Word on uusi Facebook, Outlook uusi Twitter – oletko valmis?


Word on uusi Facebook, Outlook uusi Twitter – oletko valmis?Microsoft ilmoitti viime viikolla keskittävänsä meille kaikille tärkeimpien ohjelmistojen eli Officen (siis Outlook, Word, PowerPoint, Excel, Lync jne.) ja SharePointin kehitystyön painopisteen selkeästi näiden ohjelmistojen pilvipalveluversioihin. Samalla se kertoi tuovansa sosiaaliseen teknologian olennaiseksi osaksi kaikkia keskeisiä työvälineitään.

Tuohon uutiseen ja linjaukseen kannattaa kiinnittää huomiota, sillä se koskee juuri niitä työvälineitä, joita käyttäen me suomalaiset teemme suurimman osan työstämme. Uutinen siis kertoi, että tapamme käyttää sähköpostia, tekstinkäsittelyä, pikaviestintää ja hakea tietoa firman järjestelmistä tulevat muuttumaan. Ei mikään pikkujuttu.

Kyseessä on hieman sama asia kuin se, että isoisoisäsi olisi tullut yhtenä aamuna pellolle ja siellä olisi auran ja hevosen sijasta tuliterä Massey-Ferguson. Tai paremminkin: auran ja hevosen vieressä olisi tuo traktori. Ja kysymys: Jatkatko vanhaan malliin vai otatko tämän uuden tavan käyttöön? Siinä asiaa miettiessä taustalla kuuluisi naapurin pellolta kantautuva moottorin säkätys.

Panostus pilveen ja sosiaaliseen teknologiaan on Microsoftilta selkeä vastaus sen asiakkaiden huutoihin: Bisnes on muuttunut kummaksi, asiakkaat hyppivät silmille! Miten niiden kanssa pitäisi olla? Työntekijät ovat muuttuneet vielä kummallisemmiksi. Ne eivät enää edes käytä meidän tarjoamia ohjelmistoja vaan omiaan! Miten ihmettä teemme?

Nykyisessä verkottuneessa maailmassa pärjäävät ne organisaatiot, jotka pystyvät työskentelemään ketterästi, vuorovaikutteisesti ja älykkäästi. Hienoja sanoja, mutta konkreettisella tasolla se tarkoittaa yhtä asiaa: Voittajia tulevat olemaan ne organisaatiot, jotka osaavat hyödyntää pilvipalveluiden sekä sosiaalisen teknologian tarjoamia uusia mahdollisuuksia mahdollisimman kattavasti. Ne organisaatiot, jotka hoksaavat sen eron auran ja traktorin välillä ja osaavat ottaa uudesta tilanteesta kilpailuedun irti.

ES_01

Kuva: Microsoftin uusi Office Graph yhdistää vaatimattomasti sosiaalisen teknologian, tekoälyn, big datan ja pilven parhaat puolet – ja tuo ne kaikkien Office 365-käyttäjien ulottuville.Tietoja kerätään esimerkiksi sähköposteista, Yammerista, dokumenteista, SharePoint-sivustoilta, pikaviesteistä ja kokouksista.

Sosiaaliset vehkeet?

Kaikista toimiston tietotyön perustyökaluista on siis tulossa “sosiaalisia”. Tai paremminkin sosiaalinen ulottuvuus tulee olemaan läsnä kaikissa välineissä, kaikessa tekemisessä.

Mitäs ihmettä se sitten tarkoittaa? Tulemme jatkossa kuvaamaan tässä blogissa enemmän konkrettisia esimerkkejä, mutta kysymykseen voi vastata myös vetämällä analogiaa internetin puolelle: Sosiaalinen teknologia tekee toimistotyölle ja –työvälineille saman minkä sosiaalinen media teki koko internetille. Se muuttaa sen luonnetta ja kirjoittaa menestymisen kaavat uusiksi.

Jos vielä muistat aikaa ennen Facebookia, Twitteriä, LinkedInä ja mitänäitänyton, niin internethän oli silloin perusluonteeltaan jonkinlainen anonyymi tietopankki tai tuotekuvasto. Kun pääsen tästä kotiin niin avaan oman PC:n ja käyn hoitamassa sen pankki-asian siellä netissä. Sosiaalinen media teki tuosta informaatiokanavasta vuorovaikutuskanavan. Se toi ihmiset ja heidän väliset suhteensa tiedon rinnalle, jopa sitä tärkeämpään osaan. Muutosvauhdin moninkertaisti mobiiliteknologian samanaikainen huima kehitys.

Sama tapahtuu nyt yritysten ja organisaatioiden työkulttuurille: Sosiaalinen teknologia tekee työstä läpinäkyvää ja antaa tiedolle kasvot. Se auttaa saamaan hommat tehokkaammin hoidettua tuomalla ihmisten muodostamien verkostojen (niin sisäisten kuin ulkoisten) voiman koko organisaation ulottuville, laitteesta riippumatta, paikasta riippumatta.

Tämä ei ole oikeastaan mikään uutinen, sillä kehityssuunta on ollut nähtävissä jo pitkään. McKinsey piirsi jo vuonna 2009 kuuluisan käppyränsä siitä, miten sosiaalisen teknologian omaksuminen tulee tuomaan seuraava merkittävä työn tuottavuuden kasvupyrähdyksen. Se edellinen oli, se kun tietokoneet ja niiden mukana toiminnanohjausjärjestelmät tulivat konttoreihin.

Image_The new tools_1.ashx

Me Sulavassa olemme työskennelleet aiheen parissa jo yrityksen perustamishetkistä lähtien. Olemme käsitelleet tätä murrosta mm. Elinkeinoelämän valtuuskunnan tilauksesta kirjoittamassamme raportissa Suora yhteys – näin sosiaalinen media muuttaa yritykset. Sama analyysi jatkui Kultasulalla palkitussa Tykkäämistalous-kirjassa.

Mitä nyt kannattaisi tehdä? No ei ainakaan katselemaan jälleen kerran kehitystä sivustaseuraajana ja voivotella myöhemmin, että sekin juna meni jo. Ettei kävisi niin kuin monelle kävi verkkokaupan kanssa. Verkkokauppahan nähtiin piitkään Suomessa triviaalina näpertelynä, johon ei ole tarvetta satsata nopeasti ja systemaattisesti. Eikö suinkaan mahdollisuutena, jossa voidaan kaapata uusia markkinoita (tai edes pelastaa vanhaa liikevaihtoa). Zalando tai Thomann voisivat aivan hyvin olla Suomalaisia firmoja.

Sama uhkaa tapahtua nyt myös työkulttuurin kanssa.

Nyt on siis korkea aika nostaa pöydälle niinkin korkealentoiselta vielä hetki sitten tuntunut käsite kuin enterprise social strategy ja kaivaa esiin ne mahdollisuudet ja haasteet mitä pilvipalvelut ja sosiaalinen työ voivat tuoda omalle porukalle. Eikä jäädä vain suunnittelun tasolle, vaan siirtyä nopeasti tekemiseen ja konkreettisiin toteutuksiin.

Ja jos Office 365 tai Yammer ei ole teillä vielä tehokäytössä niin siitä päästä kannattaa aloittaa nyt heti käytännön tekeminen ja kokeminen. Näin saadaan uudet sosiaaliset ominaisuudet kuten kehitteillä olevat Office Graph –sovellukset käyttöön vaiheittain ja etujoukossa.

Tällaista tekemistä ja osaamista varten Sulava aikoinaan perustettiin ja uskallan sanoa, että olemme hommassa parhaita. Tule sinäkin mukaan ja vie oma organisaatiosi uuden työn etujoukkoon.