Windows Virtual Desktop – Virtuaalityöpöytien uusi standardi?

tyopoyta


Windows Virtual Desktop – Virtuaalityöpöytien uusi standardi?Työpöytävirtualisointi on muodostunut monessa yrityksessä korvaamattomaksi toiminnallisuudeksi, joka mahdollistaa käyttäjien työskentelyn missä ja milloin tahansa. Vaivaton pääsy omiin resursseihin etätyöskentelyn aikakautena on välttämätöntä, jotta työnteko pysyy sujuvana ja tuottavana. Liikkuvien työpisteiden tuomat edut realisoituvat nopeasti, kun käyttäjille annetaan enemmän vapauksia ja mahdollisuuksia toimia omien soveltuvuuksien mukaisesti.

Miten sinä virtualisoit käyttäjiesi työpöytäympäristön? Todennäköisesti käytät yhdistelmää erilaisia teknologioita erilaisilta palveluntuottajilta, kuten vaikkapa Citrixiltä tai VMwarelta. Nykyisten VDI-ratkaisujen (Virtual Desktop Infrastructure) kanta on kirjava ja usein sekava, eikä hallinnointi välttämättä ole sitä hauskinta tai tuottavinta puuhaa IT-ammattilaiselle. Soppaa sekoittaa myös erilaisten loppukäyttäjien toisistaan eriävät tarpeet, jolloin saatetaan päätyä useampaan, toinen toistaan hankalampaan ratkaisuun.

Tässä kohtaa vastaan tulee Windows Virtual Desktop, akronyyminomaisesti WVD, Microsoftin uusin vastaus virtuaaliympäristön haasteisiin. Maaliskuussa 2019 julkaistu, preview-tilassa toimiva ratkaisu on ensimmäinen lajiaan, sillä se tarjoaa mahdollisuuden useamman käyttäjän yhtäaikaisiin istuntoihin aidolla Windows 10 -kokemuksella. ”Aito” Windows 10 -kokemus kuulostaa hienolta, mutta miten WVD sitten käytännössä eroaa muista VDI-toteutuksista?

Jos WVD tulisi selittää yhdellä lauseella, hoituisi se tähän tapaan:

”Windows Virtual Desktop on yhdenaikaisia istuntoja tukeva, Microsoft Azure -pohjainen työpöytävirtualisointiratkaisu, joka on optimoitu tuottamaan loppukäyttäjille paras mahdollinen kokemus Windows-ympäristössä.”

Loppukäyttäjät ja heitä tukevat IT-hallintohenkilöt ovat olleet avainasemassa, kun WVD on ollut suunnittelupöydällä ja tämä havainnollistuu uusien ominaisuuksien listassa. Lisensointi on huomattavasti selvempää, käyttäjäprofiilit noudetaan tehokkaammin ja perinteiset Office-ohjelmat toimivat optimoidusti Windows 10 -alustalla. Myös palvelut, kuten OneDrive ja Teams toimivat WVD-istunnossa. Moni uusista ominaisuuksista on saanut teknologiansa FSLogix-yritykseltä, jonka Microsoft hankki vuoden 2018 loppupuolella.

Windows 10 -käyttöjärjestelmän lisäksi tukee WVD myös pian eläköityvää Windows 7 -käyttöjärjestelmää. Windows 7:n tuki päättyy vuoden 2020 alussa (tammikuun 14., jos tarkkoja ollaan), mutta Microsoft on luvannut jatkaa tukea veloituksetta WVD-ympäristössä vuoteen 2023 saakka. Laajennetun tuen mahdollisuus löytyy myös On-Premise -ympäristöille, mutta korkean hinnan johdosta voi WVD:hen siirtyminen olla aidosti rahanarvoinen päätös, jos syystä tai toisesta ei vielä olla valmiita siirtymään Windows 10 -käyttöjärjestelmiin. Muita tuettuja käyttöjärjestelmiä ovat Windows Server 2012 R2, Server 2016 ja tietty uusin tulokas Server 2019.

Koska WVD toimii Azuressa, se saa pilvipalveluille tyypilliset etuudet. Skaalautuvuus on huipussaan, kun prosessointiteho on käytännössä päättymätön ja ympäristö voidaan konfiguroida laajentamaan itseään automaattisesti tarpeen mukaan. Vastaavasti voidaan Azureen pystytetyt virtuaalikoneet sammuttaa, kun niillä ei ole käyttäjiä. Azurelle tyypilliseen tapaan voidaan palvelusta myös varata instansseja tietylle ajanjaksolle, kuten vuodeksi tai kolmeksi, jolloin kustannuksista leikkaantuu huomattava määrä. Kun nämä toiminnot huomioidaan ja lasketaan mukaan uusi lisensointimalli, joka mahdollistaa E3-, E5- ja M365-lisenssien hyödyntämisen ilman erillisiä hankintoja, on koossa HYVIN kustannustehokas kokonaisuus.

Tässä vaiheessa WVD:n tulisi aiheuttaa innostusta, mutta ymmärrettävästi monikin kysymys saattaa askarruttaa mielessä. Ei kuitenkaan hätää! Liity seuraamme maanantaina 19.8.2019 klo 13-13.30, kun järjestämme webinaarin aiheesta.

Jos et kuitenkaan malta odottaa ja haluat kuulla välittömästi lisää, ole meihin yhteydessä: sales@sulava.com. Olemme ehtineet toteuttaa jo useammankin WVD-ympäristön ja voimme tuoda ratkaisun käyttöösi tehokkaasti ja nopeasti, tuttuun Sulavaan tapaan.Consultant. Olen kiinnostunut etenkin pilvipohjaisten infrastruktuuriratkaisujen tuottamisesta Microsoftin Azuressa. Pilvipohjaiset palvelut tarjoavat käytännöllisen tavan skaalata ja hallinnoida tuotettuja ratkaisuja, mikä helpottaa niin asiakkaan kuin palveluntuottajankin työtä. Sähköposti: oliver.lahti@sulava.com