Uusi vuosi, uusi Sulava


Uusi vuosi, uusi SulavaOnsight Helsinki perustettiin vuonna 2008, Sulavan liiketoiminta käynnistyi vuonna 2011. Nyt alkanut vuosi 2018 on ensimmäinen yhteisellä taipaleellamme yhtenä yrityksenä. Viime vuonna teimme noin yhdeksän miljoonan euron liikevaihdon ja työllistimme vuoden 2017 lopussa seitsemänkymmentä ammattilaista. Tänä vuonna liikevaihtomme kasvaa kymmeniä prosentteja ja vuoden lopussa työntekijämäärämme on suuruusluokkana sata. Henkilöstömme omistama kasvuyrityksemme on luonnollisesti ollut jokaisena vuonna selkeästi kannattava ja sitä olemme jatkossakin.

Olen itse ollut yli kaksikymmentä vuotta töissä Microsoftin kumppaneilla. Työpaikkani ovat aina olleet mukavia, mutta Sulava on tässäkin suhteessa aivan omaa luokkaansa. Opin joka päivä jotain uutta työkavereiltamme ja asiakkailtamme. Me emme pelkästään ole kehityksen huipulla, vaan me luomme uudenlaista tulevaisuutta. Vihdoin olemme siinä, miksi yrityksemme aikanaan perustettiin – voimme aidosti muokata asiakkaidemme toimintaa paremmaksi ja samalla mahdollistaa kaikille mukavamman työympäristön.

Parhaat työntekijät ja osaajat

Sulavan työntekijöillä on niin paljon tutkintoja ja sertifiointeja, että niiden luetteleminen ei ole enää merkityksellistä. Suurin yksittäinen tekijä on kuitenkin porukkamme osaaminen ja asenne. Mihin tahansa kysymykseen löytyy aina vastaus. Ja ihmisiltä löytyy jatkuvasti hyviä kysymyksiä. Avoimessa ja positiivisessa ilmapiirissä on helppoa oppia uutta. Uudet työntekijät löytävät vanhoista mentorit ja samalla jokainen tuo jotain uutta ja ainutlaatuista yhteisöömme. Palkkaamme jatkuvasti uusia ihmisiä, sekä senioriosaajia että tulevaisuuden tähtiä ja kaikkea tältä väliltä. Yksi tavoitteemme on aina ollut jakaa osaamistamme, sekä talon sisällä, asiakkaillemme että koko ekosysteemille.

Yksi konkreettinen esimerkki osaamisestamme on se, että voin itse keskittyä asiakkaidemme kanssa tulevaisuuteen. Käynnissä olevat ja menneet yhteiset hankkeet on hoidettu ammattimaisesti ja sovitusti, joten kenenkään aikaa ei kulu turhaan riitelyyn ja syyllisten etsimiseen. Toinen esimerkki on se, että asiakkaamme eivät välttämättä kaipaa minua tulevaisuuden visiointiin – meiltä löytyy lukuisia vähintään yhtä kokeneita osaajia.

Parhaat asiakkaat

Asiakaslistamme on todella upeaa luettavaa. Lähes kaikki suomalaiset menestyneet perheyhtiöt ovat asiakkaitamme, samoin top 50-pörssiyhtiöistä yli 75% ovat asiakkaitamme. Teemme jatkuvasti upeita hankkeita myös julkishallintoon ja kolmannelle sektorille. Minulla on ilo päivittäin kertoa erilaisissa tapaamissa asiakkaidemme onnistumisista. Olen todella ylpeä siitä, että saamme tehdä töitä näin mahtavien ihmisten ja organisaatioiden kanssa. Sulavan hankkeet eivät koskaan rajoitu vain tietohallintoon, vaan olemme aidosti mukana kehittämässä asiakkaidemme päivittäistä toimintaa kaikilla osa-alueilla. Kun me puhumme digitalisaatiosta, me myös tarkoitamme digitalisaatiota – eli aidosti muutamme toimintaa emmekä vain siirrä vanhoja malleja hieman sähköisempään muotoon.

Parhaat koulutukset

Meillä on tällä hetkellä seitsemän fyysistä koulutusluokkaa Helsingin ydinkeskustassa. Tavoitteenamme on tuplata luokkien määrä tänä vuonna. Luonnollisesti järjestämme perinteisen koulutuksen lisäksi jatkuvasti sähköisiä koulutuksia erilaisissa formaateissa, mutta fyysisellä läsnäololla on oma roolinsa uuden oppimisessa nyt ja tulevaisuudessa. Meillä on jatkuvasti kehittyvä kokoelma julkisia kursseja, mutta näiden ohella asiakaskohtaisten koulutusten määrä kasvaa jatkuvasti. Julkisilla kursseilla opetetaan asiat yleisellä tasolla, asiakaskohtaisissa koulutuksissa taas voidaan hyödyntää asiakkaan oikeaa ympäristöä ja sisältöä.

