Windows RT työkäytössä


Windows RT työkäytössäSain vihdoin perjantaina ensimmäisen Windows RT tablettini. Kyseessä on Asus Vivo Tab RT, Microsoftin Surfacea odottelen edelleen. Hankin tablettini omalla rahallani bring-your-own-device –hengessä ja ajatuksena oli alunperin käyttää laitetta lähinnä vapaa-ajalla ja kovin satunnaisesti työkäyttöön. Jo parin päivän perusteella voin sanoa, että laite soveltuu uskomattoman hyvin sekä työ- että vapaa-ajalle.

Mikä Windows RT?

Windows RT on uusi tulokas Windows-perheessä. Kyseessä on kevennetty versio Windowsista, joka ei aja ollenkaan perinteisiä vanhanajan sovelluksia. Windows RT:llä voi siis ajaa lähes kaikkia Windows Storesta löytyviä sovelluksia, mutta ei esimerkiksi perinteisiä CAD-sovelluksia tai vaikkapa vanhoja pelejä. Windows Storesta löytyy tätä kirjoittaessani noin 10 000 sovellusta. Microsoft veikkaa sovellusten ylittävän 100 000:n rajapyykin seuraavan kolmen kuukauden aikana. Windows RT:tä ei myöskään voi ostaa erillisenä, vaan se tulee aina laitteen mukana.

Käyttö vapaa-ajalla

Windows RT täyttää tietysti odotukseni vapaa-ajalla. En kuitenkaan keskity tässä kirjoituksessa sen enempää vapaa-ajan käyttöön tai laitteen ominaisuuksien esittelyyn vaan nimenomaan itseni jopa yllättäneisiin mahdollisuuksiin työkäytössä. Sen kuitenkin vielä totean, että omat kolme- ja viisivuotiaat lapseni omaksuivat (lue omivat) laitteen heti. Tänä aamuna kuopukseni Viivi toivotti herättyään hyvät huomenet ja pyysi sitten saada tabletin itselleen.

Piirrettyään eilen Stockmannilla Windows 8-laitteella, Viivi tiesi heti että kuvat on helppo tallentaa pilveen ja jakaa kavereille. Hän pyysikin, että jaan tänään piirretyt kuvat “sille mukavalle sedälle ja tädille jotka antoivat eilen piirtää myös kaupassa”.

WP_000007

On kyllä uskomatonta, miten nykyajan nuoret oppivat pienestä lähtien ymmärtämään ja käyttämään tietotekniikkaa. Me vanhemmat olemme saaneet opetella kaiken kantapään kautta. Mutta ehkä meidänkin olisi vihdoin aika luopua vanhoista opeista ja tavoista – ja alkaa käyttää uusia välineitä uudella tavalla?

Mites sitten se työkäyttö?

Kirjauduin laitteeseen ja kaikki perusasetukset tulivat tietysti samantien pilvestä. Alla esimerkkejä asioista, jotka siirtyvät pilven kautta päätelaitteelta toiselle. Eli laite oli käyttövalmis heti ensimmäisestä hetkestä alkaen. Näinhän sen olisi pitänyt aina olla.

Screenshot (1)

Windows RT sisältää käytännössä täydet versiot Wordista, Excelistä, PowerPointista ja OneNotesta. Koska näidenkin asetukset synkronisoituvat pilven kautta, oli vaikkapa Wordin viimeksi avattujen tiedostojen listalla suoraan kaikki dokumentit joita olen viimeksi muokannut. Dokumentit oli tietysti tallennettu pilveen Sulavan SharePointiin, mistä ne avautuvat RT:llä ongelmitta. Myös vaikkapa dokumenttien tulostaminen onnistuu ongelmitta. Office-paketti onkin ainakin minulle aivan ehdoton edellytys minkä tahansa päätelaitteen käyttämiseen.

Toinen ehdoton edellytys on tuki käyttäjätunnuksille. Windows RT:n voi tietysti luoda useita käyttäjäprofiileja. Minulle ei tulisi mieleenkään antaa lasten leikkiä samoilla tunnuksilla joilla teen töitä, en myöskään missään tapauksessa antaisi kenenkään ystävän, satunnaisista tutuista puhumattakaan, surffailla samoilla tunnuksilla joilla on pääsy työpaikkani järjestelmiin.

Windows RT:ssä on oletuksena kaksi selainta. Toinen on IE:n kevytversio, joka näyttää webbisaitit koko näytön näkymässä. Toinen taas on täysi versio IE 10:stä, joten selainpohjaiset sovellukset toimivat ongelmitta.

Omassa laitteessani ei ole integroitua näppäimistöä, mutta sen voi hankkia erillisenä. Toinen vaihtoehto näppäimistöä kaipaaville on Microsoftin erillinen Wedge-näppis. Virtuaalinen näppäimistö riittää yllättävän pitkälle, tällä hetkellä oma suosikkini on peukaloilla käytettävä näkymä näppäimistöön. Pelkällä virtuaalinäppäimistöllä voi helposti muokata vaikkapa PowerPoint-esitystä tai Word-dokumenttia. Luonnollisesti pidempien pätkien kirjoittamiseen suosittelen ulkoista näppäimistöä. Jossain vaiheessa moinen tullee itsellekin hankintalistalle, se kun toimii samalla erinomaisena suojakantena laitteelle.

