Vinkkejä Lumia-käyttäjälle


Vinkkejä Lumia-käyttäjälleNokia Lumia -puhelimen perustoiminnot on helppo ottaa käyttöön. Yhteydet sähköpostitileihin, sosiaalisen median sovelluksiin ja pilvipalveluihin onnistuvat käden käänteessä syöttämällä tarvittavat käyttäjätunnukset ja salasanat.

Puhelimessa on kuitenkin runsaasti ominaisuuksia, joita käyttäjä ei välttämättä huomaa tai ei tiedä niistä. Parin käyttökuukauden jälkeen olen itse löytänyt Lumiastani useita hyödyllisiä ja hieman yllättäviäkin toimintoja eri käyttötilanteisiin. Koska näitä toimintoja ei aina käyttöoppaasta huomaa, listaan ohessa omat vinkkini. Useimmat vinkit toimivat myös muissa Windows Phone -laitteissa.

Lisää omat Lumia-vinkkisi artikkelin lopussa olevaan kenttään niin päivitämme artikkelia sen mukaisesti.

Etsi, lukitse ja poista puhelimesi tiedot helposti etäkäytön avulla

Windows Phone 7 sisältää hyödyllisen toiminnon, jonka avulla voit etänä lukita tai poistaa puhelimesi tiedot mikäli puhelimesi varastetaan. Toiminnon avulla voit myös soittaa puhelimeesi mikäli olet hukannut sen jonnekin kotiisi. Näet myös kartalla missä puhelimesi on.

Siirry tietokoneen selaimella osoitteeseen windowsphone.live.com käyttääksesi palvelua. Kun olet kirjautunut sivustolle samalla Live ID -tunnuksella kuin mitä puhelimesi käyttää, napsauta ”Oma puhelin” valintaa. Napsauta tämän jälkeen kohtaa ”Etsi tai lukitse puhelin, soita siinä merkkiääni tai poista sen tiedot”.

Valitse tämän jälkeen ”paikanna puhelin” näyttääksesi puhelimen sijainnin kartalla. Voit myös soittaa merkkiäänen paikantaaksesi puhelimen, poistaa tiedot tai lukita puhelimen.

Puhelinta lukittaessa voit kirjoittaa viestin, joka näkyy puhelimen näytöllä kunnes lukitus puretaan, esimerkiksi. ”Hei, sinä joka löydät kadottamani puhelimen, soita +358123123123, löytöpalkkio luvassa”.

Aloita uusi lause nopeasti tekstiviestiä tai sähköpostia kirjoittaessa

Kun kirjoitat vaikkapa tekstiviestiä ja haluat lopettaa lauseen, niin osoita nopeasi kaksi kertaa välilyöntipainiketta. Tämä lisää pisteen, välilyönnin ja uusi lause voidaan aloittaa valmiiksi isolla kirjaimella.

Poista ’Lähetetty Windows Phonesta’ -merkintä

Jos et haluat vastaanottajien tietävän, että sähköposti on lähetetty puhelimesta, voit helposti estää tämän. Avaa sähköpostilaatikko (esim. Outlook tai Gmail). Osoita tämän jälkeen näytön oikeassa alareunassa olevaa ”kolme pistettä” -painiketta ja valitse valikosta ”asetukset”. Voit ottaa allekirjoituksen pois käytöstä kohdassa ”Allekirjoitus”. Voit myös muuttaa allekirjoitusta.

Saapuvan puhelun hiljentäminen katkaisematta

Kun vastaanotat puhelun tilanteessa, jossa et voi ottaa puhelua vastaan, voit hiljentää puhelimen kahdella eri tavalla (ilman että tulevaa puhelua katkaistaan).

Puhelimen soidessa voit:

1. painaa ”lukitse näyttö” -painiketta tai
2. painaa ”hiljennä äänenvoimakkuutta” -painiketta

Jos valitset ”lukitse näyttö”, näyttö pimenee etkä näe milloin soittaja lopettaa puhelun. Jos valitset ”hiljennä äänenvoimakkuutta”, niin näyttö pysyy päällä ja näet milloin soittaja lopettaa soittamisen.

Jaa tai tallenna www-sivuston kuvia

Kun vierailet www-sivustolla, voit helposti tallentaa tai jakaa sivuston kuvia. Osoita sivustolla olevaa kuvaa hetken ja näet valikon, jossa on muun muassa valinnat ”tallenna kuva, jaa kuva”. Jos haluat kuvan omaan puhelimeesi, valitse ”tallenna kuva”.

Lisää muita kuin .com -liitteitä www-osoitetta kirjoitettaessa

Kun kirjoitat www-sivun osoitetta pidä näppäimistän ”.com” -painiketta painettuna. Hetken kuluttua näet listan muita domain-liitteistä (kuten .fi, .org ja .edu) ja voit lisätä haluamasi liitteen yhdellä painalluksella.

Lisää kopio- ja piilokopio -kentät sähköpostiin

Kun valitset sähköpostin vastaanottajia, niin paina näytön oikeassa alareunassa olevaa ”kolme pistettä” -painiketta. Valitse sen jälkeen ”näytä kopio ja piilokopio”, niin saat näkyviin uudet vastaanottajakentät.

Lataa kuvat automaattisesti Skydrive-palveluun

Helppo tapa varmuuskopioida puhelimessa olevat kuvat on siirtää ne Skydrive-palvelun. Ota palvelu käyttöön valitsemalla Asetukset -> sovellukset -> kuvat + kamera ja muuttamalla asetusta ”Lataa Skydriveen automaattisesti”.

