Windows XP –> Windows 8.1 migraatio, vieläkö ehtii?


Windows XP –> Windows 8.1 migraatio, vieläkö ehtii?Vieläkö on myöhäistä tehdä jotain, ennen kuin Windows XP:n virallinen tuki päättyy vajaan kuukauden päästä (8. huhtikuuta)? Osassa yrityksiä migraatioprojektit ovat olleet käynnissä jo pitkään ja osa on päässyt jo maaliinkin, mutta yhä edelleen saattaa löytyä yksittäisiä Windows XP-työasemia, joissa on jokin liiketoiminnan kannalta tärkeä sovellus,  tai dataa joka olisi syytä saada talteen.

Mikä on näiden työasemien kohtalo ja kuinka niiden kanssa tulisi menetellä?

Yhtenä vaihtoehtona on käyttää SysInternalsin Disk2VHD-työkalua (http://technet.microsoft.com/en-us/sysinternals/ee656415.aspx), joka tekee identtisen kopion vanhasta Windows XP-työasemasta VHD-tiedoston sisään. Tämä VHD voidaan sitten ottaa käyttöön esim. Windows 8.1:n Hyper-V virtualisointialustan kanssa ja käyttää sitä Remote Desktop-yhteydellä, ilman että virtualisoidussa Windows XP-työasemassa on aktiivista verkkoyhteyttä. Lisensoinnissa on huomioitavaa, että OEM-lisenssiä ei voi siirtää virtuaalikoneeseen.

clip_image002

Windows Easy Transfertyökalu, joka tuli (sen kirotun) Windows Vistan mukana, on tarkoitettu datan (kuvat, musiikki, dokumentit yms. poislukien itse sovellukset) siirtoon vanhemmasta käyttöjärjestelmästä uudempaan. Näppärä pikku työkalu, jota itsekin tullut käytettyä yksittäisten koneiden vaihdoissa. Työkalu antaa mahdollisuuden siirtää dataa USB-massamuistin tai verkon kautta, sekä erityisen Windows Easy Transfer-kaapelin avulla tietokoneesta toiseen. Suuressa viisaudessaan Microsoft on ’rampauttanut’ Easy Transfer-työkalun Windows 8.1 versiossa, eli jos Windows XP:llä tehtyä Easy Transfer-tiedostoa yrittää avata, saa aikaiseksi seuraavanlaisen virheilmoituksen:

clip_image004

Tässä vaiheessa ei kannata hermostua, jos lähistöltä löytyy Windows 8-tietokone. Kopioi Windows 8 käyttöjärjestelmän C:WindowsSystem32migwiz-kansion sisältö vaikkapa USB-tikulle ja käynnistä sieltä migwiz.exe. Tämä versio sisältää kaikki vanhat tutut ominaisuudet ja mahdollisuuden tuoda tiedot Windows XP:llä luodusta Easy Transfer-tiedostosta.

Microsoft tarjoaa myös Laplink PCmover Express for Windows XP -ilmaistyökalua, jolla tiedot voi siirtää helposti Windows XP-tietokoneesta Windows 7/8/8.1 tietokoneeseen. Ohjelma pitää asentaa molempiin siirrossa mukana oleviin koneisiin ja tiedot voi siirtää joko verkon kautta, verkko- tai USB-kaapelilla. Ohjelma antaa valita mitä käyttäjäprofiileja, tai kiintolevyjen sisältöjä siirretään, sekä filtteröidä tietyt kansiot tai tiedostotyypit pois siirrosta.

clip_image005Master of the Universe. Windows Server oriented Trainer and Technology Consultant - Microsoft MVP, MCT, MCSE, MCSA, MCITP, MCP, MS, ISI. Likes also #IOS devices.