Windows 8 Consumer Preview – mitä tämä tarkoittaa työkäytössä?


Windows 8 Consumer Preview – mitä tämä tarkoittaa työkäytössä?Microsoft julkaisi eilen pitkään odotetun esiversion Windows 8:sta. Palvelinpään Windows Server “8”:sta on myös olemassa betaversio, joka tarjoaa todella mielenkiintoisia ominaisuuksia ja mahdollisuuksia. Keskityn kuitenkin tässä kirjoituksessa pohtimaan Windows 8:n työpöytäversion merkitystä tietotyölle. En myöskään esittele tässä kirjoituksessa kattavasti Windows 8:n uusia ominaisuuksia, näistä löytyy valtavasti tietoa esimerkiksi osoitteesta http://windows.microsoft.com/fi-FI/windows-8/consumer-preview.

Kirjoitin jo syys-lokakuussa kaksi kirjoitusta (osa I ja osa II) käyttöjärjestelmän merkityksestä tietotyölle. Lyhykäisyyssään kirjoitusten sisältö oli seuraava: älä yritä rakentaa koko sähköistä työpöytää selaimeen. Olemme myös kirjoittaneet monta kirjoitusta Windows Phonen merkityksestä tietotyölle. Windows 8 on selkeä seuraava askel kohti tuottavaa tietotyötä.

Metro UI ja sovellukset

Windows 8:n näkyvin uudistus on mm. Windows Phonesta ja Xboxista tutun Metro UI:n tuleminen Windowsiin. Sama käyttöliittymä tekee tuloaan myös lähes kaikkiin muihin Microsoftin tuotteisiin sekä kolmansien osapuolien sovelluksiin. Metro on välttämätön askel kohti sormella käytettävää käyttöliittymää. Tämä ei kuitenkaan ole lähellekään koko totuus, vaan Metro on myös mainio väline tietotyön kehittämiseksi. Erityisesti live tilet tuovat tietotyöhön kokonaan uuden ulottuvuuden ja muutenkin Metro-pohjaiset käyttöliittymät ovat todella käyttäjäystävällisiä. Työkäytön osalta väitän edelleen, että Metron myötä sähköiset työpöydät palaavat käyttöjärjestelmän sisälle.

Yksi keskeinen osa Windows 8:n käyttöönoton valmistelussa onkin koko sähköisen työpöydän konseptin ja tietotyön mallien evaluointi. Samalla kannattaa myös miettiä mitä sovelluksia haluaa jatkossa tarjota työntekijöilleen perinteisellä käyttöliittymällä ja mitä Metro-pohjaisesti. Sisäänrakennettu sovelluskauppa tarjoaa uuden vaihtoehdon sovellusten jakeluun. Sovellukset osaavat keskustella entistä paremmin keskenään sekä mahdollistavat tiedon jakamisen ja hakemisen pilvipalveluiden kautta.

Läsnätyö ja mobiilikäyttö

Microsoftilla ei ole aiemmin ollut tablet-laitteisiin kunnolla sopivaa käyttöjärjestelmää. Windows 8 muuttaa tilanteen olennaisesti ja tänä vuonna markkinoille tulee vähintään kymmeniä Windows 8:lla varustettuja taulutietokoneita. Windows 8 tukee huomattavasti edeltäjäänsä paremmin langattomia verkkoja, ml. WiFi, 3G ja 4G. Useita eri päätelaitteita käyttävät osaavat arvostaa mahdollisuutta tallentaa käyttäjäprofiili työpaikan palvelimelle tai pilveen – näin asetukset seuraavat käyttäjää eri päätelaitteille. Windows 8 tuo vihdoin nykyaikaisille kannettaville päätelaitteille kattavan etähallinnan ja mahdollistaa halutun tietoturva- ja suojaustason.  Windows 8 tablettien ja Windows Phone-puhelinten myötä entistä useammalle työntekijälle voidaan tarjota pääsy työpaikan tietojärjestelmiin ja sovelluksiin.

Bring-Your-Own-Device

Osana Windows 8:n käyttöönoton suunnittelua kannattaa ehdottomasti miettiä uudestaan, ja tarvittaessa luoda, yrityksen päätelaitepolitiikka. Windows 8 ja Windows Phone ovat elintärkeät elementit tulevaisuuden tietotyössä. Osaa sovelluksista ja tietojärjestelmistä tulee kuitenkin voida käyttää miltä tahansa koneelta joko selaimella tai virtualisoinnin kautta. Tämän lisäksi tulee miettiä, miten haluaa tukea ei-Windows-päätelaitteita. Moni käyttäjä haluaisi käyttää työpaikan tarjoamia palveluita esimerkiksi iPhonella tai iPadilla.

Yhtenä mielenkiintoisena mahdollisuutena Windows 8 mahdollistaa myös käyttöjärjestelmän ajamisen muistitikulta.

image

Tikulle voidaan asentaa Windows 8:n lisäksi myös työpaikan käyttämät sovellukset. Käyttäjä voi käyttää näitä omalla koneellaan, mutta koneelle ei tallennu mitään työpaikan tietoja tai sovelluksia. Näin esimerkiksi tilapäiset työntekijät voivat työskennellä tehokkaasti ja tietoturvallisesti omilla koneillaan.

Call to action

Vaikka Windows 8:n käyttöönotto ajoittuukin monessa organisaatiossa vuodelle 2013, kannattaa tähän alkaa varautua ja valmistautua jo nyt.

Aivan ensimmäiseksi tietohallinnon kannattaa asentaa Windows 8 consumer preview muutamalle testikoneelle. Testikoneeksi kelpaa vanhempikin laite, mutta suosittelisin kokeilemaan uutukaista jollakin tablet-laitteella. Itse käytän edelleen vanhaa Acer Iconia W500-tablettia – tämä ajaa asiansa vallan mainiosti seuraavan sukupolven laitteita odotellessa. Kevään agendalle kannattaa ottaa päätelaitepolitiikan luominen / päivittäminen. Tässä politiikassa on syytä huomioida Windows 8:n ja Windows Phonen lisäksi myös muut matkapuhelimet ja muut päätelaitteet.

Sovelluskehityksen osalta kannattaa luoda selkeät linjaukset ja miettiä, mitä halutaan jatkossa tarjota millekin päätelaitteelle. SharePoint- ja Office-käyttöönotoissa ja jatkokehityksessä painopisteen tulee olla vakiotoimintojen laajamittaisessa hyödyntämisessä. SharePointin ja Officen uudet testiversiot tulevat jakeluun kesällä, joten myös nämä kannattaa huomioida tiekartassa. Tiekartan päivityksen yhteydessä tulee myös tutustua pilvipalveluiden sekä Windows Server 8:n mahdollisuuksiin.

Kannattaa myös huomioida, että lähes kaikista Microsoftin keskeisistä tuotteista on tulossa uudet versiot seuraavan vuoden sisään. Nyt kannattaakin myös tarkistaa sopimusmallit, ja erityisesti tuotteiden päivitysoikeus, yhdessä Microsoftin kanssa.Aki on Sulavan perustajaosakas ja toimitusjohtaja. Aki on työskennellyt IT-alalla vuodesta 1992 lähtien. Hän on ollut jo vuosikausia yksi Suomen arvostetuimmista IT-vaikuttajista. Sulavan projekteissa Aki osallistuu mm. uusien palveluiden innovointiin, tiekarttojen laatimiseen sekä asiakkaidemme johdon ja tietohallinnon sparraukseen.