Täsmätietoa Excelistä ja Power Query uutisia


Täsmätietoa Excelistä ja Power Query uutisiaKirjoitin MikroPC-lehteen kevään ja kesän aikana 3-osaisen täsmätieto-artikkelisarjan tietojen tuonnista Exceliin, pivot-taulukoista, Power Pivotista (ent. PowerPivot) sekä Power Querystä:

  • mikropc_kansi2Datan tuonti Exceliin 1/2, MikroPC 5/2013. Aiheina oli erilaisia tuontitekniikoita sekä niihin liittyviä vinkkejä. Ominaisuusvertailussa oli mukana myös Power Queryn ensimmäinen esiversio eli Excel Data Explorer.
  • Datasta tietoa pivot-taulukoilla, MikroPC 6-7/2013. Aiheena oli pivot-taulukoinnin perustoiminnallisuudet.
  • Datan tuonti Exceliin 2/2 + tiedon analysointi, MikroPC 8/2013. Aiheina oli Power Pivotin hyödyntäminen tiedon tuonnissa ja analysoinnissa sekä Power Query.

 

Kahden ensimmäisen artikkelin julkaisusta on kulunut riittävästi aikaa, joten voin jakaa ne luettavaksesi myös täällä blogissa: Datan tuonti Exceliin ja Datasta tietoa Pivot-taulukoilla

Kun kirjoitin keväällä tietojen tuontiin liittyvää juttua, Microsoft julkisti samanaikaisesti ensimmäisen esiversion Excel Data Explorer -apuohjelmasta. Apuohjelma ehti juuri ja juuri mukaan toukokuun artikkelin tuontitekniikoiden ominaisuusvertailuun. Mutta paljon on tapahtunut sitten keväisen artikkelin …

Microsoft julkisti heinäkuussa  Power BI for Office 365 -esiversion ja Excel Data Explorerin nimi muuttui samalla Power Queryksi. Power Querystä on nyt kaksi eri versiota: standalone-versio Excel 2010 tai Excel 2013 -versioissa käytettäväksi sekä Power BI for Office 365 Preview -versio Office 365 -ympäristöön.

Tuoreita Power Query uutisia

Miguel Llopis tiimeineen kehittää Power Queryn esiversiota hyvin aktiivisesti ja uudistuksia julkistetaan lähes kuukausittain. Esimerkiksi viimeisimmän marraskuun päivityksen myötä Power Queryyn tuli runsaasti uusia merkittäviä ominaisuuksia:

  • Query Editorissa on nyt valintanauha , joten eri toiminnot ovat helpommin havaittavissa (hyödyllinen erityisesti aloittelevalle käyttäjälle, jolta saattoi moni hyödyllinen asia jäädä aiemmissa versioissa huomaamatta)
  • SQL-kielen käyttöä Power Query kaavoissa helpotettu,
  • useiden taulujen tuontia samasta tietolähteestä helpotettu,
  • ja paljon paljon muuta, joista löydät tarkempaa tietoa Power BI -tiimin blogiartikkelista.

Power Query on takuulla jokakontrollerin must-työkalu, johon kannattaa tutustua.

Tervetuloa myös Excel ja Power BI välineet -kurssille!Microsoft MVP (Microsoft Most Valuable Professional). Heidi toimii vanhempana konsulttina ja kouluttajana Sulavalla ja hänen keskeiseen osaamisalueeseen kuuluvat Power BI ja Excel. Hän on toiminut konsulttina, kouluttajana ja luennoitsijana yli kahdenkymmenen vuoden ajan ja kirjoittaa myös Excel ja Power BI –aiheista blogia HExcelligent.fi