Microsoftin EMS-paketit


Microsoftin EMS-paketitMicrosoftin Enterprise Mobility Suite eli EMS on kokonaisuus, johon kuuluu kolme erillistä tuotetta: Azure Active Directoryn Premium -versio, Microsoftin Intune -pilvipalvelu sekä Azure AD Rights Management -palvelu. Näiden kolme palvelun muodostama kokonaisuus tarjoaa ominaisuuksia liikkuvan käyttäjän identiteetin ja käyttäjän käyttämien mobiililaitteiden sekä mobiililaitteisiin tallennettavien dokumenttien hallintaan. Useimmissa organisaatioissa käytetään Windwos Active Directory -hakemistoa käyttäjä- ja työasematilien tallentamiseen ja paikallisen ympäristön hallintaan. Azure AD on paikallista AD:ta vastaava pilvihakemisto, johon tallennetaan käyttäjätilit ja muut käyttäjätiedot pilvikäyttöä varten. Azure Active Directory -pilvihakemisto on jo useimmille organisaatioille tuttu palvelu Office 365:n kautta: jos organisaation käytössä on Office 365, on käyttäjätiedot jo tallennettu Azure AD:hen. EMS-pakettiin kuuluu Azure AD:n Premium-versio, jossa on useita ominaisuuksia, mitä ei Azure AD:n perusversiossa ole käytettävissä:

  • Organisaation sisäisten web-sovellusten julkaiseminen Azure Application Proxy –palvelun avulla.
  • Multi-Factor-tunnistus (MFA) sekä pilvisovelluksille että OnPrem-sovelluksille.
  • Azure AD:n itsepalvelutoiminnot, esimerkiksi salasanojen resetointi tai ryhmien hallinta itsepalveluna.
  • Pilvi-identiteetin hyödyntäminen erilaisissa SaaS-sovelluksissa, esimerkiksi ServiceNow-palvelussa tai DropBoxissa (näitä sovelluksia on tällä hetkellä n. 2500 kappaletta).
  • Forefront Identity Manager –tuotteen CAL–lisenssit, organisaation sisäisen käyttäjätietojen integraation toteuttaminen.

EMS-kokonaisuuden toinen komponentti, Microsoftin Intune-pilvipalvelu pitää sisällään mobiililaitteiden hallintaan liittyvää toiminnallisuutta. Intunen avulla organisaation mobiililaitteiden ominaisuuksia voidaan hallita, niihin voidaan asentaa sovelluksia, ja mobiililaitteisiin voidaan määrittää esimerkiksi käyttäjän sähköpostiprofiili ja asetukset käytettäville langattomille verkoille. Lisäksi Intune voidaan yhdistää System Center Configuration Manager –ympäristöön (SCCM), jos organisaatio käyttää jo SCCM:ää työasemien ja palvelimien hallintaan.

Intune-pilvipalvelu tukee tällä hetkellä Windows- ja Windows Phone –käyttöjärjestelmällä varustettuja laitteita sekä iOS- ja Android-laitteita. Jälkimmäisistä tuetaan sekä tablettien että älypuhelimien hallintaa.

Kolmas EMS-kokonaisuuden tuote on Azure AD Rights Management Service. Microsoft on tarjonnut RMS-palvelimen paikallisten ympäristöjen tietoturvan parantamiseen jo yli 10 vuoden ajan, ja Azure AD RMS tarjoaa vastaavaa toiminnallisuutta pilviympäristöihin. Sen avulla voidaan esimerkiksi sähköpostit ja SharePoint Online -palveluun tallennettavat dokumentit salata niin, että vain käyttäjät, joilla on tarvittavat käyttöoikeudet, voivat dokumentteja ja sähköpostiviestejä lukea. Lisäksi RMS:n avulla voidaan tarkemmin määrittää, mitä käyttäjä voi sisällöllä tehdä – lähettäjä voi esimerkiksi määrittää, että vastaanottaja voi vain lukea sähköpostiviestin, ei lähettää sitä edelleen tai kopioida siitä tietoja toisiin viesteihin. Tai dokumentin luoja voi määrittää, että vastaanottaja saa lukea dokumentin, mutta ei tulostaa sitä tai kopioida siitä tietoja. Lisäksi Azure AD RMS laajentaa RMS-palvelut koskemaan myös muita kuin organisaation omia käyttäjiä. EMS lisensoidaan kokonaisuutena ja se on hankittavissa useimpien Microsoftin organisaatioille suunnattujen volyymilisensointimallien kautta. Lisäksi Microsoftilla on hyviä tarjouksia sekä EMSin lisensointiin että käyttöönottojen tukemiseen.

Sulava järjestää seuraavien parin kuukauden aikana neljä webcastia, joissa käydään läpi EMS-kokonaisuus sekä kukin EMSiin kuuluva tuote erikseen. Webcastit ovat maksuttomia ja kaikille avoimia, ja lisätietoja sekä ilmoittautumislomake löytyy osoitteesta https://www.sulava.com/sulava-webinaarit-ems/. Ilmoittaudu jo tänään!

Lisätietoja EMS-paketista löytyy Microsoftin sivuilta osoitteesta http://www.microsoft.com/en-us/server-cloud/enterprise-mobility/Overview.aspx.Tags: