Tässä ovat kaikki todelliset ystäväsi


Tässä ovat kaikki todelliset ystäväsiSaanko esitellä – kaikki ystäväsi, kaverisi, tuttavasi ja ne muut, mitä niitä nyt olikaan.

5 lähimmäistäsi

Ihmissuhdeverkostosi ydinryhmä koostuu vain 3–5 ihmisestä. He ovat niitä parhaita ystäviä. Sydänystäviä, lähimmäisiä. Niitä, joiden puoleen voi kääntyä huononakin hetkenä ja joihin pidät yhteyttä joka viikko.

15 ystävääsi

Seuraavalla intimiteettitasolla mukaan tulee kymmenisen ihmistä lisää, ei sen enempää. Heidän kanssaan vaihdat kuulumisia kerran kuussa. Teetä ja sympatiaa.

50 kaveriasi


Tähän porukkaan pidät yhteyttä, mutta epäsäännöllisesti. Olet aika hyvin kärryillä siitä, mitä heidän elämäänsä kuuluu. Jos jollekin sattuu vaikka jotain ikävää, kerrot siitä puolisollesi, mutta et järkyty syvästi.

150 tuttavaasi

Nämä ihmiset tunnet vielä nimeltä ja tiedät myös suurin piiertein ketkä heistä tuntevat toisensa. Ennen sosiaalista mediaa piditte yhtettä keskimäärin vain kerran vuodessa. Nyt vuorovaikutuksesi määrä tuon ryhmän kanssa on kasvanut. Et välttämättä ota itse yhteyttä näihin tuttaviin juuri aikaisempaa enempää, mutta olet nyt tietoinen heidän kuulumisistaan ja reagoit hienovaraisesti sopivan tilaisuuden tullen.

500 kontaktiasi

Nämä ovat ihmisiä, joita olet tapaillut hyvin satunnaisesti tai ehkä aivan äskettäin, kavereiden kavereita. Tunnistat heistä useimmat, mutta et muista millään kaikkien näiden ihmisten nimiä tai edes sitä, mistä syystä oikein tunnet heidät. Ilman Facebookin, LinkedInin, Twitterin, Foursquaren tai Pinterestin kaltaista palvelua, et pystyisi hahmottamaan tätä ryhmään oikein mitenkään.

Mitä tämä merkitsee sinulle?

Jos olet jokseenkin tyypillinen Facebook-käyttäjä, sinulla on palvelussa noin 160 kaveria. Koska luet tätä juttua, sinulla on todennäköisesti enemmän, mutta ei siitä nyt enempää. Joka tapauksessa käyt Facebookissa lähes joka päivä.

Kuinka monen eri ihmisen kanssa arvelet kommunikoivasi Facbookissa viikoittain? Entäs kuukausittain? Mieti hetki ja kirjoita luvut muistiin.

Veikkaan, että arvioit määrän reippaasti yläkanttiin. Facebookin omien tutkimuksien mukaan käyttäjät ovat tekemisissä keskimäärin vain neljän kaverin kanssa viikoittan ja kuuden kanssa kuukausittain. Siis postaat jotain kaverisi seinälle, kirjoitat yksityisviestejä, kommentoit sisältöjä tai edes klikkaat tykkää-nappia.

Vain kuuden eri ihmisen kanssa kuukaudessa! Tuntuu tosi vähältä. Näet joka päivä kymmenien ja viikossa ehkä jopa satojen ihmisten tilapäivityksiä. Aivan kuin he olisivat läsnä elämässäsi ja sinä heidän elämäsään. Niin – he ovat kyllä nyt läsnä ja näet mitä heille kuuluu. Mutta reagoit harvoin.

Tässä ei ole mitään kummallista. Sosiaalinen elämämme sosiaalisessa mediassa on rakenteiltaan hyvin samanlaista kuin se on ulkona tuolla jossain. Olemme tekemisessä pääosin saman pienen ystäväjoukkon kanssa verkossa ja sen ulkopuolella.

Vilkaisepa kännykkääsi. Sen kontaktiluettelossa on todennäköisesti yli sadan ihmisen puhelinnumero. Silti soitat 80 prosenttia kaikista puheluistasi samoille neljälle ihmiselle. Sama koskee kaikkea muuta vuorovaikutusta: olet tekemisissä 5-10 ihmisen kanssa 80 prosenttia kaikesta kanssakäymiseen käyttämästäsi ajasta.

Nämä luvut pitävät paikkansa, vaikka sinulla olisi yli 5000 kontaktia verkostoissasi. Vaikka olisit minkälainen guru. Mitä läheisempi ihminen, sitä enemmän kommunikoit hänen kanssaan. Tietenkin. Mitä läheisempi ihminen, sitä enemmän hänen tekemisensä, mielipiteensä ja jakamisensa vaikuttaa sinuun. Tietenkin.

Huono uutinen: Me kaikki toimimme loppujen lopuksi äänitorvena melko pienelle ihmisjoukolle. Hyvä uutinen: Näitä pieniä läheisten ihmisten joukkoja on todella paljon ja ne taas ovat yhteydessä toisiinsa. Jokaisella läheisellä ystävälläsi on omia läheisiä ystäviä, jotka eivät ole sinun ystäviäsi. Tavallinen ihminen on tässä kuviossa yhtä kiinnostava kohderyhmä, kuin  joku tunnettu mielipidejohtaja.

Nyt nouseekin esiin kolme mielenkiintoista kysymystä:

  1. Miten hyödynnät tavallisten ihmisten pieniä piirejä, kun haluat tehdä jotain sellaista, että ihmiset alkaisivat puhumaan yrityksestä tai brändistä? Synnyttää word of mouthia. Saada jotain leviämään viraalisti. Olipa kyseessä sitten hassu video, hyvä asiakaspalvelukokemus tai maailman pelastava vetoomus.
  2. Miten hyödynnät tavallisten ihmisten pieniä piiirejä, kun haluat suunnitella uusia tuotteita ja palveluita nykymarkkinoille? Mitä ovat uudet kiinnostavat kohderyhmät ja segmentit sosiaalisen Internetin aikakaudella?
  3. Miten hyödynnät tavallisten ihmisten pieniä piirejä kun haluat vaikuttaa ihmisiin? Saada heidät muuttamaan mielensä. Omaksumaan uutta. Vaihtamaan tuotetta tai toimittajaa.

Nämä ovat aivan olennaisia kysymyksiä kaikille yrityksille ja orgaanisaatioille, jotka haluavat menestyä nykymaailmassa.

Lisää asiasta voit lukea toukokuussa ilmestyvästä Tykkäämistalous-kirjasta.