Uuden sukupolven BI ja CRM Online -raportointi


Uuden sukupolven BI ja CRM Online -raportointiMicrosoft julkisti viime vuoden lopussa uuden sukupolven Power BI -ratkaisun esiversion. Eilen alkaneen Convergence-tapahtuman yhteydessä ilmoitettiin, että tähän asti vain Pohjois-Amerikassa tarjolla ollut palvelu on nyt saatavissa kaikkialla. Tämä oli erittäin tervetullut ja odotettu tieto, sillä uusi Power BI -palvelu sisältää useita kiintoisia ja tervetulleita ominaisuuksia kuten:

Henkilökohtaisesti mielenkiintoisin uudistus oli kuitenkin uudessa Power BI -esiversiossa oleva entistä toimivampi tapa muodostaan raportteja CRM Onlinen tiedoista ja päivittää niiden sisältöä automaattisesti. Miten tämä uusi palvelu sitten eroaa jo aiemmin käytössä olleesta Power BI for Office 365 -palvelusta ja miten raporttien muodostaminen käytännössä tapahtuu?

Power BI koontinäytto
Power BI for Office 365

Power BI for Office 365 on jo hyvän aikaa käytettävissä ollut palvelu, jossa Excel 2013 -ohjelman ja siihen asennttavien lisäosien (PowerQuery, PowerPivot, PowerView) avulla luodaan raportti omalla työasemalla ja julkaistaan se muiden nähtäväksi SharePoint Online -palvelussa. Vaikka yhteys esimerkiksi CRM Onlinen tietoihin onnistuu, ei raportin sisältö päivity automaattisesti.

Power BI esiversio (preview) ja Power BI Designer

Excelin lisäosiin ja SharePoint Onlineen pohjautuneen ratkaisun rinnalle on kehitetty itsenäinen Power BI -palvelu. Raporttien muodostaminen ei enää edellytä Excel 2013 -lisäosien tai Office 365 -palvelun käyttöä.

Uuden Power BI -portaalin raportit ja koontinäytöt luodaan suoraan palvelussa selaimen avulla tai erillisen, työasemalla asennettavan, Power BI Designer -ohjelman avulla. Power BI Designer -ohjelma yhdistää osittain Excelin lisäosien (Power Query, Power View ja Power Pivot) -ominaisuuksia.

HTML 5 –pohjainen Power BI –portaali, samoin kuin Power BI Designer, sisältää valmiit yhteydet joukkoon suosittuja pilvessä toimivia sovelluksia, kuten esimerkiksi Zendesk. Facebook, Salesforce ja Dynamics CRM Online.

Power BI for Office 365 Power BI -portaali
Raporttien luontityökalu Excel 2013 + PowerXXX -lisäosat Power BI Designer tai internet-selain
Raporttien julkaisupaikka SharePoint Online Power BI -portaali
Raporttien päivittyminen Käsin Ajastetusti

Raportin luonti CRM Onlinen tiedoista / Power BI Designer

Kun Power BI Designer on asennettu omalle koneelle, voidaan muodostaa yhteys tietolähteeseen. CRM Onlinen tapauksessa annetaan OData-palvelun URL-osoite sekä kirjautumistiedot. Tämän jälkeen valitaan halutut taulut ja kentät, joiden perusteella raportti muodostetaan. Myös itse luotujen entiteettien tauluja sekä vakioentiteettihin luotuja omia kenttiä voidaan hyödyntää.

Luo tietojoukko

Valitut taulut ja kentät muodostavat tietojoukon, jota voidaan käyttää useamman kuin yhden raportin muodostamiseen.

Power BI Designer kaavioKun raportti on valmis, niin Power BI Designer -tiedosto tallennetaan ja ladataan Power BI -portaaliin, jossa raporttia voidaan edelleen muokata. Samoin uusia raportteja voidaan muodostaa portaalissa käyttäen hyväksi portaaliin ladatun tiedoston sisältämää tietojoukkoa (data set).

Get Designer file

Power BI -portaalissa on myös erittäin toivottu mahdollisuus päivittää raportin tietojoukkoa. Päivitys voi tapahtua vain kerran päivässä, mutta monessa tapauksessa se on riittävä päivitystiheys. Tietojoukon päivitys

Lopuksi

Uusi Power BI -portaali yhdessä Power BI Designerin kanssa mahdollistaa entistä joustavamman ja tehokkaamman Power BI -käytön. Ota yhteyttä jos haluat lisätietoja Power BI -palvelun mahdollisuuksista ja esimerkiksi CRM Onlinen tietojen raportoinnista.