Tapojemme orjat


Tapojemme orjatVanhat sananlaskut ovat loistavia ja relevantteja myös nykypäivään. Sananlasku ”tapojemme orjat” kertoo hyvin siitä, miten työ voi tulla vain puoliksi tehtyä ja elämä vain puoliksi elettyä, jos aina teemme, kuten aina olemme tottuneet tekemään. Tavat ovat tärkeitä ja tuttuus luo turvaa. Monet arjen askareista perustuvatkin tapoihin tehdä asioita. Huristelemme autopilotilla päivästä seuraavaan. Totutuissa tutuissa tavoissa on turvallista toimia, vaikka tiedostaisimme, että näin ei aina ole järkevää.

Kun fiksuista ja meitä itseämme hyödyttävistä asioista tulee tapoja, ei tekemiseen tarvita erilaisia motivaattoreita tai kannustimia. Jos mietit omia tapojasi, niin minkä tavan muuttaminen hyödyttäisi sinua erityisesti? Mikä on sellainen asia, josta sinulla on paljon ”näin kannattaisi toimia” tietoa, mutta huomaat toimivasi aivan päinvastaisesti? Jos haluat muuttaa tapaasi tehdä asioita töissä tai vapaa-ajalla, esimerkiksi, nukkumiseen, syömiseen, liikkumiseen tai työtehtävään liittyen, tee yksi pieni muutos kerrallaan. Näin sinulla on hyvät mahdollisuudet onnistua muutoksessa. Jos esimerkiksi haluaisit muuttaa ruokailutottumuksia, tee muutos ensin vaikkapa vain aamupalassa. Kun tekeminen muuttuu tavaksi, eikä se aiheuta enää pinnistelyjä, ei mielessä eikä tekemisessä, voit siirtyä muuttamaan seuraavaa tapaa.

Tapoja pohtiessasi voit samalla miettiä asioiden merkitystä. Miten jaat käytettävissä olevan ajan eri tehtäville, tekemiselle ja ihmisille? Joskus voisi olla mielenkiintoista kirjata muutaman päivän ajan kaikki touhut ja tarkastella ajankäyttöä. Kuluuko aika asioihin, joihin sen haluat kuluvan vai voisiko ajankäyttöön tehdä jotain muutoksia. Ja koska meillä on elämässämme myös tärkeitä ihmisiä, voisi samalla varmistua siitä, että ajankäyttö ja elämän arvot ovat tasapainossa.

Monesti tekemiset laitetaan jonoon niiden kiireellisyyden tai mukavuuden mukaan. Oletko koskaan miettinyt, vaikuttaako tekemisen järjestykseen asian merkittävyys? Mitä menetetään, jos tehtävää ei tehdä juuri nyt? Onko tämä tilaisuus ainutkertainen? Kärsiikö jokin muu toiminta tai muiden työt, jos tämä tehtävä siirtyy? Tai huomioitko mahdolliset aikarajoitukset, niin, että jokin ajankohta olisikin erityisen sopiva asian hoitamiseen? Ja milloin on liian myöhäistä?

Kun osaat asettaa asiat oikeisiin mittasuhteisiin ja järjestykseen, tulee ainakin tärkeimmät asiat hoidettua. Pystyt paremmin keskittymään, jopa yhteen asiaan kerrallaan. Pääset sinulle asetettuihin tavoitteisiin varmemmin ja vältät tarpeetonta stressiä. Ehkäpä myös kiireen tuntu helpottaa, kun osa tekemisestä karsiintuu pois ja hallinnan tunne luo tyytyväisyyttä.

Tavat ja tottumukset ohjaavat tekemistämme ja käyttäytymistä. Toivottavasti sinä elät oman näköistäsi elämää, nyt ja tulevaisuudessa.CompTIA Certified Technical Trainer (CTT+), Microsoft Certified Trainer (MCT)