Valtaosa työntekijöistämme pitää koulutuksia, jotkut päätyönään ja toiset muutaman kurssin vuodessa – useimmat jotain tältä väliltä. Mistään muualta ei löydy vastaavaa määrää osaamista saman katon alta tietotyön ja Microsoftin ratkaisuiden tiimoilta. Tänä vuonna koulutustarjoamamme on laajempi kuin koskaan ja lanseeraamme pitkin vuotta uudenlaisia malleja ja menetelmiä koulutukseen – sekä sähköisesti, meidän luokissamme että asiakkaidemme tiloissa ja erityisesti näiden yhdistelminä.

Microsoft-kumppanuus

Sulava on alusta asti keskittynyt tuottamaan asiakkaillemme lisäarvoa perustuen Microsoftin teknologioihin ja pilvipalveluihin. Meillä on tietysti kymmenkunta kultakompetenssia sekä lukematon määrä erilaisia palkintoja ja sertifiointeja. Itse olen näistä tietysti ylpeä, mutta todellinen kumppanuus on kuitenkin jotain aivan muuta. Olemme mukana kymmenissä Redmondin tuoteryhmien ohjelmissa, useissa ainoana suomalaisena tai pohjoismaisena yrityksenä. Meillä on aidosti mahdollisuus vaikuttaa siihen, mihin suuntaan Microsoft tuotteitaan kehittää. Yksi konkreettinen osoitus tästä oli viime vuotinen one-on-one -tapaaminen Satya Nadellan kanssa. Oli upeaa saada suoraan häneltä henkilökohtaisesti ajatuksia toimintamme kehittämiseen. Luonnollisesti tämä keskusteluyhteys ei rajoittunut vain yhteen tapaamiseen.

Koska teemme asioita ensimmäisten joukossa, päädymme usein myös ratkomaan erilaisia teknisiä pulmia ensimmäisinä Suomessa tai maailmassa. Tällöin hyvät suhteet Microsoftiin ja erityisesti heidän tuotekehitykseensä ovat kullanarvoisia. Osa suhteista tulee virallisten ohjelmien kautta, osa taas puhtaasti henkilötasolla – kuten elämässä aina. Me Sulavassa olemme siinä mielessä ainutlaatuisessa asemassa, että kymmenillä meistä on lukuisia henkilökohtaisia ystäviä Redmondissa Microsoftilla. Näin siksi, että olemme olleet vuosikausia mukana tekemässä asioita heidän kanssa ja he aidosti arvostavat osaamistamme.

Kruununjalokivenä puolijulkinen salaisuus

Lanseerasimme hieman yli vuosi sitten asiakkaillemme aivan uudenlaisen pilviajan jatkuvien palveluiden konseptin. Nyt tällä palvelullamme on kymmeniä asiakkaita – ja kaikki ovat tyytyväisiä. Emme ole tähän asti aktiivisesti tarjonneet palvelua, mutta tähän tulee heti vuoden alusta muutos – palvelu on nyt saatavilla kaikille. Tulemme kertomaan tästä tarjoamastamme lisää lähiviikkoina, mutta voit toki olla vaikka saman tien yhteydessä jos et malta odottaa.

Vuosi 2018

Olemme puhuneet tietotyön muutoksesta ja pilvisiirtymästä viimeiset kymmenen vuotta. Ja emme ole vain puhuneet, muuttaneet reilusti yli 500 000 työntekijän arjen mielekkäämmäksi. Tämän vuoden keskeisiä teemoja ovat esimerkiksi keinoäly, prosessien automatisointi robotiikan avulla, keinotodellisuus sekä tietysti tietoturva ja tietosuoja. Työ on muuttunut pysyvästi ja muutos tulee vain kiihtymään. Ainoa syy meidän olemassaolollemme on auttaa asiakkaitamme tekemään tämä muutos hallitusti ja samalla hauskasti.

Itse olen ikuinen optimisti ja suhtaudun aina innolla tulevaisuuteen. Koskaan työurallani en kuitenkaan ole päässyt aloittamaan vuotta näin mahtavissa puitteissa ja näin upeista lähtökohdista. On sanomattakin selvää, että tästä tulee erinomainen vuosi – ja samalla luomme pohjaa vieläkin paremmille vuosille.

Viimeistään nyt kannattaa tulla meille asiakkaaksi tai työntekijäksi.

-Aki Antman15Aki on Sulavan perustajaosakas ja toimitusjohtaja. Aki on työskennellyt IT-alalla vuodesta 1992 lähtien. Hän on ollut jo vuosikausia yksi Suomen arvostetuimmista IT-vaikuttajista. Sulavan projekteissa Aki osallistuu mm. uusien palveluiden innovointiin, tiekarttojen laatimiseen sekä asiakkaidemme johdon ja tietohallinnon sparraukseen.