Vuoden 2011 lupausten osavuosikatsaus


Vuoden 2011 lupausten osavuosikatsausTein vuoden 2011 lopussa joukon lupauksia. Nyt on hyvä aika katsoa, miten olemme edenneet näiden lupausten lunastamisessa.

Olen todella ylpeä Sulavasta ja kiitos tästä kuuluu erityisesti mahtaville työntekijöillemme, kiitos ystävät! Kiitos myös asiakkaillemme ja kumppaneillemme. Olen aina pitänyt työstäni, mutta Sulavassa kaikki tuntuu olevan vähintään kaksin verroin hauskempaa ja tehokkaampaa.

Miten lupaukset täyttyivät?

Lupaus 1: Pidämme edelleen kiinni vuoden 2011 lupauksista.

Sulava kasvoi liikevaihdolla mitattuna ajalla 1.1. – 30.6.2012 yli 100%, teemme myös kuluvalla tilikaudella voitollisen tuloksen. Olemme todistaneet osaamisemme ja sekä henkilöstömme että asiakkaamme ovat erittäin tyytyväisiä. Jaamme avoimesti tietoa ja kerromme onnistumisistamme ja virheistämme. Käytämme itse niitä malleja ja tietojärjestelmiä joita suosittelemme asiakkaillemme.  Kannamme yhteiskuntavastuumme ja olemme tehneet vuoden 2012 aikana töitä lukuisten yleishyödyllisten yhdistysten kanssa, näistä lisää myöhemmin syksyllä.

Lupaus 2: Autamme omalta osaltamme Suomea eteenpäin. Teemme tietotyöstä mitattavaa ja tätä kautta parannamme merkittävästi asiakkaidemme työkulttuuria, tuottavuutta ja kilpailukykyä. Tuomme uusia innovaatioita ja hankintamalleja tietojärjestelmien tehokäyttöön. Näytämme asiakkaille, että tietotekniikan ja sosiaalisen teknologian avulla tuottavuutta voi nostaa myös (kansan)taloudellisesti hankalana ajanjaksona.

Tämä lupaus toimii Sulavan toiminnan peruskivenä. Me haluamme todistaa, että tietotyötä kehittämällä tuottavuutta voidaan aidosti parantaa. Olemme tuoneet kevään 2012 aikana ainoana suomalaisena toimijana välineet tietotyön tuottavuuden mittaamiseen. Toinen tuotteemme Sulava Innovation Acceleratortuo joukkoistamisen osaksi jokaisen organisaation innovaatioprojektia.

Lupaus 3: Jatkamme työtämme ICT-alan toimintamallien ja laadun parantamiseksi. Jaamme tietomme ja osaamisemme avoimesti että asiakkaillemme, asiakkaidemme kumppaneille sekä avoimesti verkossa ja kerromme konkreettisia esimerkkejä uusista toimintatavoista.

Olemme toimittaneet Sulavan palveluita reilusti yli viidellekymmenelle asiakasyritykselle. Uskomme, että jokainen asiakkaamme on oppinut uudenlaisia toiminta- ja hankintamalleja. Olemme tehneet hankkeissa yhteistyötä lähes kaikkien suomalaisten ICT-toimittajien kanssa ja olemme pyrkineet jakamaan osaamisemme myös muille alan toimijoille. Kirjoitimme alkuvuoden aikana blogiimme yli 50 artikkelia ja Sulavan Facebook-sivuon kotimaisista Microsoft-kumppaneista ylivoimaisesti seuratuin. Tavoitimme Facebookin ja blogimme kautta viime viikon (21.8. – 27.8.2012) aikana noin 350 000 suomalaista.

Lupaus 4: Vuoden 2012 aikana lähes kaikki Microsoftin keskeiset tuotteet (ml. Windows, Windows Server, Office, SharePoint, Windows Phone, SQL Server, Dynamics-tuotteet, System Center) kokevat merkittäviä uudistuksia. Autamme asiakkaitamme tehostamaan ja kehittämään toimintaansa ottamalla näitä uusia tuotteita käyttöön järkevästi ja tarkoituksenmukaisesti.

Kaikki yllä mainitut tuotteet ovat uudistuneet ja ovat jo saatavilla joko virallisina tai esiversioina. Sulava on ollut ainoana suomalaisena Microsoft-kumppanina mukana mm. Office 365 virallisessa Redmondin customer advisory boardissa. Olemme tätä kautta päässeet tutustumaan uusiin tuotteisiin viime keväästä lähtien. Alla oleva kuva kertoo, miten Microsoftin ydintuotteet ovat menneet pilveen.

image

Microsoftin virallinen suositus on, ettei SharePointia enää jatkossa räätälöitäisi turhaan. Samoin SharePointin sovelluskehitysmalli on muuttunut perusteellisesti. Kauppapaikat ovat tulleet osaksi Windowsia, Office 365:ttä, Officea ja SharePointia. Pilvi muuttaa myös paikallisten sovellusten hankinta-, kehitys- ja versiointimallin.

