Varmuuskopiot pilveen (Azure)


Varmuuskopiot pilveen (Azure)Microsoftin System Center 2012: Data Protection Managerin SP1-päivityspaketti toi mukanaan tuen Online-varmuuskopioille. Päivityspaketti julkaistiin tammikuussa 2013. Valitettavasti pilvivarmistus oli saatavilla vain muutamassa maassa ja Suomi ei kuulunut tähän listaan.

Huhtikuussa 2013 Windows Azure Online Backup –ominaisuus julkaistiin laajempaan koekäyttöön ja nyt se on otettavissa käyttöön myös Suomessa. Käyttöä voi testata ilmaisella 90 päivän koetilauksella tai mikäli 90 päivän koetilaus on jo aikaisemmin aktivoitu, niin silloin voi käyttää palvelua maksullisena versiona. Windows Azure Online Backupin käyttö on ilmaista 5 gigan tietomäärään saakka. Testivaiheen aikana varmuuskopioista veloitetaan 0,1862€/GB/kk.  Tiedonsiirrosta ei peritä erillistä maksua.

Windows Azure Online Backup täytyy aktivoida Azuren hallintaportaalissa.

image

Aktivointipyynnöt menevät jonotusjärjestelmään ja aktivointiin voi mennä joitakin tunteja/päiviä.

image

Oma jonotukseni kesti 4 tuntia ja tämän jälkeen sähköpostiini saapui ilmoitus aktivoinnin onnistumisesta.

image

Azuren hallintaportaaliin ilmestyy aktivoinnin jälkeen Recovery Services –välilehti:

image

Nyt voimme luoda uuden säilön varmuuskopioille ja valita missä datakeskuksessa varmuuskopioita säilytetään. Pohjois-Euroopan (Dublin) datakeskus ei ollut valittavissa tätä artikkelia kirjoitettaessa, mutta Amsterdamin datakeskus löytyi. Suomessa ei ole Azuren datakeskusta eli varmuuskopiot ovat aina Suomen rajojen ulkopuolella (salatussa muodossa toki).

image

Säilön luomisen jälkeen palveluun täytyy tallentaa sertifikaatin julkinen avain sekä hakea agenttiohjelmisto Data Protection Managerille.

image

Mikäli Update Rollup 2 for System Center 2012 SP1 – Data Protection Manager (KB2822782) puuttuu DPM-koneelta, saat seuraavan virheilmoituksen asentaessa agenttiohjelmistoa:

The DPM version installed on this machine is not compatible with Windows Azure Backup Agent. Please install the compatible version and rerun the installer.

Asennuksen jälkeen DPM Managerissa on mahdollista rekisteröi Windows Azure Online Backup –palvelu:

image

Rekisteröinnin yhteydessä täytyy myös määritellä vähintään 16-merkkinen salasana varmuuskopioiden salaamiseen. Tämä avain kannattaa säilyttää huolella, koska ilman sitä varmuuskopioita ei pysty palauttamaan.

image

Tämän jälkeen on mahdollista ottaa varmuuskopiot myös pilveen. Valitettavasti kaikkia varmuuskopioita ei vielä pysty pilveen tallentamaan (esim. Exchange-palvelimen tietokantoja):

image

SQL-tietokantojen ja tiedostojakojen varmuuskopiointi pilveen onnistuu ilman ongelmia:

image

Varmuuskopiot voidaan tehdä DPM-palvelimen levylle vaikka vartin välein, mutta Azureen tiedot voidaan siirtää max. 2 kertaa päivässä.

image

Tietoa palautettaessa voidaan valita halutaanko varmistus palauttaa Azuresta vai levyltä:

image

Onsight Helsinki on Microsoft Azure Circle Partner ja tarjoamme Public Cloud, Windows Azure Deployment Planning Services (AZDPS) suunnittelupalveluita. Nämä suunnittelupalvelut on mahdollista maksaa Microsoftin Software Assurance –seteleillä.Twitter: @anttiroine