Sähköinen työpöytä

Viimeistään Windows RT-laitteet todistavat sen, että sähköistä työpöytää ei kannata edes harkita selainpohjaisena. Kun työpaikan sähköinen työpöytä on toteutetaan Windows 8:n aloitusnäytön päälle, toimii se sellaisenaan myös Windows RT-laitteissa. Itselläni samaan aloitusnäyttöön yhdistyvät kauniisti sekä työpaikalla että vapaa-ajalla tarvitsemani asiat. Jos työasiat eivät vapaa-ajalla kiinnosta, voin tietysti aina kirjautua toisella profiililla joka näyttää vain vapaa-ajan asioita. Itselleni tuollainen käyttö olisi kuitenkin suhteellisen vierasta, nykyaikana työ- ja vapaa-aika menevät aika selkeästi limittäin.

Kaikista keskeisistä sovelluksista alkaa ilmestyä erilliset versiot Windows 8:lle. Esimerkiksi Lync on todella mielenkiintoinen kokemus Windows 8-sovelluksena.

image

Väitän, että vuoden kuluttua Windows 8 –sovellukset ovat muuttaneet tapamme työskennellä aivan toisenlaiseksi. Tieto välitetään aloitusnäytölle live tilejen kautta. Näistä käynnistyvillä pikkusovelluksilla seurataan tapahtumia ja tehdään yksinkertaisia päivityksiä. Laajemmat taustajärjestelmät jäävät pikkuhiljaa käyttöön vain niiden pääkäyttäjille. Sama pätee myös SharePointiin – se siirtyy entistä enemmän taustalle ja valtaosa työtehtävistä hoidetaan aloitusnäytön, Windows 8-sovellusten ja tietysti Office-tuotteiden kautta. Tällaiseen käyttöön Windows RT-laitteet sopivat vallan mainiosti.

Päätelaitteiden hallinta

Kaikkia päätelaitteita tulee hallita keskitetysti turvallisen ja helppokäyttöisen työympäristön takaamiseksi. Windows RT muistuttaa hallintamielessä enemmänkin puhelinta kuin tietokonetta. Kannattaa erityisesti huomioida, että Windows RT-laitteita ei ole edes mahdollista liittää organisaation toimialueeseen. Windows RT ei tue Bitlocker-salausta, mutta laitetason salaus on mukana.

Helpoin tapa hallintaan on Windows Intunen hyödyntäminen. Jatkossa Intune integroituu suoraan System Centeriin, jolloin Windows RT- ja Windows Phone 8-laitteiden hallinnasta tulee osa normaalia kokonaisuutta.

Miten edetä?

Kannattaa ehdottomasti hankkia organisaatiollesi testiin muutamia uusia Windows 8- ja Windows RT-laitteita – sekä tietysti myös kohta myyntiin tulevia Windows Phone 8 –laitteita. Tulet hetkessä huomaamaan, että kyseessä on jotain aivan muuta kuin pieni peruspäivitys Windowsiin. Kun tutustut uusiin Windows 8-laitteisiin, niin huomaat hetkessä ettei mikään ole enää entisellään. Tuskinpa haluat, että juuri sinun työpaikallasi tietotyötä tehdään uusilla välineillä mutta ikivanhoilla menetelmillä ja toimintamalleilla? Tai tuskinpa haluat jäädä odottamaan uusia laitteita hyödyntäviä sovelluksia ja palveluita vuosiksi?

Juuri nyt onkin sitten aika alkaa laatia suunnitelmaa uudenlaisen sähköisen työkulttuurin ja toimintamallien luontiin. Tässä tulee huomioida uusien päätelaitteiden ja niiden hallinnan lisäksi esimerkiksi SharePoint 2013, Office 2013 ja tietysti yleisesti ottaen siirtyminen pilvipalveluiden käyttöön. Windows RT –käyttäjät pääsevät suoraan käsiksi pilvipalveluihin ja niiden hallinta tapahtuu pilvessä Intunen kautta.

Viimeistään nyt on aika myös kiinnittää huomiota oman organisaatiosi lisenssimalliin. Windows RT:n mukana tulee täysi versio Officesta, mutta sen käyttö on sallittua vain ”ei-työkäyttöön”. Jos Officea käytetään työkäyttöön, tulee siihen olla erillinen lisenssi. Helpoin ratkaisu on tietysti Office 365. Jos Officeen on hankittu lisenssi sitä kautta voi jokainen käyttäjä käyttää Officea viidellä eri päätelaitteella – myös Windows RT:llä.

Uudelle aikakaudelle siirtyminen on yllättävän helppoa – kunhan se tehdään systemaattisesti ja unohdetaan turhat vanhat painolastit sekä toimintamallit.Aki on Sulavan perustajaosakas ja toimitusjohtaja. Aki on työskennellyt IT-alalla vuodesta 1992 lähtien. Hän on ollut jo vuosikausia yksi Suomen arvostetuimmista IT-vaikuttajista. Sulavan projekteissa Aki osallistuu mm. uusien palveluiden innovointiin, tiekarttojen laatimiseen sekä asiakkaidemme johdon ja tietohallinnon sparraukseen.