, voimme käynnistää Flow-työnkulun, joka puolestaan käskyttää SharePoint PnP PowerShelliä esim. muokkaamaan etusivua ja lisäämään sinne SharePoint Frameworkilla laadittuja laajennuksia, kuten webosia ja räätälöityjä header/footer osioita tai uusia saraketyyppejä tai painikkeita listoihin.

Käyttöliittymän kannalta kaiken tämän ytimessä on SharePoint Framework. Tiistaina puhunut Dniel Kogan, joka vastaa SharePointin laajennettavuudesta, vastasi kysymykseen milloin SharePoint Frameworkia kannattaa alkaa käyttämään yksinkertaisesti toteamalla että ”Time is now”.

SharePoint Framework Extension saavutti GA-statuksen maanantaina, joka tarkoittaa sitä, että sillä pystyy nyt tekemään tuotantokäyttöön paljon muutakin kuin webosia. Mutta entä se, että Site Designs ja SharePoint Hub Sites eivät ole vielä saatavilla – kannattaisiko vielä odottaa? Ei. SharePoint Framework webosat ovat alaspäinyhteensopivia, ne toimivat myös ns. klassisilla SharePoint sivuilla. Jos tämän hetkinen ratkaisu on klassinen SharePoint-sivusto, niin kaikki uudet webosat joita siellä käytetään kannattaa tehdä SharePoint Frameworkilla, koska ne toimivat suoraan moderneilla sivustoilla nyt ja myös silloin kun klassisesta sivustosta luovutaan joko kokonaan tai niin että se kytketään osaksi SharePoint Hub sivustoa.

Jos haluamme muokata modernin sivuston käyttöliittymää tai toiminnallisuutta, niin SharePoint Framework on ainoa vaihtoehto. Ja jo nyt voimme käyttää SharePoint PnP:n tarjoamia mahdollisuuksia kytkeä nuo toiminnallisuudet käyttöön, vaikka meillä ei vielä ole Site Designejä. Työ mitä nyt teemme SharePoint Frameworkilla ja SharePoint PnP:llä ei mene hukkaan.

Entä kun minulla on-prem SharePoint? Eikö minun kannata räätälöidä edelleen vanhoilla menetelmillä? Ei. Muutama viikko sitten julkaistiin SharePoint Server 2016 Feature Pack 2, joka sisältää tuen SharePoint Frameworkille. Tuki kattaa tässä vaiheessa SharePoint Framework webosat, mutta se tulee laajenemaan myös muihin vaihtoehtoihin. Jos sinulla on SharePoint 2010 tai 2013 järjestelmä ja haluat räätälöidä sitä, niin silloin kustannustehokkain vaihtoehto on tehdä ensin migraatio joko SharePoint Online järjestelmään tai SharePoint Server 2016:sta. Kaikki räätälöinti mikä tänä päivänä tehdään vanhoilla sovelluskehitysmenetelmillä vanhoihin SharePoint-järjestelmiin, tulee maksamaan pitkän penni (sentin?) tulevaisuudessa.

Miten pääsen alkuun? Kolmella yksinkertaisella askeleella:

  1. Tutustu SharePoint Frameworkiin.
  2. Ilmoittaudu ilmaiseen Office Developer Bootcamp tapahtumaan Osightilla.
  3. Tule Onsightin SharePoint Framework kurssille Helsinkiin tai Kuopioon.


Olli on Microsoft MVP (Most Valuable Professional), MCM (Microsoft Certified Master) ja MCT (Microsoft Certified Trainer). Hän on Office 365- ja SharePoint-syväosaaja, joka organisoi Office 365 ja SharePoint User Group Finland-tapahtumia.