Muuta taustakuva

Muutat taustakuvaa seuraavasti: Valitse ”Kuvat” toimintaruutu ja siirryn kuvan kohdalle, jonka haluat taustakuvaksi. Osoita sormalle kuvaa ja pidä painettuna hetken. Esiin tulee valikko, josta valitset ”käytä taustakuvana” -valinnan.

Jos haluat käyttää satunnaista taustakuvaa, valitse ”kuvat” toimintaruutu, osoita näytön oikeassa alareunassa olevaa ”kolme pistettä” -painiketta ja valitse valikosta valinta ”käytä satunnaista taustakuvaa”

Poista, siirrä tai merkitse sähköposteja

Kun haluat poistaa, siirtää tai merkitä sähköpostin tärkeäksi, siirry ensin sähköpostiohjelmaan. Sähköpostilistassa osoita haluamaasi viestiä ja pidä painettuna hetki. Esiin tulee valikko, josta voit valita jonkun valinnoista ”poista, merkitse lukemattomaksi, siirrä, määritä merkintä”. Valinta ”määritä merkintä” tarkoittaa, että sähköposti saa erityisen, tärkeäksi luokiteltavan, määritteen. Määritteen avulla löydät viestin nopeammin.

Poista useita sähköposteja kerralla

Kun katsot viestilistaa sähköpostiohjelmassasi, niin osoita näytön vasenta reunaa. Saat näkyviin uuden valintaruutuja sisältävän sarakkeen. Valitse poistettavat sähköpostit (rasti ruutuun) ja napsauta roskakoria muistuttavaa ”poista” painiketta.

Estä automaattinen oikeinkirjoituksen tarkistus

Jos et halua puhelimen korjaavan kirjoitusvirheitä automaattisesti valitse Asetukset -> näppäimistö -> kirjoitusasetukset ja napsauta näytön ylälaidassa olevan kohdan ”Näppäimistö” -kohdalla. Näet useita valintoja yhden niistä ollessa ”Korjaa kirjoitusvirheet”

Estä oman puhelinnumeron näyttäminen

Jos et halua näyttää omaa puhelinnumeroa, valitse ”Asetukset -> Sovellukset -> Puhelin”. Kohdassa ”Näytä puhelinnumero” on valinnat ”kaikille, ei kenellekään, omille yhteystiedoille”

PIN-koodin vaihtaminen

Kun haluat vaihtaa SIM-korttisi PIN-koodia, valitse ”Asetukset -> Sovellukset -> Puhelin” ja tämän jälkeen osoita painiketta ”vaihda SIM-kortin PIN-koodi”.

Estä www-sivujen mobiiliversioiden käyttö

Kun vierailet eri www-sivustoille, niin oletusarvoisesti näet mobiililaitteelle optimoidun version (mikäli sellainen on www-sivustosta olemassa). Mikäli haluat aina nähdä ”tavallisen” version, valitse ”Asetukset -> Sovellukset > Internet Explorer” ja muuta kohta ”Verkkosivustoasetus” arvoon ”Tietokoneversio”.

Yhteystietolistan suodattaminen

Oletuksena ”Ihmiset” lista näyttää kaikkien sähköposti- ja muiden tilien (kuten Facebook ja LinkedIn) kontaktitiedot samassa listassa. Lista voi kuitenkin kasvaa nopeasti varsin pitkäksi.

Voit päättää keitä listalla näytetään valitsemalla ”Asetukset -> Sovellukset -> ihmiset”. Osoittamalla painiketta ”suodata yhteystietoluettelo” voit valita minkä tilien yhteystiedot näytetään.

Kontaktilistan sosiaalisten päivitysten suodattaminen

Oletuksena ”Ihmiset” lista näyttää kaikkien tilien sosiaalisen median (kuten Facebook. Twitter  ja LinkedIn) päivitykset samassa listassa. Jos kontaktien lähettämien viestien, kommenttien tai tweettien määrä on liian suuri, voit suodattaa niitä.

Valitse ”Asetukset -> Sovellukset -> ihmiset”. Valitse sen jälkeen valinta ”Näytä vain yhteystietoluettelossa näkyvien henkilöiden julkaisut”.

Jatkolähetä sähköposti

Kun haluat jatkolähettää sähköpostin, valitse haluamasi viesti sähköpostilistasta. Osoita tämän jälkeen näytön alareunassa olevaa kirjekuorta muistuttavaa ”vastaa” painiketta. Näet valinnat ”vastaa, vastaa kaikille, jatkolähetä”.

Avaa www-sivu uudella välilehdellä

Kun selaat www-sivua, voit osoittaa linkkiä ja pitää sitä painettuna hetken. Hetken päästä näet valikon, jossa valinnat ”avaa uudessa välilehdessä, kopioi linkki, jaa linkki”. Kun valitset valinnan ”avaa uudessa välilehdessä”, avautuu valitsemasi linkki uuteen välilehteen. Voit osoittaa ”takaisin” -painiketta palataksesi alkuperäiselle sivulle ja jättää uuden sivun latautumaan taustalle.

www-sivun lisääminen aloitusruutuun

Jos haluat valita tietyn www-sivuston aloitusnäyttöön, siirry ensin haluamallesi sivustolle (esim. m.yle.fi). Osoita tämän jälkeen näytön oikeassa alareunassa olevaa ”kolme pistettä” -painiketta ja valitse valikosta valinta ”kiinnitä aloitusnäyttöön”