Täydellinen päivä töissä


Täydellinen päivä töissäKello on 15:49 iltapäivällä. Pitäisi vielä sortata yksi exceli, mikä tietää ainakin 100 klikkiä ja copy-pastea. Tekisi mieli siirtyä CityVillen pariin, missä vuorossa on vuokrien kerääminen asukkailta ja sadonkorjuu, niin ikään 100 klikkiä. Miksi on tylsempää klikata 100 kertaa exceliä kuin 100 kertaa Facebookin CityVille-peliä?

Seuraavassa skenaariossa unelmoin työstä, johon on valikoitu pelien parhaat palat motivoimaan sekä tehostamaan ja ohjaamaan työtä.

Minä

Täydellisenä työpäivänä vilkaisu kalenteriin heti töihin tullessa kertoo mitä päivän työlistalla on. Vaikkapa tarjous Teräsvalumo Oy:lle, analyysi Maitokauppa Ab:lle, 10 kontaktille soittaminen ja uuteen hankkeeseen liittyvän materiaalin valmistelua. Näen heti mihin suurempaan kokonaisuuteen mikäkin tehtäväni liittyy, kuinka paljon rahaa ja pisteitä ne tuottavat minulle ja työnantajalleni, ja näen edistymispalkista suuremman tavoitteen lähestyvän samalla kun ruksin yli tehtyjä asioita. Kun tehtävä on saatu tehtyä, tililleni kilahtaa muutama piste ja ehkä jopa badge ”kymmenes läpimennyt tarjous” tai ”viikon innovaattori”. Kuukauden lopussa katsotaan kuinka monta pistettä ja badgea kukakin on tienannut ja maksetaan palkka sen mukaan. Kun pisteitä on tarpeeksi, pääsee seuraavalle levelille – vaikkapa konsultista seniorikonsultiksi.

Yhteisö

Täydellisenä työpäivänä kaikkien työntekijöidemme tuottamaa sisältöä voi hakea, lainata ja likettää ja tämä kaikki tuottaa tekijälleen mainetta ja kunniaa. Työkaverini voivat koko ajan seurata streamista mitä vaiheita olen saanut valmiiksi, tai mahdollisesti järjestelmä ilmoittaa Gantt-kaavio-tyyppisestä näkymästä milloin heitä edeltävä tehtäväni kriittisellä polulla on valmis ja he voivat ryhtyä toimeen. Kun uusi isompi kokonaisuus lyödään järjestelmään, se pilkotaan ihmisälyllä pienempiin osiin ja työntekijät voisivat varata itseään kiinnostavia, kompetenssiaan vastaavia ja kalenteriinsa sopivia tehtäviä itselleen. Valitut tehtävät ilmestyvät henkilön kalenteriin ja tehtävälistalle. Yksinkertaisimmat tehtävät, joita kukaan ei halua, joukkoistetaan yrityksen ulkopuolella mikrotöinä. Uusia ylätason hommia järjestelmään ilmestyy perinteisen myynnin kautta, mutta myös uusien tuotteiden innovoinnin myötä. Työntekijät voivat ehdottaa uusia konsepteja, joista parhaat valikoituvat äänestämällä ja erinäisten automatisoitujen pipeline-prosessien kautta.

Nykyäänhän sama työpäivä monessa yrityksessä menee siten, että jotakuinkin kaikki yllämainitut asiat pyritään hoitamaan joka yrityksen omalla CRM / ERP -järjestelmällä, eli sähköpostilla. Sähköpostilla sovitaan hommat ja lähetellään ideoita sekä tiedostoja paikasta toiseen. Palaute omasta työpanoksesta näkyy lähetettyjen sähköpostien määrässä ja oma tärkeys tulevissa. Tarkemmat kuvauksen sähköpostin väärinkäytöstä voit lukea aikaisemmista postauksistamme, tai Sulavan tietotyön tuottavuuskyselyn tuloksista. Tai mahdollisesti todeta itse omassa arjessasi.

Miksi tällainen automatisoitu ja pelillistetty järjestelmä sitten olisi jotenkin edellä mainittua parempi?

Monet peleissä esiintyvät elementit ovat ensiarvoisen tärkeitä niin ihmisten onnellisuuden ja hyvinvoinnin kuin työyhteisönkin kannalta. Kuvattu järjestelmä esimerkiksi mahdollistaa merkityksellisyyden ja saavutuksellisuuden kokemukset, jotka psykologi Martin Seligmanin mukaan lisäävät onnellisuutta. Itse väitän että ne ovat suorastaan välttämättömiä onnellisuuden saavuttamiseksi. Tohtori David Rockin mukaan status, joka käy yksiselitteisesti ilmi järjestelmän pisteitä, badgeista, titteleistä ja listoista,  on taas yksi ihmisen hyvinvoinnin edellytys. Lisäksi järjestelmä mahdollistaa hyvän työyhteisön piirteen, ylpeyden omasta työstä. Viimelopuksi pelimäisyys tekee yksinkertaisista ja tylsistä tehtävistä hauskoja kun esim. kilpaillaan aikaa vastaan. Yleisestikin toiminta tehostuu kun työntekijä tietää koko ajan mitä tehdä seuraavaksi ja sekä laadusta että määrästä palkitaan. Myös esteet ja epäonnistumiset osataan ottaa paremmin normaalina osana peliä kuin oikeassa elämässä.

Toki voidaan väittää että moinen järjestelmä terrorisoi  ihmissuhteita kun ei tarvitse enää palaveerata niin paljon, ja työn määrään ja laatuun liittyvä palkkaus voi horjuttaa turvallisuutta. Turvallisuuspointti on oikeasti hyvä – kaikille ihmistyypeille tällainen malli ei välttämättä sovikaan. Palaveerauspointti taas oli trolli – näinhän aikaa vapautuu laatuaikaan työkavereiden kanssa, voidaan vaikka turhan palaverin sijaan käydä kahvilla tai lähteä töistä aikaisemmin yksille.

Jos tuli sellainen olo että mistä näitä järjestelmiä sitten voi ostaa, meille yksi heti, minulla on huonoja ja hyviä uutisia. Huonot uutiset ovat että ei vielä mistään. Toki toiminnanohjaus-, projektinhallinta- ja asiakkuudenhallintajärjestelmissä on joitain kuvatunlaisia piirteitä, mutta tällaista kokonaisvaltaista järjestelmää ei ole muualla kuin World of Warcraftissa. Hyvä uutinen on, että me Sulavalla olemme käynnistämässä tietotyön tuottavuuden ja toimintamallien kehittämishanketta, jonka lopullinen tavoite on kehittää oma Microsoft-pohjainen työkalu tunnistamienne toimintamallien automatisoimiseksi. Peliympäristöä odotellessa hanke keskittyy hyvien käytäntöjen ja tehokkaiden toimintatapojen tunnistamiseen, missä tekemämme tutkimuksen mukaan on parannettavaa siinäkin. Jos tunsit piston sydämessäsi ja haluat osallistua hankkeeseen yrityksesi toimintatapojen parantamiseksi, ota yhteyttä!Karoliina Partanen (ent. Harjanne) toimii Sulavalla Chief Experience Officerina (CXO). Hän vastaa asiakaskokemuksen viemisestä uudelle tasolle niin tarjooman kuin asiakas- ja työntekijäkokemuksenkin näkökulmasta.