Uusi saitti – mutta miksi?


Uusi saitti – mutta miksi?Onsightin julkinen verkkosivusto https://sulava.com on ollut olemassa pian viisi vuotta. Ensimmäinen vuosi pärjättiin hyvin alkeellisella “teen itte”-mallisella ASP.NET-tekniikkaan pohjautuvalla sivulla. Siis sivulla, ei sivustolla. Firman nimi, logo ja yhteystiedot – hyvä siitä tulee!

Jossain vaiheessa vuotta 2010 huomasimme, että ehkä SharePointilla olisi fiksua tehdä omat sivumme, kun pääosa siitä työstä jota silloin teimme, oli nimenomaan SharePoint Server 2010-pohjaista koulutusta ja konsultointia. Kuten aina, myös tällä kertaa suutarin lapsen kengille ei meinannut riittää aikaa, joten SharePoint-pohjaista saittia työstettiin aina kun ehdittiin – eli iltaisin ja viikonloppuisin. Sinänsä ongelma ei ollut oma osaaminen tai kyky tehdä SharePointilla ratkaisuja vaan yksinkertaisesti ajan puute ja priorisointi. Tuntui järkevämmältä (= pakolliselta) rakentaa yrityksen liikevaihtoa ja asiakkuuksia, kuin nykertää omaa weppisaittia kasaan parhaimpaan prime timeen, joka siis oli 24/7, kuten pienyrityksissä niin usein.

Oikeastaan koskaan ei tuntunut löytyvän riittävästi aikaa, ehtimistä ja visiota rakentaa saittia täysin alusta uudelleen. Pieniä räätälöintejä, paikkauksia ja pienkehitystä tehtiin melkeinpä joka kuukausi, sinne tänne. Saitti toimi, ja suuremmista asioista ei niin uskallettu haaveilla. Tavallaan pidimme kunnia-asiana, että ainakin oma saitti on tehty SharePointilla. Hiljalleen muuallakin alkoi näkyä kotimaisia verkkosivustoja, jotka oli runnottu kasaan SharePointilla. Usein näiden projektien tilaajat olivat suuria pörssiyrityksiä ja projektit pitkiä ja työläitä.

Pohdimme jälleen, onko pienellä yrityksellä kapasiteettia, kaistaa ja taloudellista mahdollisuutta ylläpitää omaa sivustoa alustalla, joka on selvästi luontevin järeisiin dotcom-tyyppisiin palveluihin. Pieneltä tuntuvat asiat kuten responsiivisuus, mobiilinäkymät, sisällön tehokkaampi ylläpito ja erilaiset lisätoiminnallisuudet ovat aina olleet SharePointissa melko työläitä toteuttaa. Toisaalta samalla tuli vapaus tehdä “mitä tahansa”.

Kun vain olisi sitä aikaa.

Alkusyksystä 2013 pyörittelimme WordPress-alustaa omissa testeissämme. WordPress on entuudestaan tuttu jo vuosien varrelta mutta ei varsinaisesti koskaan Onsightin ydinosaamista. PHP-pohjainen räätälöinti ei ole koskaan houkutellut liiketoiminnallisesti. Microsoftin ryhdyttyä tarjoamaan WordPressiä valmiina SaaS-palveluna Windows Azuressa en malttanut olla koeponnistamatta pitkään muhinutta ajatusta oman saitin toteuttamisesta WordPressillä. Tuumasta toimeen!

Palvelun pystytys

 

Windows Azuren kauneus on yksinkertaisuudessa ja samalla joustavuudessa. Palvelun luonti onnistuu näppärästi selaimella:

image  

Provisioinnin jälkeen hallintanäkymään siirrytään valitsemalla äsken luotu WordPress-sivusto:

image

Hallintasivustolta näyttää yleisnäkymän kuormituksesta ja palvelun käytöstä:

image

Sekä varsinaisten resurssien (prosessoriytimen kuormitus ja muistinvaraus), josta Azuressa oikeastaan pääosa kustannuksista kertyy:

image

Jäljelle ei tämän infratyön jälkeen jää muuta kuin varsinaisen sovelluksen, eli WordPressin, käyttöönotto ja konfigurointi. Hallintapaneeli WordPressissä on hyvin perinteinen julkaisujärjestelmien hallintanäkymä:

  image  

Sinänsä WordPressin viilauksessa ei ole suuriakaan ihmeellisyyksiä mutta vahvasti Microsoft-lasien läpi katsomalla on varsinainen ylläpito ja hallinta melko kömpelöä ja vanhanaikaista. Kaikkeen tietysti tottuu mutta alkukantainen ajatus yksittäisten sivujen luomisesta ja rakenteen hallitsemisesta muualta, ilman visuaalista vastinetta lopputuloksesta, on hankalaa. Huomasin jatkuvasti pitäväni kahta selain-tabia auki. Raivoisaa refreshin painelua toisessa, kun hallintapaneelin kautta on tehty pieniä viilauksia.

Päädyimme Scroller-teemaan, joka tekee automaattisesti tärkeimmät ominaisuudet joita uudelta sivustolta vaadittiin: responsiivisuus, mobiililaitteiden laajempi tuki ja parallax-scrollaus.

Lopputulos – ja kannattiko?

Viikko sitten siirsimme vanhan Onsight.fi SharePoint-alustan ansaitulle eläkkeelle ja ohjasimme liikenteen Azuressa pyörivään WordPressiin. On toisaalta aikaista pohtia mikä tulee jatkossa toimimaan paremmin, mutta alkuponnistelujen jälkeen sisällön ylläpito ja hallinta tuntuvan sujuvan vähintään yhtä hyvin kuin ennenkin.

Entä SharePoint? Eikö se yksinkertaisesti sovi verkkopalvelun alustaksi? Sopii se – mutta tietyin rajoituksin. Selkeimpinä ulkoasuun ja lisätoimintoihin liittyvän työn määrä, johon pienellä yrityksellä kuten Onsight, ei aina ole aikaa tai resursseja. Lisäksi yrityksille, joille Microsoft-kumppanuus ei suoranaisesti salli SharePoint Server 2013:sta lisenssejä, voi pelkkä lisenssikustannus olla rajaava tekijä.


Twitter: @jussiroine