Unelmointi loppuu siihen kun kiekko putoaa jäähän


Unelmointi loppuu siihen kun kiekko putoaa jäähänOtsikko on suora lainaus JYP:n pelaajan haastattelusta, ennen ratkaisevia SM-liigan finaaliotteluita. Tuohon lauseeseen kiteytyy kaikki se mitä tarvitaan, että tuloksia syntyy ja voittoja tulee. Ja ilmeisesti muutkin joukkueen pelaajat olivat sisäistäneet tuon sanoman, koska mestaruus tuli. Se ei varmaakaan tullut helpolla ja siihen vaadittiin kovaa työtä ja joukkueen jokaisen jäsenen kurinalaista toimintaa.

En pidä itseäni minään jääkiekon asiantuntijana, mutta minua kiehtoo siinä se, että tuota 60 minuutin suoritusta voidaan hyvin verrata aika moneen työyhteisöissä tehtävään suoritukseen, esimerkiksi projektijohtamiseen. Joukkueella tulee olla luotettava ja taitava johtoryhmä, joka osaa tehdä oikeat valinnat pelivälineistä ja pelaajista. Näin tulee olla myös yrityksissä. On osattava unelmoinnin kautta luoda strategiat, ja paras tulos syntyy kun joukkueen jäsenet otetaan siihen hyvin varhaisessa vaiheessa mukaan. Yhteisöllisyys sitouttaa pelaajat ihan toisella tasolla ja luottamus joukkuetovereihin sekä johtoryhmään kasvaa.  Joukkueen jäsenet oppivat tuntemaan toistensa heikkoudet ja vahvuudet ja näin jokainen löytää luonnollisella tavalla oman paikkansa ja roolinsa.  Kun vahvan ja kokeneen pelaajan ketjukaveriksi laitetaan nuorempi tulevaisuuden lupaus, onnistumisia tapahtuu varmasti. Nuori nälkäinen pelaaja saa lisää luottamusta, ja hän ottaa ehkä jopa tiedostamattomia riskejä, joiden kautta usein tulee myös onnistumisia.

Kehitysprojekteissa on aina oltava tavoitteena mestaruus

Kehitysprojektit ovat yrityksille jokapäiväistä arkea, mutta miten varmistetaan, että jokaisen projektin päätteeksi mestaruuspokaali nostetaan voiton kunniaksi? Ensin tulee valita ammattitaitoinen projektin johto, joka osaa johtaa joukkuetta ja tehdä tarvittavat pelaajavalinnat. Projektin resursointi on yksi avain onnistumiseen. Hyvin usein siihen ei kiinnitetä tarpeeksi huomiota, vaan projektiryhmän jäsenet haalitaan kasaan yrityksen organisaatiosta, jossa heillä on jo ennestään vastuu jostain muusta toiminnosta. Projektiryhmän jäseniltä tulee ehdottomasti tietoisesti vapauttaa aikaa projektin tehtävien hoitamiseen.

Seuraavaksi tulee valita oikea toimittaja. Jos kysymys on uuden teknologian hankinnasta, kannattaa jopa käyttää ulkopuolista apua valintaan. Tarjouspyyntöjen tekeminen ja toimittajien tarjousten tulkitseminen on ihan oma tieteenlajinsa.

Kehitysprojektilla, vaikka vain hankittaisiin uutta teknologiaa, tulee olla aina tavoitteena liiketoiminnan kehittäminen. Kun tämä tavoite on määritelty, on helppo laatia suunnitelma ja valita joukkue.  Aikataulu on ehkä vähän pidempi kuin jääkiekko-ottelun 60 minuuttinen, mutta samat roolit löytyvät myös kehitysprojektista. On hyökkääjiä, puolustajia, maalivahti ja tuomarit. Valmentajat, huoltajat sekä joukkueenjohto pitävät huolta, että unelma (visio) on kaikille sama ja selkeä. Pääasia on että kiekkoa pelataan koko ajan ja tuloksia syntyy.  Jäähyjäkin voi antaa ja jopa joskus ottelurangaistukset olisivat suotavia. Nämä kaikki kehittävät joukkuetta entistäkin parempaan suoritukseen. Hienoa olisi, jos kehitysprojektissakin laskettaisiin tehopisteitä tai maalivahdin torjuntoja. Peliminuutteja taidetaan aika useassa projektissa jo laskeakin.

Näin jääkiekkohuuman vallatessa Suomen haluan toivottaa onnea JYP:lle Suomen mestaruudesta sekä lähettää kaikkien sulavalaisten puolesta tsemppiä koko Suomen MM-jääkiekkojoukkueelle. Nyt on vielä hetki aikaa unelmoida!