Tehotyökalut opetukseen ja koulutukseen


Tehotyökalut opetukseen ja koulutukseenMitä uutta modernit tietotyövälineet voisivat tuoda opetus- ja koulutuskäyttöön? Perinteinen kirjoista ulkoa opettelu on toivottavasti jo väistymässä ja tilalle on tulossa kovaa vauhtia ryhmä- ja projektityöluonteisia opetusmenetelmiä. Oppiminen on siis murroksessa ja uudet työtavat ja -välineet ovat tukemassa tätä muutosta.

On sanomattakin selvää, että Office 365, Office Online ja Yammer antavat yhdessä huikean valikoiman tietotyövälineitä opettajien, kouluttajien ja ohjaajien käyttöön. Outlook, Lync, OneDrive for Business sekä SharePoint Online työtilat kuuluvat Office 365 Education A2-pakettiin ja kaupan päälle tulee Yammer Enterprise -käyttöoikeus. A3-pakettiin päivittämällä saa käyttöoikeuden Office-työasemasovellukseen 5 eri päätelaitteeseen. OneDrive for Business avaa uskomattoman 1000 GB (kyllä, tuhat gigaa, yksi tera) tallennustilan jokaisen lisensoidun käyttäjän henkilökohtaiseen käyttöön. Office Online -sovelluksilla SharePoint- ja OneDrive-kirjastoihin tallennettujen dokumenttien yhteismuokkaus onnistuu sulavasti henkilökunnan kesken sekä kumppaniorganisaatioiden kanssa. Niin ja tietysti opiskelijoiden kanssa.

Uusia tuulia – Office Mix

Office Mix suunniteltiin alunperin opettajille/kouluttajille ja julkaistiin suurelle yleisölle toukokuussa 2014. Office Mix laajentaa (usein tylsähköt) PowerPoint-esitykset uudelle tasolle. Sivustollaan Microsoft viittaakin Office Mixillä tehtyihin esityksiin termeillä ”mix” ja ”lesson”, jotka kuvaavat kokonaisuutta paremmin kuin ”presentation”. Mixiin voi liittää mm. kyselyjä sekä yhdistää perinteisen ppt-esityksen rinnalle videokuvaa. Lisäksi mixiin tallentuu esityksen aikana tehdyt annotoinnit eli alleviivaukset, ympyröinnit ja muut piirtotyökaluin tehdyt merkinnät.

Julkaisu onnistuu kätevästi mix.office.com -sivuston kautta ja yleisö tarvitsee mixin käyttämiseen ja katsomiseen vain selaimen.

Oman mixin koostaminen tehdään PowerPointilla, johon pitää ensin käydä lataamassa lisäpalikka: Office Mix add-in for PowerPoint. Julkaistun esityksen näkyvyyttä voi rajoittaa eri kohderyhmille. Voit vaikkapa jakaa esityksen vain oman organisaatiosi Office 365 -käyttäjien kesken, tai kenelle tahansa, joka tietää linkin esitykseesi.

Jos haluat tutustua tarkemmin Office Mix ominaisuuksiin, kannattaa tutustua julkisesti saatavilla oleviin Office Mix Galleryn esityksiin.

Office Mix: A Quick Tour of Features
Office Mix - Quick Tour

OneNote

Mielestäni ylivoimaisesti paras tuottavuustyökalu OneNote on nyt saatavilla kaikille yleisesti käytössä oleville päätelaitteille: Windows, Windows 8, Windows Phone, Mac, iPad, Android, Amazon (Kindle Fire). Sovellukseen on tullut ja tulee jatkuvasti uusia ominaisuuksia, viimeisimpänä käsinkirjoitetun tekstin tuki Android-tableteille. Office Lens -sovellus Windows Phone -puhelimille puolestaan skannaa (ja suoristaa!) laput, kuitit ja laskut OneDriveen tallennettuun OneNote-muistikirjaan parilla painalluksella.

Koulumaailmassa OneNotea on ison veden tuolla puolen käytetty mm. oppikirjojen ja oppimismateriaalien jakamiseen sähköisesti oppilaille. Perinteiseen pdf-/paperimateriaaliin verrattuna OneNote mahdollistaa monipuolisemman sisällön ja joustavan päivitettävyyden. Opettajat ovat tehneet myöskin oppilaskohtaisia muistikirjoja henkilökohtaisten tavoitteiden kirjaamiseksi ja seuraamiseksi. Oppilaan OneNote-muistikirjaan voisi kerätä vaikka opiskelijan kompetenssisalkkua opintojen ajalta.

SharePoint-työtilojen tueksi Microsoft on julkaissut SharePoint Storeen sovelluksen, jolla on helppo luoda OneNote-muistikirjat opetuskäyttöön: OneNote Class Notebook Creator.

Yhdistettynä kannettaviin päätelaitteisiin, kuten uusi Surface 3 tai älypuhelimet, OneNote tarjoaa myös oppilaille uuden tavan kerätä, tallentaa ja jakaa tietoa. OneNote-muistikirjojen yhteiskäyttöisyys helpottaa ryhmätöiden ja projektien tekemistä.

Haasta perinteiset vihkot ja kirjat, siirry sulavaan työtapaan!