Windows 8 – mitä jäi käteen?


Windows 8 – mitä jäi käteen?Kirjoitan tätä Microsoftin BUILD-kehittäjäkonferenssin keynote-puheenvuoron aikana. Suorana netistä striimatun lähetyksen aikana on jo kaksi tuntia esitelty Windows 8:n uusia ominaisuuksia. Onneksi myyntipuheiden aika alkaa olla ohi, sillä torstaina 14.9. aamulla ensimmäinen Developer Preview -versio käyttöjärjestelmästä on jo kaikkien kiinnostuneiden ladattavissa.

Käyttöjärjestelmä on taas merkityksellinen

En haluaisi itse olla se henkilö, joka joutuu päättämään uuden käyttöjärjestelmäversion kehityspanostusten priorisoinnista. En nimittäin muista, milloin IT-alalla on viimeksi ollut menossa yhtä monta samanaikaista paradigman muutosta. Älypuhelimet ja tabletit ovat käyttäjien suurimman kiinnostuksen kohteena, ja samaan aikaan läppärit ovat käytännössä lähes korvanneet perinteiset työasemat. Prosessoriarkkitehtuureissa ARM on tehnyt tätä myötä vallannut asemia, ja sitä on tuettava Windowsissa.

Myös ohjelmistot hylkäävät työasemat ja siirtyvät pilveen, josta ne ovat käytettävissä millä laitteella tahansa. Virtualisoinnin kohtalon on kokenut myös toissa vuosisadalla kehitetty QWERTY-näppäimistö, ja sormella tökkiminen alkaa olla oletuskäyttöliittymä uuteen laitteeseen. Ohjelmistojen kehittäjillä on sen sijaan entistä helpompaa, sillä kehitysvälineiden avulla ohjelmistoja voi tehdä entistä vähemmällä koodin määrällä ja jopa vähemmällä osaamisella.

Uusia ominaisuuksia

Keynoten perusteella Windows 8:ssa on uskallettu tarttua härkää sarvista ja lähteä rohkeisiin uudistuksiin. Käyttöliittymäpuolella uudistus on uuden Metro-käyttöliittymän myötä massiivisuudessaan verrattavissa jopa Windows 95:n julkaisuun. Ensisijaisena syöttöteknologiana on näppäimistön ja hiiren sijaan kosketusnäyttö. Windows Phone 7 -puhelimia käyttäneille käyttöliittymä näyttää melko tutulta. Moni Metro UI:n toiminnallisuus on ikkuna sosiaalisten verkostojen seuraamista tai sisältöjen jakamista varten, tai vaikka Skydrive-pilvitallennuspalveluun. Pilvi-integraatio etenee sillä vauhdilla, että ehkä Windows 9 jaellaan jo suoraan pilvestä?

Sovelluskehityspuolella Windows-kehitysalustaa on syytetty hajanaisuudesta. Hajaannus tulee jatkumaan, mutta tietoisena valintana, sillä kaikkia Windows 8:ssa tuettuja kieliä ja teknologioita tullaan kohtelemaan yhtäläisesti. Voit siis kehittää C/C++:lla, C# tai JavaScriptillä ja tehdä esityskerroksen vaikka XAML:lla tai HTML5:lla. Tästä saadaan varmasti BUILD-konferenssin jatkuessa selventävää lisätietoa.

Applen laitteita käyttäneet ovat jo osanneet vaatia toimivaa sovellusten markkinapaikkaa. Se on kasiversion myötä luvassa myös Windows-puolelle. Ja huhujen mukaan Microsoftin ottama provisio olisi 0%, joka on melko paljon Applen 30%:ia pienempi.

Vanhan parannusta

Uusista toiminnoista huolimatta myös itse alustaa huolletaan. Keynoten esimerkkikoneessa muistinkäyttöä on saatu kymmeniä prosentteja Windows 7 SP1:stä pienemmäksi, vaikka kehittäjäversiossa varsinainen optimointi on vielä kesken. Myös käynnistysaikoja on viilattu pienemmäksi uudenlaisella osittaishibernoivalla sammutuksella (esimerkki). Käynnistyykö edes puhelimesi yhtä nopeasti? Internet Explorerista saadaan uusi 10-versio, myös Windows 7:lle.

Kuten Windows-maailmassa yleensäkin, paineet yhteensopivuuden säilyttämiseen ovat kovat, ja siksi vanha Explorer-käyttöliittymä on myös käynnistettävissä haluttaessa Metro UI:n rinnalle. Explorer on onneksi saanut kasvojenkohotuksen Ribbon-käyttöliittymän avulla. Joitakin perusasioita, kuten tiedostojen kopiointia, on pystytty tekemään entistä paremmaksi. Myös vanhat Win32-sovellukset toimivat lähtökohtaisesti, ja myös 32-bittistä rautaa tuetaan edelleen.

Hyper-V-virtualisointiteknologian tuominen palvelinpuolelta myös Windows-työasemiin on tervetullut uudistus, samoin kuin ISO- ja VHD-tiedostojen natiivi käsittely.

Mitä seuraavaksi

Vielä on liian aikaista sanoa mitään kovin syvällistä toimintojen laadusta tai hyödyllisyydestä, sillä käsiksi ympäristöön pääsee huomenna. Mutta innostus on ainakin onnistuttu herättämään. Moni kiinnostava ominaisuus, kuten kirjautuminen Live ID:n avulla ja asetusten synkronoiminen pilveen, on vielä näkemättä.

Itse paljon SharePointin kanssa työskentelevänä uskon saaneeni myös hyviä aavistuksia siitä, mihin SharePointin seuraavan version kehityspanostuksia tullaan suuntaamaan. Natiivi Windows 8 -integroituminen SharePointin JavaScriptin ja WinRT-API:n avulla tulee olemaan varmasti SharePointin ominaisuuslistan kärjessä, samoin kuin Metro-widgettien luominen.

Lue myös muiden kokemuksia.