Olemme jakaneet osaamistamme uusista tuotteista ja niiden mahdollisuuksista mm. blogimme kautta kymmenien kirjoitusten muodossa.

Lupaus 5: Pilvipalveluita ei vielä osata Suomessa hyödyntää laajasti. Kerromme rehellisesti ja realistisesti mitä pilveen voi viedä ja mitä ei.

Microsoft käytti edellisellä tilikaudellaan lähes 10 miljardin dollarin tuotekehitysbudjetistaan noin 90% pilveen liittyen. Silti Suomessa moni toimittaja vähättelee edelleen pilven roolia ja mahdollisuuksia. Pilvipalvelut kehittyvät jatkuvasti, mutta aivan kaikkea ei vieläkään voi viedä pilveen. Asiakkaillemme olemme avanneet uusien tuotteiden mahdollisuudet sekä kustannusten, säästöjen, IT:n että tietotyön kannalta sekä kartoittaneet siirtymään liittyvät riskit. Alla esimerkkinä korkean tason pilvipalveluiden SWOT-analyysi.

image

Lupaus 6: Tulemme olemaan yksi johtavista kotimaisista Microsoft-kumppaneista pilvipalveluiden (Office 365, Windows Azure, Windows Intune) osalta.

Microsoft kertoi heinäkuussa, että Sulavan markkinaosuus Office 365-käyttöönotoissa oli 33%.

Lupaus 7: Panostamme vahvasti tuotekehitykseen ja pyrimme luomaan konsepteja ja palveluita joilla on Suomen lisäksi kysyntää myös kansainvälisillä markkinoilla.

Tässä kohtaa olemme melkein ylittäneet lupauksemme. Olemme tuotteistaneet aiemmin mainittujen palveluiden lisäksi myös uudenlaisen tavan toimittaa konsultointia ja arkkitehtipalveluita. Sulavan palveluvalikoimaan ovat ilmestyneet ensimmäiset valmennuspalvelut ja olimme ensimmäinen suomalainen Windows 8-kaupassa.

Olemme myös tuotteistaneet Microsoftin pilvipalveluiden käyttöönotot, meillä esimerkiksi Active Directory-käyttäjähakemiston federointi pilveen kestää yleensä 2-3 päivää. Office 365-palvelut saadaan isoissakin organisaatioissa käyttöön 4-8 viikon aikana.

Missä emme ole onnistuneet?

Olemme asettaneet riman Sulavan osaamisen osalta todella korkealle. Alla lyhyesti muutama kohta, joissa emme onnistuneet aivan odotustemme mukaisesti

  • Palkkasimme kevään 2012 aikana vain 2 uutta työtekijää. Vauhdin pitää kiihtyä selkeästi loppuvuoden aikana.
  • Emme saaneet kerrottua tarpeeksi selkeästi pilven mahdollisuuksista. Suomessa tehdään aivan liikaa paikallisia käyttöönottoja, ilman että pilven mahdollisuudet on kartoitettu.
  • Tietotyön mittauskonseptimme on otettu erittäin positiivisesti vastaan. Emme kuitenkaan osanneet kevään aikana paketoida tästä riittävän selvää kokonaisuutta, jotta palvelu olisi saatu käyttöön kymmenillä ja sadoilla asiakkailla.

Mitä tapahtuu loppuvuonna?

Olen itse ollut töissä ICT-alalla 13-vuotiaasta lähtien, eli noin 25 vuotta. Jokainen minut tunteva tietää, että innostun aina suunnattomasti uusista teknologioista ja mahdollisuuksista tehdä asiat entistä paremmin. Microsoft itse kutsuu tätä tilikautta uudeksi aikakaudeksi , “New Era”. Näin todellakin on. Me perustimme Sulavan juuri tätä hetkeä varten. Nyt vihdoinkin asiat voidaan tehdä toisella tavalla.

Tämä uusi aika osuu Suomen kannalta todella otolliseen hetkeen – juuri nyt tarvitaan säästöjä ja tehokkuuden lisäämistä. Uuden teknologian avulla tähän on mahdollista päästä, mutta samalla voidaan myös merkittävästi parantaa (tieto)työn mielekkyyttä, tehokkuutta sekä aikaansaada aivan uudenlaisia innovaatioita. Uskomatonta ja täysin totta.Aki on Sulavan perustajaosakas ja toimitusjohtaja. Aki on työskennellyt IT-alalla vuodesta 1992 lähtien. Hän on ollut jo vuosikausia yksi Suomen arvostetuimmista IT-vaikuttajista. Sulavan projekteissa Aki osallistuu mm. uusien palveluiden innovointiin, tiekarttojen laatimiseen sekä asiakkaidemme johdon ja tietohallinnon sparraukseen.