Väestörekisterikeskuksen avoin data käyttöön Excelin ja Microsoft Azuren avulla


Väestörekisterikeskuksen avoin data käyttöön Excelin ja Microsoft Azuren avullaVäestörekisterikeskus avasi tällä viikolla Väestötietojärjestelmän suomalaiset nimiaineistot. Tottahan toki aineistosta piti heti selvittää miten suosittu oma nimi on (57. naisten joukossa) ja miten monta kaimaa Suomesta löytyy (23 910). Siispä pyöräytin datasta näpsäkän Excelin, joten nyt pääset sinäkin tutkimaan kaimojasi tai generoimaan tyttö- tai poikavauvalle nimen.

Tässä ensimmäisessä vaiheessa Väestörekisterikeskuksen aineistot sisältävät ainoastaan etunimien ja sukunimien kokonaismääriä eli niistä ei vielä selviä, miten suosittuja nimet ovat esimerkiksi olleet eri vuosina.

Toteutustapa

Latasimme aineistot Azure SQL -tietokantaan, jotta voimme käyttää samaa lähdedataa myös muissa sovelluksissa, esimerkiksi Office 365 -palveluissa. Imuroin tiedot Azure SQL:stä Power Queryn avulla Exceliin, tallensin tiedoston OneDriveen, mistä lopulta upotin tähän blogiin.

Voit kokeilla työkirjaa alla olevassa upotetussa Excelissä ja voit myös ladata sen itsellesi.

Excel Web App -komponentti ei välttämättä toimi kaikissa mobiililaitteissa. Latautuminen näytölle voi kestää muutamia sekunteja.

Tulen kirjoittamaan ohjeet siitä, miten lataus ja datan muokkaus tehdään Power Queryssä, mutta odottaessasi voit itse kokeilla lataamista Power Queryn avulla Azures SQL:stä seuraavilla tiedoilla:

SQL Server: sagyv0us5d.database.windows.net

Tietokanta: Onsight-nimitietokanta

login: nimireader

password: VrkNimet1

Azure SQLMicrosoft MVP (Microsoft Most Valuable Professional). Heidi toimii vanhempana konsulttina ja kouluttajana Sulavalla ja hänen keskeiseen osaamisalueeseen kuuluvat Power BI ja Excel. Hän on toiminut konsulttina, kouluttajana ja luennoitsijana yli kahdenkymmenen vuoden ajan ja kirjoittaa myös Excel ja Power BI –aiheista blogia HExcelligent.fi