Työ-Skypen pienet ja suuret uutuudet


Työ-Skypen pienet ja suuret uutuudetskypecallOffice 365:n Skype for Business -palvelu ei usein ole otsikoissa. Tietotyön nopein kehitys näyttää tapahtuvan tällä hetkellä esimerkiksi Office 365:n Groups-toiminnossa. Toisaalta Skype on jo vakiinnuttanut paikkansa organisaatioiden käytännön standardina – miittarit ja Jabrat ovat arkipäivää isossa osassa yrityksiä. Silti Skype for Business kehittyy pilvessä koko ajan, ja vielä kahdella eri rintamalla. Pienten parannusten lisäksi luvassa on isoja mullistuksia puhelinintegraation osalta.

Kuinka uutuuksia pääsee testaamaan?

Skype for Business eroaa muista Office-sovelluksista siinä, että Windows-työpöytäsovellusta lukuunottamatta muut toiminnot eivät ole yleensä First Releasen kautta testattavissa. Skype-tuoteryhmällä on oma Skype Preview -portaali, jossa voi hakea erilaisten esiversio-ominaisuuksien testaukseen. Jokaisella ominaisuudella on omat ehtonsa siitä, millaisia organisatioita testaajiksi huolitaan.

Pienet parannukset

Selainkäyttö. Skype4B on käytettävissä Office 365:n selainsähköpostin kautta. Keskustelutoiminnallisuus on tullut mukaan myös dokumenttien editointiin Office Onlinessa.

Skype4B-työpöytäsovellus kehittyy vauhdilla, varsinkin jos testaa Office 365 ProPlussan First Release for Current Channel -versioita. Jossain vaiheessa sovellukseen ilmestyi mm. toiminto joka liitti käyttäjän automaattisesti miittareihin niiden alkamishetkellä. Tästä tuli kai kipakkaa palautetta, kun toiminto katosi. Uutena parannuksena on vastikään ilmestynyt automaattinen audiolähteen vaihdon tunnistus – jos liität kuulokkeet, ehdottaa sovellus niiden käyttöön vaihtamista kesken olevassa puhelimessa. Myös uusi Mac-sovellus kehittyy vauhdilla.

Palaverisisäänsoiton parannukset. Microsoft toi keväällä tarjolla palaverisisäänsoiton, josta kirjoitin aiemmissa Skype-vinkeissä. Sisäänsoitto on saanut pari hyödyllistä lisätoimintoa. Toll free -numerot mahdollistavat osallistujille soittamisen täysin ilmaiseksi – kulut maksaa isäntäorganisaatio Office 365 -portaaliin ladatuilla krediiteillä. Toinen hyvä ominaisuus on palaverikohtaiset palaverikoodit. Aiemmin koodi on ollut käyttäjäkohtainen, mikä on saattanut aiheuttaa hämmennystä perättäisissä palaverissa. Nyt Preview-portaalissa voi rekisteröityä tuon toiminnon käyttöön, jonka jälkeen jokaisella palaverilla on uniikki koodi.

Näytön jako Skype4B:ssä on perustunut etätyöpöytäteknologiaan. Microsoft on muuttamassa työpöydän jakoa videopohjaiseksi, jolloin jako toimii pienemmällä viiveellä sekä hitaammilla yhteyksillä. Muutos jaellaan lähiviikkoina tuotantoon, ja vaatii viimeisimmän version Skype4B-sovelluksesta.

Multiregion-tuki. Skype4B:n pilvipään palvelut on tarjottu tähän asti organisaation kotimantereen palvelinkeskuksista, olivat käyttäjät missä päin maailmaa tahansa. Nyt Microsoft on tuomassa mallia, jossa Skype4B:n osalta käyttäjiä voi hajauttaa eri mantereiden palvelinkeskuksiin. Esiversioon voi hakea Preview-portaalissa.

Joka palaverista Skype-palaveri. Preview-portaalissa voi hakea myös esiversioon toiminnosta, joka tekee jokaisesta Exchange-palaverista automaattisesti Skype4B-palaverin. Kuulostaa must-toiminnolta läsnätyötä tosissaan kehittäville organisaatioille.

Surface Hub. Älykkäästä all in one -neuvottelulaitteesta on tullut tunnettu brändi, ja laitteita menee organisaatioissa vauhdilla koekäyttöön.

Entä ne mullistukset?

Microsoft haluaa tehdä Skype4B:stä organisaation viestinnän keskuksen, ja se tarkoittaa seuraavaksi puhelinpuolen haltuunottoa. VoiP-ratkaisuja on voinut paikallisten Skype4B-ympäristöjen ja puhelinvaihteiden avulla tehdä jo pitkään, mutta projektit ovat usein olleet työläitä ja vaatineet puhelinoperaattorin osallistumista. PSTN Calling eli täysi puhelinintegraatio pilven kanssa mahdollistaa organisaation puhelinnumeroiden siirtämisen pilveen, jolloin puheluita voidaan soittaa ja vastaanottaa pilvi-Skypen kautta.

PSTN Calling lähtee leviämään Yhdysvalloista maa kerrallaan. Jos mietit VoiP-ratkaisuja organisaatiossasi, pidä tämä mielessä, sillä tulevaisuus on pian Suomessakin!Tags: