Terveisiä opintomatkalta


Terveisiä opintomatkaltaEnnen IT alalle siirtymistäni työskentelin pitkään matkailualalla. Siellä yksi tehokas osaamisenkehittämisen muoto on opintomatkat. Kohdetietoa voi toki opiskella teoriassakin, mutta parhaimmat opit varmasti saadaan käymällä kohteessa. Olet paljon vakuuttavampi asiantuntija, kun voit kertoa asiakkaalle omakohtaisia kokemuksiasi, suositella hotellia tai paikallista ravintolaa. Kulttuuriakin on vähän vaikea opiskella teoriassa. Kyllä se pitää itse kokea!

Itseasiassa IT-alalla ja matkailualalla on paljon yhteneväisyyksiä, esimerkiksi tuotteiden hankinnassa ja ratkaisuissa. Voit ostaa päiväristeilyn Tallinnaan tai ladata sovelluskaupasta appsin. Joskus käy flaxi, joskus taas ei. Tiedän myös, että on asiakkaita, jotka matkustavat seuramatkalla joka vuosi samaan kohteeseen ja samaan hotelliin. Jotkut vievät jopa omat leivät ja kahvit mukanaan, ettei vaan paikallinen kulttuuri pääsisi vaikuttamaan lomarutiineihin. Tällaisia ovat myös harmittavan useat IT-hankkeet. Hankitaan vuosi toisensa jälkeen uutta tekniikkaa, mutta mikään ei saa muuttua!

Sitten on myös niitä reppureissaajia, jotka matkustavat ilman mitään päämäärää niin kauan kun rahat riittävät ja tulevat sitten joko omin voimin tai jonkun muun kustannuksella takaisin kotiin. Tällaisista IT-hankkeistakin olen kuullut!

Jos haluat matkustaa laadukkaasti ja kustannustehokkaasti, valitse silloin nk. Teemamatka. Ne ovat ammattitaitoisten kohteen ja kulttuurin jo tuntevien asiantuntijoiden tuottamia. Hotellit ja ravintolat on laatutarkistettu, päivän ohjelma ja retket suunniteltu juuri sinun valitsemasi teeman mukaisesti. Oppaanasi on teemaan vihkiytynyt opas, jonka puoleen voit aina kääntyä, jos sinulla on jotain ongelmia matkallasi. Teemamatkalla tiedät mistä olet maksanut ja saat taatusti rahoillesi vastinetta. IT hankintoja vastaavalla takuutoimituksella voit hankkia täältä.

Matkailuala koki suuren toimintamallimuutoksen vuosituhannen vaihteessa. Lähes kaikki osto-, myynti- ja hankintamallit menivät uusiksi. Tuosta muutoksesta selvisivät vain ne yritykset, jotka pystyivät muuttumaan samassa tahdissa. ”Entä jos pilvipalveluita myytäisiin kuin lentoja”? Tätä visioi myös VMwaren Suomen johtaja Tuomas Mäkinen artikkelissaan. Hyviä kopioitavia käytäntöjä matkailualalta on siis lukemattomia!

Mitä opin omalla matkallani

Olin itse reilun vuoden ajan opintomatkalla suuren suomalaisen IT-toimittajan palveluksessa ja sain tutustua moniin erilaisiin kulttuureihin, opin tuntemaan rautaisia asiantuntijoita, sain nähdä huikeita prosesseja, toiminnanohjauksia ja useita muita järjestelmiä sekä sain olla mukana hienoissa hankkeissa ja tavata lukuisia asiakkaita eri toimialoilta. Tämä tekemäni opintomatka oli ehkä elämäni antoisin ja opettavaisin, mutta se päättyi tällä viikolla palatessani Sulavan palvelukseen.

Matkaani voisi melkein verrata maailmanympärysmatkaksi. Niin paljon ideoita ja ratkaisuja tarttui mukaani ja tuskin maltan odottaa, että pääsen niitä sulavasti kehittämään ja hyödyntämään tulevissa projekteissani.

Sain opintomatkallani myös olla paljon tekemisessä julkisen sektorimme hankintojen kilpailutuksissa ja se jos mikä, on jo nykyisellä mallillaan eräänlainen show-ilmiö. Ainesta siinä olisi vaikka viikoittaiseksi TosiTV viihdeohjelmaksi. Ohjelman nimi voisi olla vaikka TPOF (The Partner of Finland) tai Hilman jäljillä! Parhaat konseptit voisi kopioida vaikka TVOF, Talent ja BB ohjelmista. Asiantuntijaraati valitsisi ensin finaaliin päässeet toimittajat, jotka sitten esittelevät suorassa lähetyksessä taitojaan ja katsojat lopulta äänestäisivät voittajan. Mitä huikeita live-esityksiä ja ratkaisumalleja saisimmekaan nähdä! Sulava onkin jo aloittanut mahdollisten tuotantoyhtiöiden kartoituksen.

Opintomatkakonsepti toimii osaamisenkehittämisenä siis myös IT-alalla. Sulava on tässäkin erinomainen suunnannäyttäjä. Kiitos, että sain tämän matkan tehdä!

Kun haluat kulttuurinmuutosta, toiminnankehittämistä apukäsiä ja asiantuntijuutta kehityshankkeesi toteuttamiseen, ole yhteydessä. Tehdään matka yhdessä, laatutakuulla!