Vuoden verran kokemuksia Officen pilviversiosta


Vuoden verran kokemuksia Officen pilviversiostaoffice365proplusOffice palveluna pilvestä eli Office 365 ProPlus julkaisiin noin vuosi sitten, ja siitä kirjoitettiin silloin pariin otteeseen Sulavan blogissa. Käytännössä tämä on koskenut erityisesti Sulavan Enterprise E3- ja Midsize-asiakkaita. Nyt kun on saatu vuoden ajalta käyttöönottokokemuksia, mitä on opittu?

Office pilvestä voi olla edullisin, vaikka pilveen ei muuten edes siirtyisi

Moni asiakkaamme on huomannut, että nykyisen Microsoft-lisenssin puitteissa Officen päivittäminen on usein edullisinta tehdä pilvilisensoinnin kautta. Eli uusimman Office-version hankkiminen E3-lisenssin kautta on usein taloudellisesti järkevää, vaikka ei olisi muuten aikeissa Office 365.een siirtyä. Lisenssiin sisältyvät silti pilvipalveluversiot Lyncistä, Exchangesta ja SharePointista – näihin voi siirtyä kun siltä tuntuu.

Käyttäjät arvostavat ylimääräisiä asennuksia

Yhä useammalla käyttäjällä on enemmän kuin yksi työlaite. Office 365 Proplussan viisi asennusta per käyttäjä (Windows tai Mac) on siksi käyttäjänäkökulmasta ollut hyvin tervetullut uutuus. Ja Office ProPlus asentuu nätisti vanhemman Office-version rinnalle, jos sen haluaa yhteensopivuussyistä säilyttää.

Office 365 ProPlus toimii myös henkilöstöetuna, koska ohjelmistoa saa asentaa myös kotikoneille. Kotiasennukset eivät työllistä IT-osastoa sen enempää, sillä pilvi hoitaa lisenssihallinnan automaattisesti. Lisäksi IT-osasto säästää rahaa, koska muuten Office pitäisi lisensoida per laite.

Jotkut asiakkaat ovat päättäneet, että kotiasennuksia ei kuitenkaan haluta tarjota – Office ProPlussan latausmahdollisuus voidaan helposti estää  O365:n asetuksista.

Isoista päivityksistä tulee pieniä päivityksiä

Office Proplus päivittää itsensä automaattisesti pilvestä tai verkkolevyltä. Päivityksiä on tippunut toistaiseksi samaan tahtiin kuin perinteiseen Office 2013:een. Kun Office 365 päivittyy viikottain, on hyvä että sen työasemavastinekin päivittyy jatkuvasti. Pienten päivitysten asentuminen jatkuvasti tekee isoistakin päivityksistä helpompia. Curtis Sawin kommentoi juuri julkaistua Officen SP1-päivitystä:

”For Office 365 ProPlus, Service Pack 1 is really just a milestone.  Meaning, it will be treated like every other cumulative build.  Customers who use automatic updates will download the deltas just like any other monthly build.  Since monthly builds are cumulative, the amount of change in include the Service Pack 1 will be A TON less than a traditional service pack.

If you have a consistent method for testing and deploying updates, you can continue to use this same process to test SP1…and now you’ll start to see the value of using automatic updates.” (lähde)

Laitetuki kasvaa entisestään

Androidin ja iPhonen Office Mobile -sovellukset ovat saatavilla vain Office 365:n tilaajille. Tämä trendi vahvistunee jatkossa – uudet asiat tulevat vain Office 365 -tilaajille, ja vuosi 2014 tuo varmasti mielenkiintoisia uutisia eri päätelaitteiden vielä julkaisemattomien Office-versioiden sekä tulevan Office for Mac -version osalta.

Jakelutapa suunniteltava

Käyttäjät voivat itse asentaa Office 365 ProPlussan, mutta se vaatii asennusoikeudet koneeseen. Massajakelu tulee miettiä kuten ennenkin, vaikka paketointi eroaa perinteisestä Officesta. Office Deployment Tool ja käynnistysskriptit riittävät pienissä ympäristöissä, isommissa ympäristöissä Intune ja SCCM tukevat natiivisti Office 365 ProPlus -jakelua. On hyvä myös tunnistaa ne muutamat skenaariot joihin käyttäjäkohtaisesti aktivoitava ProPlus ei sovi – lähinnä useita eri työpisteitä käyttävät käyttäjät tai Terminal Server -käyttäjät.