Uudistuksia, pilveä, mobiliteettia ja lisää sosiaalista teknologiaa


Uudistuksia, pilveä, mobiliteettia ja lisää sosiaalista teknologiaaMicrosoft julkaisee hetken kuluttua Microsoft Dynamics CRM 2011 Q2/2012-päivityksen. Microsoft toteuttaa siis toteuttaa nykyistä linjaansa, jonka mukaan CRM päivittyy kaksi kertaa vuodessa  (Q2 sekä Q4).

Tämä päivitys on, jälleen kerran, merkittävä Dynamics CRM:n käyttäjille. Keskityn kuitenkin tässä kirjoituksessa miettimään päivitystä hieman laajemmassa perspektiivissä.

CRM:n päivitys ilmentää täydellisesti nykyajan tietojärjestelmiä ja pilvipalveluita :

  • Päivitys tulee CRM:n hankkineille ilmaiseksi – ja luonnollisesti CRM Online-pilvipalvelun käyttäjille automaattisesti
  • Päivitys sisältää laajat mobiilipalvelut
  • Päivitys korjaa CRM:n keskeisen puutteen, eli lisää IE:n lisäksi tuen kaikille yleisimmille selaimille
  • Päivitys parantaa merkittävästi sosiaalisen teknologian hyödyntämistä
  • Päivitys sisältää nipun valmiita toimialakohtaisia malleja
  • Päivitys tuo tuen SQL Server 2012-alustalle
  • Microsoft julkaisi hyvissä ajoin tiedot tulevista uudistuksista

Microsoftin Online-palveluiden käyttäjät ovat tottuneet saamaan vastaavia päivityksiä säännöllisesti. Myös esimerkiksi On-Premises SharePointin päivitykset ovat sisältäneet uusia toiminnallisuuksia. CRM on kuitenkin aivan oma lukunsa, sillä useasti vuodessa ilmestyneet päivitykset ovat tuoneet todella merkittäviä uusia ominaisuuksia. Nämä päivitykset ovat jälleen yksi hyvä syy siihen, miksi valmistuotteita ei pidä räätälöidä pilalle. Jos ilmaisten päivitysten päivitysten asennus viivästyy tai päivityksestä aiheutuu kohtuuttomia kustannuksia, kannattaa todellakin miettiä miksi näin on ja miten tällaiseen tilanteeseen ollaan päädytty. Ja erityisesti tästä kannattaa oppia tulevaisuuden varalle. Ja kyllä vain – vastaavat päivityssyklit ovat tulleet tai tulevat kaikkiin Microsoftin tuotteisiin. Toimialakohtaiset mallit vähentävät myös omalta osaltaan räätälöintitarvetta.

Sovellusten käyttö matkapuhelimilla alkaa olla itsestäänselvyys – tai ainakin sen pitäisi jo olla. Windows Phone tarjoaa kattavimmat välineet tietotyöhön, Dynamics CRM tulee sen lisäksi käyttöön myös iPhonella, Androideilla, Blackberryllä sekä iPadilla. Selaimista tuettuja ovat jatkossa IE:n lisäksi Firefox, Chrome ja Safarin iPad- ja Mac-versiot. Microsoft on julkaissut mm. OneNotesta, Lyncistä ja Xbox-lisäsovelluksista versiot eri mobiilipäätelaitteille ja käytännössä kaikki Microsoftin tuotteet ovat nyt käytettävissä eri selaimilla. Näin sen pitää tietysti ollakin.

Edellinen, lokakuussa 2011 julkaistu, CRM:n päivitys toi tullessaan sosiaalisen median perustoiminnot CRM:ään. Nyt näihin toimintoihin lisätään mm. “like”- ja “dislike”-toiminnot sekä filteröinnit. Palvelut siis muistuttavat sekä toiminnoiltaan että käyttöliittymältä entistä enemmän esimerkiksi Twitteristä ja Facebookista tuttua käyttötapaa. Ei tarvitse olla kovinkaan kummoinen ennustaja uskaltaakseen veikata, että vastaavat toiminnot tulevat muihinkin Microsoftin tuotteisiin.

Pilvipalveluiden käyttäjille tämäkin uudistus on erityisen herkullinen. Mobiili-clientit tulevat automaattisesti käyttöön pilvipalveluiden asiakkaille. Microsoft julkaisi Lyncin mobiilipalvelut yli kaksi kuukautta sitten. Monella kotimaisella organisaatioilla näitä ei ole vieläkään käytössä, koska palvelutarjoajat eivät ole syystä tai toisesta saaneet palvelinpään päivityksiä asennettua. Lyncin pilviversiossa mobiilipalvelut tulivat tietysti samantien käyttöön ja tietohallinto ei siten joutunut vastailemaan kaikille mobiiliclientin ladanneille: “Pahoittelut, ei toimi koska XXXXX ei saa palvelimiaan päivitettyä”. CRM:n päivityksen ohessa Microsoftin pilvipalveluiden SQL Serverit päivitetään myös SQL Server 2012-ympäristöön – automaattisesti, ilman kustannuksia. Näin me pääsemme heti nauttimaan uusimman SQL Serverin ominaisuuksista.

Microsoftin pilvipalvelinkeskuksilla on mm. ISO 27001-, SAS70 Type II- ja Sarbanes-Oxley-sertifioinnit. CRM Online lisää joukkoon mm. Safe Harborin, Data Processing Agreementin, HIPAA:n ja EU Model Clausesin. Harva käyttöpalvelutarjoaja pääsee lähellekään vastaavaa tasoa.

Ei ole sattumaa, että Microsoft toteaa “Microsoft has invested in cloud computing and services as a key strategy for the future of our business”. Viimeistään CRM:n tuoreimman päivityksen myötä jokaisen organisaation tulisi herätä miettimään laajasti pilvipalveluiden tarjoamia mahdollisuuksia. Tämä päivitys näyttää malliesimerkin siitä, miten pilven hyödyntäminen laskee kustannuksia, lisää tietotyön mielekkyyttä ja tehokkuutta sekä vapauttaa organisaation ajan sekä resurssit järkevään ja tuottavaan työhön. Ja vaikka palvelut ottaisikin käyttöön paikallisesti, niiden käyttöönotossa kannattaa noudattaa pilvipalveluista tuttua filosofiaa. Harva meistä jää kaipaamaan esimerkiksi jättimäisiä räätälöintiprojekteja ja tai käsittämättömiä versiopäivityksistä aiheutuvia riskejä ja kustannuksia.Aki on Sulavan perustajaosakas ja toimitusjohtaja. Aki on työskennellyt IT-alalla vuodesta 1992 lähtien. Hän on ollut jo vuosikausia yksi Suomen arvostetuimmista IT-vaikuttajista. Sulavan projekteissa Aki osallistuu mm. uusien palveluiden innovointiin, tiekarttojen laatimiseen sekä asiakkaidemme johdon ja tietohallinnon sparraukseen.